Svět se topí, řekl šéf OSN. A přišlo překvapení

06.09.2024 10:48 | Zprávy

Generální tajemník OSN António Guterres varuje, že stoupající hladiny moří představují hrozbu pro celý svět. Podle konzervativního publicisty Tobyho Younga si tím vlastně řekl o peníze. Jeho kolega Chris Morrison pro server Daily Sceptic napsal, že pro Guterresovo tvrzení chybí jakékoli důkazy. A z Austrálie už jasně řekli, co budou s energetikou dělat do budoucna.

Svět se topí, řekl šéf OSN. A přišlo překvapení
Foto: Youtube
Popisek: Generální tajemník OSN António Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres varuje svět, že stoupající hladiny moří představují problém pro lidi na celé planetě. I pro nás. Velcí znečišťovatelé nesou podle Guterrese jasnou odpovědnost za snížení emisí – jinak riskují celosvětovou katastrofu.

„Tichomoří je dnes nejzranitelnější oblastí světa,“ řekl BBC na setkání vedoucích představitelů Pacific Island Forum na Tonze. „Ve vztahu k Pacifiku se projevuje obrovská nespravedlnost, a to je důvod, proč jsem tady. Malé ostrovy nepřispívají ke změně klimatu, ale vše, co se děje kvůli změně klimatu, se zde znásobuje,“ varoval. A nakonec si „stoupající hladiny moří přijdou pro nás všechny“.

Zpráva Světové meteorologické organizace o stavu klimatu v jihozápadním Pacifiku uvádí, že tento region čelí trojnásobné pohromě v podobě zrychlujícího se vzestupu hladiny moří, oteplování oceánů a acidifikace – nárůstu kyselosti moře, protože absorbuje stále více a více oxidu uhličitého. Podle zprávy se hladiny za posledních 30 let zvýšily v průměru o 9,4 cm (3,7 palce), ale v tropickém Pacifiku to bylo až 15 cm.

„Důvod je jasný: Skleníkové plyny – v drtivé většině vytvářené spalováním fosilních paliv – vaří naši planetu,“ řekl Guterres v projevu na fóru.

V roce 2019 Guterres cestoval do Tuvalu, kde bil na poplach ve věci stoupající hladiny moří. Po pěti letech říká, že zaznamenal skutečné změny.

„Všude vidíme obrovský závazek vzdorovat, závazek snížit negativní dopad změny klimatu,“ řekl BBC. „Problémem je, že tichomořské ostrovy také trpí další velkou nespravedlností – mezinárodní finanční nástroje, které existují na podporu zemí v nouzi, nebyly navrženy pro země, jako jsou tyto,“ naznačoval.

Podle konzervativního publicisty Tobyho Younga si tím přímo řekl o peníze.  

„Šéf OSN António Guterres minulý týden varoval, že ‚se svět potápí? Jediným řešením je poslat mu spoustu peněz,“ napsal k tomu Young.

Toby Young promlouvá

Jeho kolega Chris Morrison pro server Daily Sceptic napsal, že pro Guterresovo tvrzení chybí jakékoli důkazy. Současné propočty totiž podle něj stojí na počítačových modelech pracujících se satelitními snímky. Morrison v této souvislosti varuje, že měření ze satelitních snímků je nepřesné.

„V tomto případě je tou vědou počítačem modelovaný vzestup mořské hladiny o 3–4 mm ročně získaný ze satelitní telemetrie, který je třikrát vyšší než dlouhodobé a přesné přílivové měření na pobřeží. Skupina malajských geoprostorových vědců nedávno zveřejnila článek, který upozornil na obtíže při satelitním měření mořské hladiny do vzdálenosti 10 km od pobřeží, a došla k závěru, že výsledky zůstávají ‚výzvou‘. … Je poněkud znepokojivé vědět, že každodenní prací tohoto podivného chlapíka je udržovat světový mír. Investigativní klimatická věda ve většině mainstreamových médií klesla na úroveň vtipů,“ napsal Morrison pro Daily Sceptic.

A pozor. Začátkem tohoto roku premiér Anthony Albanese řekl, že Austrálie bude zvyšovat těžbu a využívání plynu až do roku „2050 a dále“, navzdory výzvám k postupnému vyřazení fosilních paliv.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Šéf OSN, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 06.09.2024 12:03:24
Prosím vás vysvětlete mu někdo, že tato situace není v historii země poprvé ani naposled. A to bez ohledu na přítomnost lidí a planetě. Je deprimující přemýšlet jestli máme v tak vysoké funkci tupce nebo podvodníka.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…