Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

13.09.2024 7:35 | Zprávy

Pokud si někdo myslí, že ruský vládce Vladimir Putin ukončí agresi proti Ukrajině, pokud se mu dostane slibu, že Ukrajina nevstoupí do NATO, je podle jednoho z ukrajinských veteránů naivní. Někdejší australský generál Mick Ryan popsal, co by měli udělat Spojené státy, pokud skutečně stojí o to, aby Ukrajina zůstala nezávislou zemí, jak to vyjádřil Joe Biden už v květnu 2022. Plán zahrnuje i upozornění pro Čínu.

Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Jak může skončit válka na Ukrajině? Příslibem, že se Ukrajina nestane členem NATO? Ukrajinský veterán připomněl, že to je situace, za které Rusko Ukrajinu napadlo, takže nelze očekávat, že se s takovým slibem ruský vládce Vladimir Putin spokojí.

„Pokud si myslíte, že válka proti Ukrajině může skončit tím, že Ukrajina začlení neutralitu a status ‚mimo NATO‘ do naší ústavy, chci vám připomenout, že tato válka začala v roce 2014 se statusem neutrality a ‚mimo NATO‘ v ukrajinské ústavě, napsal na sociální síti X veterán z bojů na Ukrajině z let 2014 a 2015 Constantine.

válka na Ukrajině

Anketa

Volili byste Kamalu Harrisovou prezidentkou USA?

5%
91%
hlasovalo: 25107 lidí
Bývalý australský generál Mick Ryan poznamenal, že administrativa Joea Bidena dosud nepředstavila jasnou strategii, čeho chce dosáhnout. Tvrdí jen, že bude Ukrajinu podporovat, jak dlouho to bude třeba, případně jak dlouho to bude možné, což jsou z generálova pohledu přísliby poměrně mlhavé. Pokud se taková strategie rodí, podle generála by měla obsahovat především jedno.

„Nejdůležitějším prvkem strategie bude účel podpory USA, který je popsán v dokumentu. Na základě realistické diagnózy ukrajinské a ruské kapacity a současné situace ve válce by měl účel zahrnovat jasnou vizi výsledku nebo konečného stavu války, o kterou USA usilují,“ napsal na sociální síti X.

Joe Biden dal přitom již v květnu 2022 ve vyjádření pro New York Times najevo, čeho by měla Ukrajina dosáhnout.

„Cíl Ameriky je přímočarý: Chceme vidět demokratickou, nezávislou, suverénní a prosperující Ukrajinu s prostředky k odrazení a obraně proti další agresi,“ nechal se tehdy slyšet Biden.

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

Podle Ryana je důležité si také stanovit postupné kroky, skrze které lze k cíli dojít.

„Jen ‚obrana Ukrajiny‘ je nedostatečná. Nová strategie USA, má-li mít nějaký dopad, se musí jako klíčový cíl posunout k ‚poražení Ruska na Ukrajině‘. To ovlivní myšlení v Evropě a bude Putinovi vzkazovat, že mu nebude dovoleno ‚vyhrát vyčkáváním‘ na Západ. Měl by také informovat o výši a tempu podpory pro Ukrajinu.“ Poznamenal Ryan.

Vedle toho podle generála Američané také musejí udržet koalici na podporu Ukrajiny.

A do třetice Američané musejí vyslat signál Číně.

„Třetím cílem by měly být investice do obranného průmyslu s cílem urychlit podporu Ukrajině, obnovit americké válečné zásoby a odradit čínský avanturismus. To by mohlo zahrnovat zvýšenou produkci obrany v USA a mezi jejich spojenci, stejně jako další sankce a skryté akce zasahující do výroby obrany v Rusku a nepřátelských zemích,“ napsal Ryan na sociální síti X.

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

Zdůraznil, že Ukrajina by měla postupem času vstoupit do NATO a Ukrajincům by se mělo také dostat pomoci při obnově země. A vedle toho by měli být stíháni ruští váleční zločinci. „Celkově půjde pravděpodobně o desítky let dlouhý podnik. Nic v této navrhované strategii není jednoduché, levné nebo rychlé. Ale o tom strategie není,“ zdůraznil Ryan.

Prostě a krátce řečeno, Američané budou muset rozvinout strategii, která přesvědčí Ukrajinu, ale nejen Ukrajinu, nýbrž i další spojence, že Spojené státy jsou dlouhodobě spolehlivým partnerem se srozumitelnými záměry.

Pokud USA svůj přístup nezmění, pak podle Ryana čeká Ukrajinu tichá smrt. Během roku 2025.

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

Rusové navíc tvrdí, že během protiútoku v ruské Kurské oblasti získali zpět 10 vesnic dříve ovládaných Ukrajinou a podle informací serveru Kyiv Independent se situace ukrajinských sil zhoršila. Především na západním křídle. „Rusové zahájili aktivní útočné operace, převáželi obrněná vozidla přes řeku Seim a další menší řeky,“ napsal server.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) zprávy o útocích v Kurské oblasti ještě rozvedl.

Ruské úřady údajně rozmístily další prvky ruské 106. výsadkové (VDV) divize do Kurské oblasti a mohou začít přesouvat více bojových zkušených sil na podporu probíhajících ruských protiútoků a budoucích protiofenzivních operací proti ukrajinským silám v Rusku. Záběry zveřejněné 11. září údajně ukazují prvky ruského 137. pluku VDV (106. divize VDV) účastnící se útoků severozápadně od Snagostu. ISW zaznamenal zprávy, že ke konci srpna 2024 jednotky 137. pluku VDV operovaly ve směru Siversk. Prvky 51. pluku VDV od 106. VDV také údajně operují v Kurské oblasti. Ruské úřady se dosud při řešení ukrajinské invaze do Kurské oblasti z velké části spoléhaly na špatně vycvičené a vybavené brance a malé složky ruských pravidelných a nepravidelných sil a budou pravděpodobně vyžadovat další pracovní sílu a jednotky zkušenější v boji, aby plně vytlačily ukrajinské síly z Kurské oblasti,“ napsal institut.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prý "aby Ukrajina zůstala nezávislou zemí", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 13.09.2024 11:54:43
Je naprostým pokrytectvím a nehorázností nazývat Ukrajinu nezávislou zemí. Jakýsi ukrajinský veterán (tj. účastník protiruských pogromů od roku 2014 ?) lže, když se odvolává na neutralitu Ukrajiny v roce 2014, protože v době kyjevského "majdanu" byla Ukrajina neutrální už jen formálně, její neutralita byla fakticky porušena nejpozději v roce 2008, kdy po summitu NATO začala příprava Ukrajiny na vstup do NATO včetně vyzbrojování, instruktorů, přípravy US základny na Krymu, atd. Samozřejmě ani politicky nebyla Ukrajina neutrální a po kyjevském puči (zaplaceném miliardami US dolarů a internacionálně podpořeném) se z Ukrajiny stal vazalský stát zcela závislý na vůli a podpoře Západu. Nacionální cítění bylo na Ukrajině postaveno na rehabilitaci Bandery a zločinců OÚN/UPA - Bandera je oficiálním hrdinou Ukrajiny od roku 2010, zločinci jako Šuchevyč jsou oslavováni coby "bojovníci za svobodu Ukrajiny". Banderovci jsou pro Západ zárukou nenávisti proti všemu ruskému (nejen - viz historie) a bezohlednosti k životům. Západu jsou lidské osudy Ukrajinců zcela lhostejné, pouze je zneužívá ke svým cílům. Chápání souvislostí nemají všelijací mediální Polákové v popisu práce, tak píšou články jako tento.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …