Smějete se Ransdorfovi, ale on měl možná pravdu. Když totiž prý švýcarskému bankéři sáhnete na peníze, nezná bratra

09.12.2015 19:34 | Zprávy

Zřejmě jsem někomu šlápl na kuří oko, poznamenal europoslanec Miloslav Ransdorf, když před novináři vysvětloval svůj víkendový zážitek ze švýcarské vazby po zatčení v tamní bance. Známý glosátor Erik Best k tomu poznamenává, že ať si o Ransdorfově podivné eskapádě myslíme cokoliv, tato slova stojí za zamyšlení.

Smějete se Ransdorfovi, ale on měl možná pravdu. Když totiž prý švýcarskému bankéři sáhnete na peníze, nezná bratra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best

K tomu si podle Besta musíme uvědomit velmi specifické uvažování švýcarských pracovníků v bankovním sektoru. Tito lidé totiž uvažují poněkud svérázně. „Abychom parafrázovali citát z filmu, švýcarští bankéři milují své peníze více než své děti; a své děti oni opravdu milují. Zákazník zaujímá se značným odstupem třetí místo a někdo, kdo zákazníkem není, by zrovna tak mohl být šmouhou na stěně,“ píše Best o jejich zvyklostech.

Uvažování bankéřů ze země helvétského kříže podle Besta zdeformovali i Američané. „Zákazník byl král, dokud Američané Švýcary nedonutili porušit jejich vlastní zákon o bankovním tajemství a donášet na americké neplatiče daní,“ připomíná komentátor.

CELÝ TEXT ERIKA BESTA ZDE

Podle některých se toto odčerpávání peněz z kont zákazníků s posvěcením zákona zalíbilo Švýcarům natolik, že vedlo například i k jejich iniciativě v kauze Mostecké uhelné, našimi protikorupčníky prezentované jako ryzí zájem o spravedlnost. Best připomíná svůj starší text, ve kterém rekapituloval, jak švýcarská strana chystala léčku, ve které odsoudí české podnikatele, ovšem peníze ukradené českým daňovým poplatníkům si ponechá. Angažoval se v tom prý i švýcarský velvyslanec v Praze.

Neochota Švýcarů rozloučit se se svou největší láskou je tak podle Besta očividně mocným motivačním faktorem jejich jednání. Proto prý Ransdorfova slova o šlápnutí na kuří oko stojí přinejmenším za úvahu.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

13:20 Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

Donald Trump během prezidentské debaty obvinil migranty ve Springfieldu, že jedí domácí mazlíčky. Na…