Uhlí na příděl, hlásí uhelné sklady. Zdraží i svíčky na hřbitov

25.10.2022 11:19

Česká vláda shání zemní plyn. Zásobníky jsou plné z více než 90 procent. Zdá se však, že vedle plynu schází v Česku i uhlí. Ten, kdo si neobjednal toto topivo již v létě, teď se ho podle dodavatelů hned tak nedočká. A pokud dočká, tak za velmi vysoké ceny. Podle MF Dnes hrozí, že lidé topící uhlím, kteří si dosud nesehnali zásoby, mohou v zimě mrznout. Nebo se jim může vytápění pořádně prodražit. Ale je tu alternativa...

Uhlí na příděl, hlásí uhelné sklady. Zdraží i svíčky na hřbitov
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

Uhlí není dost.

„Už prodáváme opravdu přednostně stálým dlouhodobým a prověřeným zákazníkům. I ti musí čekat, dodávky jsou zpožděné. Šachta v Polsku nedává tolik materiálu, o jaký je zájem,“ prozradil Martin Červený v MF Dnes. Dodává uhlí lidem na Litoměřicku.

Sám prý svým zákazníkům říkal, aby se uhlím co nejvíce předzásobili, byť si je prý vědom toho, že lidé často nemají kam složit tak velké množství uhlí.

„Většinou lidé nakupují uhlí natřikrát, třeba i proto, že nemají pohromadě dostatečné množství peněz. Jenže musí počítat s komplikacemi. Jak s dostupností, tak s cenou,“ varoval dál.

Spokojeni prý mohou být ti, kteří objednávku uhlí stihli ještě na počátku tohoto roku. Lidé, kteří si vzpomněli, že musí mít čím topit až v září, budou mít podle Idy Bittové z uhelných skladů na Děčínsku velké štěstí, pokud uhlí ještě dostanou.

„Ti, co si na uhlí vzpomněli až teď, budou mít velké štěstí, pokud uhlí vůbec dostanou. Nelíbí se jim představa čekání, ale všude je to stejné. Mám tu v pořadníku několik takových, kteří poprvé kvůli dlouhé dodací lhůtě odmítli, pak obvolali, koho mohli, a nakonec stejně skončili u nás,“ popsala situaci.

Metrák hnědého uhlí, konkrétně druhu Ořech 2, se v loňském roce dal koupit dal 350 korun. Letos se cena téhož uhlí pohybuje mezi 500 až 650 korunami. A prý bude ještě hůř. Cena uhlí ještě poroste.

„Uhlí na trhu prostě není dostatek. Logicky není z Ruska, není z Ukrajiny. A třeba na brikety se čeká dva měsíce. Proto je taková poptávka a proto mají všichni plné ruce práce. A proto dostáváme uhlí skoro na příděl. Klidně jednu fůru místo tří,“ doplnila Bittová z Uhelných skladů Sokol.

Drahé uhlí navíc prodraží i svíčky, které si lidé kupují na dušičky, aby na hřbitovech či při jiných příležitostech zavzpomínali na své zesnulé.

„Z důvodu růst cen ropy ale také hnědého uhlí je třeba počítat letos také se zdražením svíček. Parafín, potřebný pro jejich výrobu, se totiž získává destilací ropy, případně z hnědouhelného dehtu,“ upozornil ekonom Lukáš Kovanda na serveru Kurzy.cz.

Výdaje za svíčky na dušičky prý více dopadnou na starší občany, protože lidé věnují pozornost dušičkám s rostoucím věkem.

S vysokou pravděpodobností tak podraží i vánoční svíčky.

Zpráva serveru Deník.cz dokládá, že otázku, čím topit, si lidé kladli už v dubnu tohoto roku. Už v dubnu bylo jasné, že uhlí zdražuje. Ale byla k dispozici alternativa. „Zatímco uhlí se rychle zdražuje, cena pelet je dlouhodobě stabilní. Letos se ceny pelet a uhlí poprvé vyrovnaly,“ upozornil server.

Pelety se vyrábějí na desítkách míst po celé České republice. Malé válečky se lisují z pilin, které vznikají na pilách při pořezu dřeva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…