To už je lichva, odírání ČR. Náhrada ruského plynu: Skrytá pravda vyděsí

03.05.2022 15:08 | Ze sítí

Klíčovým tématem posledních dní jsou dodávky plynu z Ruska. A vyjadřují se k nim i čeští odborníci a komentátoři. Například komentátor a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý se ptá, proč ČR nakupuje plyn od Německa čtyřikrát dráž, než za kolik ho firmy kupují od Rusů. Ptá se, proč o tom Fiala nejedná. Že země EU začnou platit v rublech očekával bývalý šéf Pražské plynárenské Pavel Janeček. A bývalý ministr dopravy Vladimír Budinský upozornil, že pro zásobování Česka a Německa zkapalněným plynem by bylo potřeba více tankerů, než jich je teď na světě. Nemluvě o terminálech.

To už je lichva, odírání ČR. Náhrada ruského plynu: Skrytá pravda vyděsí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventily, ilustrační foto

Xaver v pořadu Podtrženo sečteno připomenul svůj rozhovor s energetickými experty Ivanem Noveským a Vladimírem Štěpánem, který ho prý zpětně vyděsil, když se na něj podíval. Tlustý mínil, že situaci je třeba napřed pochopit, než s ní bude možné něco dělat. Citoval bývalého poslance Václava Krásu, že do Česka nedodává plyn Rusko, ale Německo. Ale Česko za tento plyn Němcům platí čtyřikrát tolik, co německé firmy za plyn z Ruska.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36804 lidí
„Čtyřikrát tolik my platíme do Německa než Němci platí do Ruska,“ řekl Tlustý a dodal, že to je zajímavé. A Krása ještě řekl, že pokud je tomu skutečně tak, tak nechápe, proč Petr Fiala s Německem nejedná o snížení ceny plynu. „Pokud skutečně platíme čtyřnásobek, není to obchod, ale lichva,“ citoval Tlustý a podotkl, že podobná situace je u elektřiny, která se vyrábí za haléře, ale přes burzu v Lipsku se do Česka prodává za koruny.

Tlustý soudí, že tyto vysoké ceny jdou na „chudnoucí bruselské úředníky“ a „chudnoucí Němce“, kteří by byli neradi, kdyby Češi přestali platit, a tak by byli i neradi, když by se o tomto problému vědělo, protože pak lidé budou skuhrat, možná se i bouřit. „Tak jim předhodíme toho strašného, zlého Putina. Řekneme těm ovečkám, že za všechno může,“ parodoval jejich uvažování. Míní, že to Češi „hezky zaplatí“ a uvěří, že za ceny může Putin. Doplnil, že Putin samozřejmě také není žádný lidumil a chce Čechy zkasírovat také. „A strýček Sam, který nám chce dodávat břidlicový plyn, ten také chce trojnásobek,“ podotkl, že snaha Čechy zkasírovat se tak nějak vyskytuje u všech „vládců světa“. A pokud se s tím má něco dělat, je dle Tlustého potřeba vláda, která nebude ani jednomu z nich napomáhat.

O plynu a přístupu k jeho nakupování píše také bývalý ředitel Pražské plynárenské Pavel Janeček. Komentoval například nedělní otázky Václava Moravce. „Pan Jozef Síkela se fatálně mýlí. Zásobníky musí být vlastněny státem. Zde asi ale už žádná osvěta nepomůže, to musí být záměr anebo pan ministr není autonomní v rozhodování. Můžeme se jen dohadovat,“ reagoval na duel Síkely s Havlíčkem a dodal: „Tematická otázka: Každá země má zcela specifické podmínky pro alternativní dodávky plynu. ČR je na tom z alternativních možností skoro nejhůře. Diskuse mi připomíná diskusi o plynovodu Stork2. Teď všichni víme, že měl být.“

Janečkovi se také vyplnil jeho předpoklad. „Zásadní EU hráči platí za plyn podle ruského schématu. Svědčí to buď o 1. zodpovědném přístupu k vlastnímu průmyslu a obyvatelům, 2. silnějšímu protihráči anebo o 3. nekoordinovaném přístupu. Každopádně je to políček ministru Síkelovi a siláckým výrokům,“ řekl včera.

Co se týče několikanásobné ceny za plyn, Janeček se věnoval konci kontraktů mezi Gazpromem a ČEZ, o kterém informovaly Novinky.cz. „Tomu říkám zásadový přístup! Sice od ČEZ nakupují menší/větší obchodníci, a tedy jejich klientům se zvýší cena několikrát, ale to je nakonec jedno, plyn do ČR prostě dodá pouze Německo,“ ironizoval Janeček.

A do tématu plynu se pustil také Vladimír Budinský, provozovatel spolku Konec uhlí – nová energie, a to pomocí statistik. Konkrétně do problému zásobníků a nahrazení ruského plynu.

„Německo (83 mil. ob.) spotřeba plynu 95 mld. m3/r. 900 TWh

ČR (10,5 mil. ob.) spotřeba plynu 9,5 mld. m3/r. 90 TWh

Desetkrát méně.

Elektřina v Německu 490 TWh/r

V ČR je to 75 TWh/r

6,5krát méně.

Plyn je klíčovým zdrojem energie pro Německo i Česko. Elektřinou je plyn pro průmysl nenahraditelný,“ usuzuje z čísel Budinský.

Ani zkapalněný plyn podle něho není reálným řešením: „ČR ani Německo nemá  žádný LNG terminál. Kdyby obě země měly 100% přejít na LNG, potřebovaly by ročně 1100 lodí, v každé 60 tis. t kapalného LNG, celkově by jen pro Německo a Česko muselo sem a tam jezdit 55 lodí. Na světě jich je necelých 500. Plyn dopravovaný potrubím je nenahraditelný.“

„Výstavba dostatečného terminálu pro zásadní navýšení dodávek LNG jak v USA, tak v Evropě zabere 2–5 let. Stavba jednoho terminálu vyjde zhruba na miliardu dolarů. Německo (RWE a Uniper) plánuje pronájem 4 plovoucích terminálů pro první lodě s LNG už letos,“ doplnil.

O plynových zásobnících Budinský řekl toto: „ČR: plynové zásobníky na 1/3 roční spotřeby, která je 9,5 miliardy m3. Loni začátkem října zásobníky měly 90 % kapacity, předešlé roky i 100 %. Letos bude 80 %. Zásobníky Německa a ČR jsou 1/4 zásob EU. Dohromady 280 TWh, 30 % spotřeby, roční spotřeba ČR je 90 a Německa 900 TWh.“

„Statistika o plynu v zásobnících pro ČR a EU ukazuje, že letos až do první poloviny dubna byly stavy plynových zásob ČR i v EU nejnižší v historii. V den ruské agrese 24. 2.: české zásoby 29,43 %, EU 29,91 %! V roce 2021 mělo Česko 36,15 %, v 2020 64,07 %. Rus zaútočil právě ve chvíli každoročního minima,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostě ne. Německo dalo Ukrajině špatnou zprávu

20:51 Prostě ne. Německo dalo Ukrajině špatnou zprávu

Německý kancléř Olaf Scholz během svého projevu v Karlsruhe rozcupoval úvahy o zabezpečení západní č…