Skoncují se Saúdy? Úplně? V USA se dějí věci

12.10.2022 19:00

Poté, co se Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v OPEC+ minulý týden navzdory tlaku Spojených států rozhodla snížit těžbu ropy o dva miliony barelů denně, oznámila administrativa prezidenta Joea Bidena, že „přehodnotí“ vztahy se Saúdskou Arábií. Podle tiskové tajemnice Bílého domu Karine Jean-Pierreové totiž tímto rozhodnutím Saúdská Arábie podporuje Rusko v jeho válčení na Ukrajině.

Skoncují se Saúdy? Úplně? V USA se dějí věci
Foto: Repro Twitter @greg_price11
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Koalice, která zahrnuje třináct zemí OPEC a jedenáct nečlenských zemí včetně Ruska, oznámila na svém vídeňském zasedání snížení těžby ropy o dva miliony barelů denně, což odpovídá zhruba dvěma procentům celosvětových dodávek. Země tak nevyslyšely apely amerického prezidenta Joea Bidena, který kvůli tomu například v červenci navštívil Saúdskou Arábii. Snížení těžby ropy je vítanou pomocí Rusku v době, kdy se Evropa potýká s energetickou krizí a nedostatkem plynu.  

Administrativa prezidenta Joea Bidena nyní podle informací televize Fox News uvedla, že plánuje „přehodnotit“ americké vztahy se Saúdskou Arábií. Tisková tajemnice Bílého domu Karine Jean-Pierreová v úterý obvinila Saúdy, že se postavili na stranu Ruska. Oznámila, že Biden plánuje ustoupit od dlouholetého spojenectví USA se saúdskou vládou, ačkoli prezident i administrativa odmítli nabídnout podrobnosti o případných krocích.

„Domníváme se, že rozhodnutím, které OPEC+ učinil minulý týden, se (Saúdská Arábie) zcela jistě spojuje s Ruskem,“ řekla Jean-Pierreová během úterního brífinku v Bílém domě. „A právě teď není vhodná doba na to, abychom se spojovali s Ruskem, zejména v souvislosti s touto brutální, bezprecedentní válkou, kterou zahájili na Ukrajině.“

Senátor Bob Menendez v pondělí vyzval Bílý dům, aby „okamžitě zmrazil všechny aspekty spolupráce se Saúdskou Arábií“. Dodal, že USA by měly zvážit přerušení prodeje zbraní do této země. „V tomto konfliktu prostě není prostor hrát na obě strany – buď podpoříte zbytek svobodného světa ve snaze zabránit válečnému zločinci v násilném vymazání celé země z mapy, nebo zločince podpoříte. Království Saúdské Arábie si zvolilo druhou možnost a přijalo špatné rozhodnutí, které bylo vedeno vlastními ekonomickými zájmy,“ prohlásil Menendez.

Senátor Richard Blumenthal rovněž vyzval Bidena, aby „okamžitě jednal“. Senátor uspořádal ve středu společnou tiskovou konferenci s republikánem Ro Khannou a navrhl ukončení prodeje zbraní Saúdům.

Khanna podle informací serveru thehill.com uvedl, že by USA měly přijmout odvetná opatření. „Prezident Biden by měl dát jasně najevo, že Saúdům přestaneme dodávat zbraně a letecké součástky, pokud budou okrádat americký lid a posilovat Putina tímto drastickým snižováním produkce,“ uvedl Khanna ve svém prohlášení. „Oni nás potřebují mnohem více než my je.“

Americká administrativa prý nehodlá „přehodnocovat“ vztahy s Čínou, která od Ruska od začátku války na Ukrajině nakupuje více ropy než kterýkoli jiný stát na světě. Mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby uvedl, že Spojené státy mají s Čínou „složité vztahy“ a navíc čínský prezident Si Ťin-pching opakovaně naznačil, že ruskou invazi na Ukrajinu „nepodporuje“ a Putina „veřejně pokáral“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…