Slavme. Naší zemi je přesně 20 let

01.01.2013 6:47 | Zprávy

Česká republika je přesně 20 let samostatným státem. Dnes se připomíná výročí rozdělení Československa, z něhož vznikly dvě samostatné země - Česko a Slovensko. Rozpadem federace tak vyvrcholily spory o fungování a budoucnost společného státu.

Slavme. Naší zemi je přesně 20 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Česko pak nabralo rychlý směr k euroatlantické integraci, Slovensku se ale jeho zpoždění podařilo dohnat. Česko vstoupilo do NATO v roce 1999 s předstihem. Slovensko na váhání doplatilo a stalo se novou členskou zemí až o pět let později.
    

Ve stejném roce však obě země bývalé federace rozšířily společně s osmi dalšími státy státy Evropskou unii. Slovensko pak naopak předběhlo Česko a přijalo společnou měnu euro. V Česku se zatím stále platí korunou a datum přijetí eura není i s ohledem na krizi v eurozóně známo.

   

Cesty obou zemí bývalé federace se rozdělily v roce 1992. Úvahy o rozdělení Československa se staly reálné 26. srpna. Tehdy předstoupili v brněnské vile Tugendhat premiéři Česka a Slovenska Václav Klaus a Vladimír Mečiar před novináře a oznámili, že československý stát bude od 1. ledna 1993 minulostí.

Země se rozpadla, Havel se vrátil   

Slovenští poslanci už v červenci přijali Deklaraci o svrchovanosti SR. Následně prezident Václav Havel oznámil, že v reakci na vývoj ve zemi odstoupí. V prosinci pak Federální shromáždění přijalo usnesení k ústavnosti procesu zániku ČSFR a vzniku nástupnických států. Činnost ukončilo po 22 letech.
   
Havel se po rozdělení federace vrátil na Hrad a byl opět hlavou státu, i když samostatného Česka. Prezidentem Slovenska se stal Michal Kováč.
   
Rozdělení federace vztahům mezi oběma zemí prospělo. A tak nejen díky jazykové a kulturní blízkosti vzájemné vztahy politici z Prahy a Bratislavy nyní považují za mimořádně dobré a nadstandardní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyhráli jsem, rozjel Fiala tiskovku. A začal gril: Vyhrálo ANO, zvolala ČT. Rána v závěru

18:12 Vyhráli jsem, rozjel Fiala tiskovku. A začal gril: Vyhrálo ANO, zvolala ČT. Rána v závěru

„Náš cíl ubránit Senát před levicovými populisty se podařil," uvedl na tiskové konferenci premiér Pe…