Ukrajina: Zamkli a schovali muže, aby je neodvedli na frontu. Český reportér musel zůstat s nimi

28.07.2024 16:52 | Monitoring

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno zajel točit reportáž na Ukrajinu. Cíl – natočit řeckokatolickou pouť v karpatské vesnici. Ale přišel předěl, když si kameraman zaskočil do krámku pro kávu. Zadrželi ho tam a drželi. Dokud neodjela policie. Pak ho i s kávou v ruce pustili. Důvod? Místní chlapi se tak ukrývají před odvodem na frontu. Prý je to běžná praxe. „A to se domnívají, že někdo jiný vyžene Rusáky?“ zaznělo pohoršení nad zbabělostí takových mužů v diskusi.

Ukrajina: Zamkli a schovali muže, aby je neodvedli na frontu. Český reportér musel zůstat s nimi
Foto: Repro X
Popisek: Brigáda/prapor Azov - Ukrajina

Matyáš Zrno vyrazil se svým kameramanem na Ukrajinu točit řeckokatolickou pouť. Jeho kameraman si zaskočil do obchodu pro kávu. Jenže přišlo varování, že se blíží policie. V krámku bylo několik chlapů ve věku vojenského odvodu. Prodavačka tedy vyskočila, stáhla žaluzie a zamkla. A čekalo se i s překvapeným kameramanem, až policie odjede. 

„Natáčeli jsme v karpatské vesnici hluboko v horách krásnou řeckokatolickou pouť. Petr si zašel koupit kafe do obchodu, kde bylo i několik chlapů ve vojenském věku. Když v tom dostali místní echo, že přijíždí policie. Prodavačka se vrhla dopředu, stáhla mříže, zamkla s tím, že otevře, až policisté odjedou,“ napsal na sociální síti X Matyáš Zrno.

A dodal, že je takový postup na Ukrajině běžnou součástí tamního života.

„Podle reakce místních jde o zcela běžný postup,“ informoval Zrno.

Přitom si reportér vzpomněl na legendární film Sedm statečných, kde město naoko obývaly také jen ženy. „I jinak vypadala vesnice trochu jak v Sedmi statečných – všude jen ženské. Chlapi jsou buď na frontě, makají v Česku, nebo se schovávají…,“ popsal ukrajinskou realitu dnešních dní Zrno.

 

 

A pod zážitkem Matyáše Zrna se vyrojila velká kritika.

Kdo bude bojovat proti Rusku, když se tihle schovávají, ptal se jeden z diskutujících. „A to se domnívají, že někdo jiný vyžene Rusáky? Že místo nich se někdo bude válet v příkopě a běhat mezi minami. Tomu nerozumím, jak přemýšlejí,“ zaznělo pohoršení nad lidmi, kteří nechtějí do války.

Přišla i otázka na to, kde berou takoví lidé peníze na obživu. Protože oficiálně pracovat nemohou. „A kde ty chlapi berou peníze na život? Pokud se schovávají, tak toho asi moc nevydělají, ne?“ zajímalo dalšího diskutujícího.

Přišla i kritika na konto samotného Matyáše Zrna, že nemá nahrávat páté koloně. „Škoda že diváci CNN Prima jsou povětšinou idioti… mohl jste točit poněkud užitečnější reportáže a nenahrávat páté koloně, že se někdo bojí jít do války… například v Československu bojovali jedinci, zbytek se nechal zotročit, jsme ti poslední, co by měli ukazovat prstem,“ zazněla na adresu Zrna kritika. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 28.07.2024 17:41:48
Nechápeš? Jenom se nechtějí nechat zabít pro zájmy USA. Kdyby Ukrajina byla neutrální, jak má v ústavě, žádná válka by nebyla.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…