U Pokrovsku je zle. Ukrajinu má spasit nová legie. Bude se jednat s Ruskem?

03.08.2024 10:48 | Monitoring

V Polsku se začíná formovat ukrajinská jednotka podobná českým legiím. Ukrajinci žijící v zahraničí se mohou do této jednotky přihlásit. Co za to dostanou? Prý třeba kvalitní výcvik. Oleh Čerkašyn, Ukrajinec, který žije na Slovensku od roku 2019, řekl listu Kyiv Independent, že plánuje vstoupit do ukrajinské legie. Do klasické armády se nehrne. Z jednoho důvodu. Ale Ukrajina nové vojáky opravdu potřebuje. U Pokrovsku je zle. Možná i proto se stále více Ukrajinců přiklání k jednání s Ruskem.

U Pokrovsku je zle. Ukrajinu má spasit nová legie. Bude se jednat s Ruskem?
Foto: Repro Twitter
Popisek: Stará sovětská puma FAB500 upravená na kluzákovou bombu

Ukrajinci brání svou zemi před ruskými agresory už takřka dva a půl roku. A po této dlouhé době se rozhodli, že se pokusí sestavit cosi jako obdobu českých legií. V zahraničí má vzniknout jednotka složená z Ukrajinců působících v zahraničí. Po dohodě s vládou ve Varšavě je jasné, že vznikne v Polsku.

„Ukrajinská legie bude cvičit v Polsku a bude vybavena s pomocí našich partnerů. Každý ukrajinský občan, který se rozhodne vstoupit do legie, bude moci podepsat smlouvu s ozbrojenými silami Ukrajiny,“ řekl Zelenskyj. Na jeho slova upozornil server Kyiv Independent.

Legie se formuje v době, kdy Rusové na frontě postupují a Ukrajinci se potýkají s přetrvávajícím nedostatkem vybavení i živé síly. Vláda v Kyjevě proto žádá své západní spojence, aby navraceli domů muže, kteří odešli do zahraničí, aby mohli narukovat do armády své vlasti. Z Německa už však zaznělo, že bude na Ukrajincích, zda se chtějí vrátit domů. Vláda v Berlíně je prý nutit nebude. I z Polska zaznělo, že ukrajinská vláda bude muset být mnohem aktivnější, pokud chce získat své muže zpět domů.

A Ukrajinci se podle všeho snaží.

„Legion slibuje budoucím bojovníkům vysoce kvalitní výcvik v souladu se západními standardy a právo vrátit se po rotacích ke svým rodinám v Evropě. Ukrajinští muži ve věku 18-60 let mají podle stanného práva až na výjimky obecně zakázáno opustit zemi,“ uvedl Kyiv Independent.

Příslib výcviku vypadá obzvláště lákavě, protože současný vojenský výcvik na Ukrajině „není ideální“ co do délky a kvality, uvedl Konrad Muzyka, obranný analytik se zaměřením na Rusko a Bělorusko a šéf Rochan Consulting. „Existují také určité nedostatky, pokud jde o specializovanější výcvik a výcvik interoperability na úrovni brigád,“ dodal Muzyka. Členové legie podle něj pravděpodobně podstoupí 4-5 měsíců základního, specializovaného a soudržného výcviku v Polsku.

Podle zdrojů citovaných polským médiem RMF FM místní úřady jednají s ostatními členy EU o přispění finančních prostředků na financování výcviku a vybavení.

Oleh Čerkašyn, Ukrajinec, který žije na Slovensku od roku 2019, řekl listu Kyiv Independent, že plánuje vstoupit do ukrajinské legie, aby se nemusel „stydět“.

Na otázku, proč si vybral ukrajinskou legii před vstupem do standardní vojenské jednotky založené na Ukrajině, Čerkašyn řekl, že doufá, že evropští instruktoři „zvýší efektivitu a sníží možné ztráty“.

„Domnívám se, že těmto otázkám nebyla na Ukrajině věnována náležitá pozornost,“ řekl a vtipkoval, že Ukrajina v současnosti upřednostňuje zvýšení počtu vojáků před kvalitou jejich výcviku.

Podle serveru Kyiv Independent podobně uvažují stovky Ukrajinců, kteří raději nastoupí do legie. Nově rodící jednotka prý sama o sobě nezvrátí průběh války, ale posílí obranu Ukrajiny, což nejen vláda v Kyjevě považuje za zásadní.

Muzyka však upozorňuje na jednu slabinu. Až vojáci vycvičení a vybavení v Polsku dorazí na Ukrajinu, vojákům působícím v řadách konvenční armády může notně poklesnout morálka.

A že by ukrajinští obránci opravdu potřebovali posílit, upozorňuje agentur Reuters. Rusové se totiž stále více tlačí ke strategickému Pokrovsku, který je jedním z klíčových míst ukrajinské obrany. V kdysi šedesátitisícovém městě civilisté už skoro nežijí, ale pro armádu je Pokrovsk jako uzel nezbytný pro přísun zásob na frontu a odsun zraněných hlouběji do zázemí naprosto klíčový.

Vlny padajících bomb a pochodující pěchoty vedou k největším územním ziskům Moskvy od jara.

Ruské zisky kolem 57 čtverečních kilometrů za týden jsou třetí největší zaznamenané od dubna poté, co v červnu dosáhly jen mírných zisků, řekl agentuře Reuters Pasi Paroinen, analytik Black Bird Group s dovětkem, že Rusové v této části fronty ve velkém využívají leteckých útoků.

Valerij Romaněnko, odborník na letectví, konstatoval, že Rusové ukrajinskou obranu neprolamují, ale zatlačují zpět. Nejprve přijde úder klouzavých bomb a po něm masový útok pěchoty. A pokud ho náhodou Ukrajinci odrazí, přijde další velký útok klouzavými bombami a po něm vyrazí do útoku další kupa ruských vojáků. „Rusové nepropichují naši obranu, ale zatlačují ji zpět. Každý den postupují o 100, 150, 200 metrů pomocí této taktiky,“ uvedl Romaněnko.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poláku, chtěl bych tě upozornit, že stíhačky F-16 jsou Ukrajincům proti klouzavým bombám úplně k ničemu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekisda , 03.08.2024 11:07:28
Rusové je shazují asi 70-80 km od frontové linie a díky protivzdušné obraně se žádná ukrajinská stíhačka taky blíž přiblížit nemůže. Takže na vzdálenost 160 km jsou proti kluzákovým bombám pro srandu králíkům. A mimochodem, ruská střela vzduch-vzduch R-37 má dostřel až 400 km (potvrzený zásah 300 km), zatím co americká AIM-54 má největší dosah 160 až 200 km. Možná i ty v tom svém pidimozečku si dokážeš uvědomit co to znamená...

|  14 |  0

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…