U Lipavského na ministerstvu měli prý agenta. Dlouho a vysoko. Až teď na něj BIS přišla

16.09.2022 19:19

Vynášení tajných informací ruské Službě vnější rozvědky (SVR) dlouholetým zaměstnancem českého ministerstva zahraničí komentoval bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák pro Deník N slovy, že jej to nepřekvapilo. „Rusové zkrátka dělají svoji práci. Problém je, že se u nás najdou lidé, kteří jsou ochotni s nimi spolupracovat,“ uvedl k odhalení člověka, který měl podle Bezpečnostní informační služby (BIS) pracovat pro Rusy několik let.

U Lipavského na ministerstvu měli prý agenta. Dlouho a vysoko. Až teď na něj BIS přišla
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
O vynášení tajných informací pro Rusko zaměstnancem ministerstva zahraničí pro ruskou rozvědku SVR informoval Deník N a serveru Aktuálně.cz vše později potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Mohu potvrdit, že jsem rozhodl o přijetí takových kroků, díky kterým na ministerstvu zahraničních věcí již nepůsobí zaměstnanec, který spolupracoval s cizí mocí. Další informace nebudu z bezpečnostních důvodů komentovat,“ uvedl Lipavský pro Aktuálně.cz a Respekt.

Deník N informoval, že o zdroji citlivých informací pro SVR na českém ministerstvu zahraničí věděla BIS už několik let; využito prý podle diplomatického zdroje bylo „jeho slabosti pro ženy a peníze“.

Muž spolupracují se zpravodajskou službou, která podléhá přímo prezidentovi Vladimiru Putinovi, na ministerstvu pracoval od devadesátých let a vedle centrály v Praze působil také na českých ambasádách, mimo jiné v jedné z afrických zemí. Šlo prý o vysoce prověřeného zaměstnance, který měl i bezpečnostní osvědčení na nejvyšší stupeň přísně tajné.

Server s odkazem na vysoce postavený zdroj z justice uvedl, že dané osobě trestní stíhání nehrozí, jelikož zpravodajské informace nemohou být použité u soudu.

Bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák v rozhovoru pro Deník N uvedl, že jej nepřekvapilo to, že se Rusové snaží získat naše utajené informace. Problém však vidí v tom, že se u nás najdou lidé, kteří jsou ochotni s ruskými zpravodajci spolupracovat.

Odhalení člověka pracujícího pro Rusy ocenil premiér Petr Fiala (ODS). „Jsem o celé věci informován a oceňuji práci tajných služeb, v tomto případě BIS. Je to důkaz toho, že bezpečnostní složky pracují kvalitně a ve prospěch českých občanů,“ uvedl podle Deníku N.

Rusko se o naši zemi zajímá již dlouhodobě. Kromě toho, že je Moskva zodpovědná za výbuch muničního ve Vrběticích na Zlínsku, při němž v roce 2014 zahynuli dva lidé, který expremiér Andrej Babiš (ANO) označil za „odporný a zcela nepřijatelný teroristický akt“, měl se Kreml zajímat i o naši energetiku.

V roce 2020 řešil polostátní ČEZ kontakty jednoho ze svých zaměstnanců s ruským Rosatomem, jemuž měly být vynášeny podrobnosti o připravovaném jaderném tendru na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany.

Rizika spojená s možnou účastí Ruska na rozšiřování Dukovan nakonec během loňského roku utnulo rozhodnutí předchozího Babišova kabinetu o vyloučení Rosatomu z tendru na dostavbu jaderných bloků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…