Státní vyznamenání pro Miloše Zemana? Sněmovna se pohádala

28.06.2024 6:34 | Zprávy

Poslanci se dnes přeli o to, jaká jména se objeví na seznamu vyznamenání od prezidenta. Předmětem hádek byl především návrh na vyznamenání bývalého prezidenta Miloše Zemana, spisovatele Milana Kundery či bratrů Mašínů, uvedla CNN Prima NEWS.

Státní vyznamenání pro Miloše Zemana? Sněmovna se pohádala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Atmosféru ve Sněmovně vyostřil návrh šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který nominoval spisovatele Milana Kunderu. „Strávil velkou část života v exilu ve Francii, nikdy nezapomněl na své kořeny,“ uvedl ke své nominaci.

Poslanec Stanislav Berkovec (ANO) připomněl Kunderovy kontroverze: „14. března 1950 se měl Kundera dostavit na SNB a vypovědět, že si nějaký muž nechal kufr v úschovně. Majitel byl zatčen a odsouzen ke 22 letům vězení,“ uvedl.

„Kundera dostal do vězení agenta Chodce, spolupracovníka zahraniční zpravodajské služby, který měl zde v Praze své úkoly,“ připojil svůj názor poslanec Pavel Žáček z ODS.

Naopak šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označila Kunderu za jednoho z největších spisovatelů s tím, že jeho díla má velmi ráda.

I přes neshody ohledně Kunderovy minulosti návrh přes poslance prošel.

Zástupci opozice navrhli na vyznamenání exprezidenta Miloše Zemana, jeho nominaci ale pětikoalice zamítla. „Co si to vůbec dovolujete? Srovnávat takové lidi, jako je Kundera a Zeman, když jste si na Hrad dosadili, co jste si dosadili?“ hájil nominaci Zemana poslanec Jaroslav Foldyna (SPD).

Neshody panovaly i v otázce nominace bratrů Mašínů, členů protikomunistického odboje, ani letos se nedostali na seznam vyznamenání.

Pro jejich nominaci byla například Pekarová Adamová: „Já jsem pro to, aby bylo uděleno vyznamenání bratrům Mašínům.“ Proti zase předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO). „Spáchali vraždu na nevinných lidech, pro mě to nejsou hrdinové,“ zdůvodňovala svůj postoj.

Neuspěli ale ani další kandidáti. Třeba Piráti navrhovali známou brněnskou aktivistku Barboru Antonovou, jednu z tváří hnutí Žít Brno. „Barbora Antonová je skvělým příkladem aktivní občanky, která obětavě vkládá svou energii, kreativitu a organizační schopnosti do pomoci ostatních a do budování komunity na lokální úrovni. Tyto aktivity jsou zásadní pro posilování občanské společnosti a zaslouží si dle mého ocenění medailí Za zásluhy,“ stojí ve zdůvodnění.

Neuspěla ani pirátská nominace ředitele Cermat Miroslava Krejčího nebo bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové.

Sněmovna v nejbližších dnech zašle seznam nominantů prezidentu Petru Pavlovi, který rozhodne následně o tom, kolik vyznamenání rozdá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump a Biden: Vše v USA se rozloží. Hrozba už za pár dní

7:42 Trump a Biden: Vše v USA se rozloží. Hrozba už za pár dní

Demokratická národní komise by mohla z Joea Bidena udělat nominanta strany na post prezidenta už v č…