Teď půjde z vlády Nováková, má jasno novinář

09.04.2019 15:51 | Zprávy

Dan Ťok na svou vlastní žádost odchází z postu ministra dopravy. A na DVTV si pozvali komentátora Petra Honzejka z Hospodářských novin, aby vysvětlil, jak se to s Ťokovou rezignací má. Podle něj s Ťokem a Novákovou, o které se také traduje, že nesetrvá ve funkci, končí pohádka o řízení státu jako firmy. A Zeman si možná dosadí na Ministerstvo spravedlnosti svou „prodlouženou ruku“.

Teď půjde z vlády Nováková, má jasno novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dan Ťok

Honzejk nejdříve okomentoval Ťokův aprílový žertík, tedy jeho prohlášení, že neodstupuje: „Ono se skutečně ukázalo, že když něco napíšou noviny ze svěřeneckého fondu Andreje Babiše, konkrétně MF Dnes, ohledně záležitostí ve vládě, tak je to zpravidla pravda.“ Honzejk věří, že odchod Dana Ťoka je do značné míry dobrovolný, protože Ťok je nejdéle sloužící ministr dopravy od roku 1992 a tlaky, které na něj byly vyvíjeny, podle Honzejka nebyly malé. Nejvíce prý od firmy Kapsch, která usilovala o prodloužení kontraktu na provozování mýtného systému. A pak také od komunistů podporujících Babišovu vládu. Honzejk uvedl, že Ťok už při schvalování druhé vlády komunisty řekl, že v ní nechce být.

Na Ťokovi byla prý ve funkci znát únava, která vyústila v jeho okřídlený výrok o nečekaném sněhu. Ministr se dle Honzejkova názoru udržel tak dlouho ve funkci jednak kvůli svým schopnostem, ale také proto, že byl symbolem toho, jak chce premiér řídit stát, protože předtím byl vrcholovým manažerem ve stavební firmě. Takže Babiš prý musel Ťoka držet, protože s jeho odchodem by skončila i pohádka o manažerském řízení státu. Pohádka dle něj skončila stejně, protože Ťok, i když měl silnou pozici, nesplnil své sliby, například o billboardech v okolí dálnic nebo stavbě dálnic. Kdyby ministr dopravy odstoupil v lednu, jak nabízel, bylo by to prý přiznání chyby, takže údajně Babiš počkal na další změny v kabinetu. A říci, kdo ho nahradí, je podle něj těžké.

Moderátorka Emma Smetana pak připomenula jiná jména ministrů z ANO, kteří z politiky odešli s úmyslem se už nikdy nevrátit, jako je Robert Pelikán či Martin Stropnický. A zeptala se, co je s Ťokem spojuje. Dle Honzejkova názoru to formuluje sám Ťok, že když se stal ministrem za ANO před 5 lety, jednalo se o středopravé liberální hnutí. A nyní se soustřeďuje na bývalé voliče soc. demokratů, komunistů a SPD. Honzejk spekuloval, že těmto ministrům takové směřování vadilo. Ale že by to hnutí ANO uškodilo, si nemyslí, Babiš se dle něj obrací na úplně jiné voliče, než by mohl oslovit Dan Ťok.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

17:13 Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

Spolek NaZemi, šířící „nerůstové myšlenky“ mezi mladými lidmi a nabádající je, aby se pokoušeli o „z…