To bude schůze. Peakovci si dnes vyjasní svůj postoj k vládě

03.01.2013 6:51 | Zprávy

Vedení nejmenší vládní strany LIDEM by dnes odpoledne mělo rozhodnout, zda platí jeho prosincové oznámení o odchodu z vlády v nejbližších dnech. Ministři za tuto stranu by měli k 10. lednu kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) opustit proto, že předseda vlády v prosinci po pouhých osmi dnech ve funkci odvolal z pozice ministryně obrany šéfku LIDEM a vicepremiérku Karolínu Peake. Ta však už dává najevo, že její strana by mohla v kabinetu zůstat.

To bude schůze. Peakovci si dnes vyjasní svůj postoj k vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Premiérův krok v prosinci LIDEM označovali za „drsný podraz a křivdu". Peake však v médiích uvedla, že by strana mohla ve vládě přes usnesení předsednictva o odchodu ministrů pokračovat, pokud by hrozilo, že vzniklý menšinový kabinet by se opřel o skupinu poslanců, kterou údajně vytváří někdejší ministr školství Josef Dobeš.

Premiér navrhl prezidentovi Václavu Klausovi odvolání Peake kvůli tomu, že ztratila jako ministryně jeho důvěru, když pouhý den po nástupu provedla personální změny v nejvyšších patrech obrany. Ministerstvo nyní řídí osobně premiér. Spekuluje se přitom, že by se do čela resortu mohl postavit nynější první náměstek Vlastimil Picek. Právě on byl mezi Peake vyhozenými úředníky, Nečas jej do funkce vrátil.

ODS dává najevo, že stojí o pokračování vlády v nynější podobě. Její politici prý už mají určité „vstupní parametry" pro jednání. A jednat v koalici chce také TOP 09, kterou dnes čeká diskuse stranického předsednictva.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dceru obtěžují migranti. Německý ministr odhalil citlivé věci. A pak udeřil

13:07 Dceru obtěžují migranti. Německý ministr odhalil citlivé věci. A pak udeřil

Cem Özdemir, německý ministr zemědělství za stranu Zelených, se po nemalém váhání rozhodl promluvit …