Soud se začne zabývat případem náměstka Březiny

23.11.2011 6:24 | Zprávy

Obvodní soud pro Prahu 2 se ve středu bude zabývat případem náměstka pražského primátora Karla Březiny (ČSSD). Obžaloba ho viní ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění v souvislosti s jeho působením ve statutárních orgánech několika firem. Politikovi hrozí až dva roky odnětí svobody a zákaz činnosti. Březina tvrdí, že se podle právního posudku ničeho nedopustil. Firmy prý byly ve špatném ekonomickém stavu už před jeho nástupem. Informuje ČTK.

Soud se začne zabývat případem náměstka Březiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Březinova kauza souvisí s tím, že v minulosti působil ve statutárních orgánech společností Porcela Plus a Concordia, které zkrachovaly. Zastupoval v nich věřitele. Později nastoupil do dozorčí rady Žižkov Station Development (ŽSD). Podle obchodního zákoníku ale člověk, který byl členem některého ze statutárních orgánů zkrachovalé společnosti, nesmí být ještě tři roky poté v představenstvech nebo dozorčích radách jiných firem.

Výjimkou je případ, kdy to dotyčný oznámí na valné hromadě, která jeho působení odsouhlasí. Březina to v případě společnosti ŽSD neuvedl. Podle něj ale povinnost informovat o působení ve zkrachovalých firmách platí až poté, co soud rozhodne o ukončení konkurzu nebo o zamítnutí insolvenčního návrhu.

Související:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartoš po schůzce s Fialou „maká dál”. Ale roste další průšvih

10:04 Bartoš po schůzce s Fialou „maká dál”. Ale roste další průšvih

„Jednání o pokračování účasti Pirátů ve vládě.“ Tak pirátský poslanec Michálek popsal schůzku s před…