Strach z krajní pravice. Dovedou Evropu do divočiny, varuje politička

23.06.2024 6:21 | Monitoring

Generální tajemnice Rady Evropy Marija Pejčinovićová Burićová varuje před vzestupem „nacionalistických extremistů, populistů a protiprávních hnutí“, kteří dle ní hrozí tím, že starý kontinent dovedou do stavu „divočiny“. Volání po tom, aby z Rady Evropy vystoupila Francie či Spojené království, se podle ní nakonec nenaplní.

Strach z krajní pravice. Dovedou Evropu do divočiny, varuje politička
Foto: Vít Hassan
Popisek: Nacionalisté versus antifašisté v Brně

Generální tajemnice organizace, která je nezávislá na Evropské unii a spojuje 46 zemí včetně Turecka, Gruzie, Arménie či Ázerbájdžánu, svá slova pronesla dle stanice France24 v pátek. „V Evropě i ve světě velmi dobře vidíme, že existují nacionalističtí extremisté, populisté a protiprávní hnutí, kteří svět, respektive Evropu, stahují do divokého stavu," uvedla Burićová, jež v letech 2017 až 2019 zastávala post chorvatské ministryně zahraničí v kabinetu Andreje Plenkoviće.

Řekla též, že nevěří, že by po blížících se volbách Radu Evropy opustila Francie či Velká Británie, která již před několika lety odešla z Evropské unie. Navzdory kritice této instituce 46 zemí ze strany britské a francouzské pravice dle ní Evropa nemá jinou možnost, než se vydat „multilaterální“ cestou řešení svých problémů. Burićová míní, že k jednáním na této úrovni, kterou dle ní nabízí Rada Evropy, „neexistuje žádná alternativa“.

„Ne nadarmo bylo po dvou velkých válkách v Evropě rozhodnuto, že multilaterální cesta, multilaterální spolupráce, je tou správnou cestou,“ doplnila politička po výzvách k odstoupení od Evropského soudu pro lidská práva a od Evropských úmluv o lidských právech, které nastiňují někteří politici právě ve Francii či Spojeném království.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vidím, že ta "naše" "mladákrásná" hokynářka s tituly, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobyNo1 , 23.06.2024 7:00:28
do eurobince zapadne jako hrnec na brusel. Když tohle čte, musí mít mokrou... variantu.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Zeman o míru na Ukrajině: S touto vládou k němu Česko nepřispěje

22:00 Zeman o míru na Ukrajině: S touto vládou k němu Česko nepřispěje

Bývalý prezident Miloš Zeman komentoval události v tuzemské i zahraniční politice. Mezi nimi ostře s…