Tvrdý rozkol u Pirátů. Došlo i na vraždění v Lidicích

09.10.2024 11:38 | Monitoring

Bývalý český generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek je mimo jiné také členem Pirátské strany. A jako člen partaje ostře vyčinil jediné pirátské europoslankyni Markétě Gregorové. Rozkol v Pirátské straně vyplul na povrch.

Tvrdý rozkol u Pirátů. Došlo i na vraždění v Lidicích
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Vlastimil Votápek

Na počátku tohoto týdne si svět připomněl příšerný teroristický útok palestinského hnutí na Izrael. 7. října 2023 teroristé z palestinského hnutí Hamás povraždili mnoho mladých lidí, kteří se chtěli jen bavit na hudebním festivalu. Zemřelo velké množství lidí, a to nejen z Izraele, ale i z jiných zemí. Desítky dalších lidí palestinští teroristé unesli a mnohé z nich buď už usmrtili, nebo je neznámo kde drží dodnes.

Jediná česká pirátská europoslankyně však v den 1. výročí tohoto teroristického masakru vynadala Izraeli.

Anketa

Zvládá Česká republika současné povodně?

hlasovalo: 11081 lidí
„Dnes je to rok od brutálního útoku teroristické organizace Hamás na Izrael. Připomínáme si však také okamžitou a neúprosnou odvetu v Gaze, která se za poslední rok bohužel proměnila v synonymum hrůzy a utrpení,“ napsala na instagramu v narážce na fakt, že Izrael nenechal teroristický útok proti svým lidem bez odpovědi a oznámil, že Hamás oslabí natolik, že už nebude pro Izrael představovat nebezpečí.

Ale Gregorová zašla ještě dál.

„Odveta Izraele je neúprosná, a místy mimo mantinely civilizovaného světa. Sebeobrana je právem každého státu dle mezinárodních úmluv. Stejné úmluvy však kladou na státy povinnost dodržovat mezinárodní právo a neútočit na civilisty. To platí pro všechny, i pro naše spojence. Rok utrpení a rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora by měly být výzvou ke změně přístupu. Omlouváním dalších odvet zahynou nevinní, jejichž počty na straně Palestinců jsou dávno neospravedlnitelné. Hledejme cesty k stabilizaci. Vztahy s Izraelem nám k tomu dávají mandát,“ zdůraznila Gregorová

Nakonec dodala, že zásady mezinárodního práva musejí být důsledně uplatněny i proti Izraeli. Mezinárodní právo podle ní vytyčuje jedinou možnou cestu k míru.

Markéta Gregorová promlouvá

Markéta Gregorová promlouvá

Mgr. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Proti Gregorové se ostře vymezil dlouholetý český diplomat a také člen Pirátské strany Vladimír Votápek.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 11033 lidí
„Jako člen Pirátské strany s jistou kompetencí v oblasti zahraniční politiky a diplomacie se chci distancovat od prohlášení paní Gregorové, poslankyně EP za PS (viz citace níže). Když připomíná tragédii 7. října, hovoří, z důvodů pro mne nepochopitelných, o stovkách obětí (zabitých bylo 1139) a desítkách unesených (kterých bylo 253). Ani slovo přitom Markéta Gregorová neztratí na téma nadšených oslav tohoto teroristického činu ze strany obyvatel Gazy, Libanonu, Iránu a mnoha muslimských obyvatel řady západních měst. Naprostou většinu svého prohlášení naopak věnuje kritice Izraele. To je stejně nevhodné, jako v den památky vyvraždění Lidic vyjadřovat lítost nad civilními oběťmi spojeneckého bombardování německých měst,“ nešetřil tvrdými slovy diplomat.

Hned poté zdůraznil, že ani jemu není lhostejný osud civilistů na palestinské straně, ale vinu za jejich smrt nesou ti, kdo 7. října 2023 provedli teroristický útok a rozpoutali masakr, nikoli Izrael, který se brání. Tak to vidí Votápek, který také zdůraznil, že tvrdá reakce spíš vezme teroristům chuť zkusit podruhé něco podobného.

„Nejspolehlivější prevence takových zločinů a civilních obětí je tvrdá a rychlá odveta agresorům. Ať už jde nacistické Německo, putinovské Rusko nebo teroristy nejrůznějšího střihu,“ napsal Votápek.

Vladimír Votápek promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

doc. Břetislav Rychlík byl položen dotaz

Co si myslíte o nálepkování?

Ptám se vás, protože vy jste mnohými také nálepkován. Myslíte, že to věčné nálepkování i ze strany vlády, za kterou jste kandidoval je správné a k něčemu dobré?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 29 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ve volbách propadl. A tak si Dominik Hašek našel jinou aktivitu

13:47 Ve volbách propadl. A tak si Dominik Hašek našel jinou aktivitu

Bývalý hokejový brankář a olympijský vítěz z Nagana Dominik Hašek, kterému se nezdařil první pokus o…