Svobodní kritizují odvolání Bartoše jako nedostatečné řešení. Vondráček upozorňuje na hlubší problémy vlády

25.09.2024 9:40 | Monitoring

Libor Vondráček, předseda Svobodných, okomentoval nedávné rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat z pozice místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj předsedu Pirátské strany Ivana Bartoše. Vondráček nevidí toto odvolání jako klíčové řešení současných problémů vlády, ale spíše jako symbolický krok, který nepostihuje skutečnou podstatu potíží v rámci pětikoaličního uskupení.

Svobodní kritizují odvolání Bartoše jako nedostatečné řešení. Vondráček upozorňuje na hlubší problémy vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

„Skutečným problémem této vlády nejsou 4 piráti z Pirátské strany, ale mnoho pirátů, kteří se infiltrovali do ostatních stran pětikoalice,“ uvedl Vondráček v komentáři na svém facebooku. Poukazuje na to, že pirátské myšlenky a opatření pronikají do agendy jiných stran, včetně ODS, KDU-ČSL a STAN, které společně tvoří vládní koalici.
 
Vondráček upozorňuje na několik konkrétních příkladů, kde dle jeho názoru byly pirátské zásady převzaty a aplikovány členy jiných koaličních stran. Zmiňuje například schválení zákazu aut na benzin a naftu, který v Bruselu podpořila lidovkyně Anna Hubáčková, či pirátskou energetickou koncepci, kterou navrhnul ministr za STAN Jozef Síkela. Mezi další příklady patří zvýhodňování elektromobilů, které prosazuje ministr dopravy Martin Kupka (ODS), a zpřísnění emisních povolenek, které dojednal přímo premiér Fiala během českého předsednictví EU.
 
„Pirátskou inkluzi ve školách prohlubuje ministr Bek,“ pokračuje Vondráček. A zdůrazňuje, že i v dalších oblastech, jako jsou legislativní změny ohledně práce na dohodu či úpravy dotačních programů, lze najít pirátské principy. „Pirátské dotace a la ‚oprav dům po babičce‘ přinesl ministr Hladík,“ dodává s odkazem na ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Neopomněl zmínit ani zavedení windfall tax (mimořádné daně) ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), což Vondráček vnímá jako další příklad „pirátského“ přístupu.
 
Celkově Libor Vondráček varuje, že vládní koalice – i přes odvolání jednoho pirátského ministra – pokračuje v realizaci politik, které podle něj neslouží zájmům občanů, ale místo toho prosazují pirátské myšlenky skrze různé členy vládní koalice.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Vláda České republiky byl položen dotaz

Foltýn

Můžete mi, prosím napsat, kdo najal a platí Foltýna? Myslím že to zajímá hodně lidí!! Děkuji Vavříková

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Lipavskému s rozhodnutím, zda být ve vládě, „pomáhají“. Možná i právě teď

14:14 Lipavskému s rozhodnutím, zda být ve vládě, „pomáhají“. Možná i právě teď

Piráti za sebou na vládě prásknou dveřmi, ale Jan Lipavský zůstane. Jaké varianty tohoto možného scé…