Svobodní mají plán, jak by lidé ušetřili při každém tankování stokoruny

18.07.2024 16:23 | Monitoring

Vláda Petra Fialy (ODS) se podle aktuálních kroků zaměřuje na snížení emisí a podle všeho plánuje zavést emisní povolenky na pohonné hmoty od roku 2027. Jak však upozornilo několik ekonomů, tento krok by měl za následek zdražení benzínu, přičemž plná nádrž by mohla stát klidně i o 200 Kč více. Tento krok vyvolal kritiku od opozičních stran, zejména od Svobodných, jejichž předseda Libor Vondráček představil alternativní řešen

Svobodní mají plán, jak by lidé ušetřili při každém tankování stokoruny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

Podle plánů vlády budou emisní povolenky zahrnovat i pohonné hmoty a domácí kotle na fosilní paliva. Očekává se, že cena benzínu vzroste až o 3 koruny za litr. Tento krok je součástí širší strategie, jak dosáhnout nulových emisí fosilních paliv do roku 2050 a snížení emisí o 55 procent do roku 2030. Odhadované náklady na zelenou transformaci dosahují až 1,5 bilionu korun z evropských a národních zdrojů, přičemž soukromý sektor by měl přispět dalšími dvěma biliony korun.
 
 
Libor Vondráček, předseda Svobodných, ostře kritizuje tento plán. Podle něj by zavedení emisních povolenek vedlo k výraznému zdražení nejen benzínu, ale i dalších zboží a služeb. „Když zdraží paliva, zdraží všechno. Jak moc? To dnes nikdo neví,“ varuje Vondráček. Navíc tvrdí, že „každá vláda, která vlastním lidem úmyslně zdražuje zboží a služby, si každopádně zaslouží rychlý konec.“
 
Svobodní mají vlastní plán, jak ušetřit na pohonných hmotách. „Emisní povolenky bychom na pohonné hmoty nezavedli. V prvním kroku bychom spotřební daň snížili na úroveň Maďarska a DPH 21 % by se platilo jen ze samotné ceny paliva,“ říká Vondráček. Podle jeho propočtů by tato opatření znamenala úsporu přes 600 Kč při každém tankování plné nádrže. Svobodní také věří, že jejich návrhy by měly pozitivní dopad na celkovou ekonomiku a životní úroveň občanů.
 
Odhady naznačují, že zelená transformace bude mít významný dopad na ekonomiku. Náklady na implementaci opatření Green Dealu dosahují astronomických částek a vyžadují nejen veřejné, ale i soukromé investice. Kritici, jako Vondráček, se obávají, že tyto náklady budou přenášeny na spotřebitele, což povede k vyšším cenám zboží a služeb a snížení kupní síly obyvatel.
 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…