Soud odložil stížnost zpochybňující odkup vepřína v Letech

02.05.2018 12:38 | Zprávy

Ústavní soud (ÚS) odložil stížnost směřující proti rozhodnutí, jímž vláda schválila odkup vepřína v Letech na Písecku. Znamená to, že stížnost nesplňovala formální ani obsahové náležitosti, které by umožnily podnět projednat. ČTK to zjistila z přehledu plenárních řízení na webu ÚS.

Soud odložil stížnost zpochybňující odkup vepřína v Letech
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Stížnosti směřující proti vládním usnesením jsou v agendě ústavních soudců výjimečné. V tomto případě byl pisatelem Bohumír Rada. O odložení stížnosti jej soud informoval dopisem, řízení tím končí.

Usnesení loni schválila tehdejší koaliční vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). V Letech byl za války koncentrační tábor určený zejména pro Romy, nyní tam má vzniknout pietní místo.

Návrh na odkoupení loni kabinetu předložilo ministerstvo kultury v čele s tehdejším ministrem Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Stát má podle usnesení firmě Agpi zaplatit 450 milionů korun.

Stát zaplatí také demolici vepřína včetně odstranění ekologické zátěže a rekultivace. Na budování samotného památníku poslouží peníze z norských fondů.

V létě chce Muzeum romské kultury, které areál převzalo, stanovit kritéria výtvarně-architektonické soutěže na podobu budoucího pietního místa a návštěvnického centra.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Británie: Drtivé vítězství labouristů. Sunak padl, čeká se rezignace. Farage zvolen

8:14 Británie: Drtivé vítězství labouristů. Sunak padl, čeká se rezignace. Farage zvolen

BBC oznámila, že dosud opoziční labouristé dosáhli 4. července ve Velké Británii spektakulárního vít…