Ukrajina chce další mírový summit. Zelenskyj na něj má „deset bodů“

28.06.2024 8:42 | Zprávy

Ukrajinský prezident hodlá uspořádat další mírový summit. V současné válce podle něj umírá příliš mnoho ukrajinských vojáků i civilistů a Ukrajině podle něj už nezbývá mnoho času. Americký list New York Times ve stejné době tvrdí, že v květnu na frontě buď umíralo, či bylo zraněno na 1000 ruských okupačních vojáků den co den. Podle britských zdrojů to bylo dokonce 1200 vojáků.

Ukrajina chce další mírový summit. Zelenskyj na něj má „deset bodů“
Foto: Repro Twitter
Popisek: Zničené tanky Leopard 2R

Válka na Ukrajině trvá už 856 dní  americký list New York Times tvrdí, že během května padlo či bylo zraněno v bojích na Ukrajině den co den přes tisíc ruských vojáků. Ale pozor. Rusové sice na bojišti za měsíc ztratí 30 tisíc vojáků, ale podle New York Times Kreml měsíc co měsíc rekrutuje 25 tisíc až 30 tisíc vojáků. Takže síly, které Rusové na bojišti ztratí, jsou měsíc co měsíc schopni vykompenzovat. Byť to v praxi znamená, že ruští velitelé posílají jednotky pěchoty do mlýnku na maso v naději, že Ukrajinci se jednoho dnes unaví, případně jim dojdou náboje a Rusové projdou.

A dvakrát už prošli. Dobyli Bachmut. A dobyli Avdijivku. Analytici britské vojenské rozvědky však tvrdí, že během útoků za květen Rusové ztratili na bojišti dokonce 1200 lidí denně. Buď jde o zraněné, nebo o zabité okupační vojáky. Podle amerického ministra obrany Lloyda Austina Rusové od rozpoutání války přišli nejméně o 350 tisíc vojáků. Podle britských odhadů je to spíše půl milionu.

Rusové mají k dispozici jak trestance z věznic, tak rekruty z chudších oblastí Ruské federace, které Kreml láká na vysoké výdělky. A do třetice Kreml láká žoldáky ze zahraničí např. v Africe.

„Prezident Putin a Moskva se skutečně pokusili dosáhnout velkých zisků, prolomit frontovou linii letos na jaře,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro redakci The New York Times. „Zkoušeli to a neuspěli. Dosáhli velmi malých zisků a platí velmi vysokou cenu.“

Miny a kazetová munice činí z pohybu po otevřeném prostranství téměř sebevražedné úsilí.

Není přitom jasné, kolik sil ztratili Ukrajinci. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že jde asi o 31 tisíc zabitých či zraněných osob. Podle amerických analytiků je však toto číslo podhodnocené.

A skutečností je, že Rusové zabírají další a další metry ukrajinského území.

„Ruské síly udržují tempo svých útočných operací ve směru Toretsk,“ napsal washingtonský Institut pro studium války (ISW) s tím, že i do této operace Rusové nasadili jen omezené množství jednotek, což naznačuje, že okupanti nadále dávají přednost vytvoření nárazníkového pásma před velkým úspěchem v podobě prolomení ukrajinských obranných linií v jednom konkrétním směru.  

„Ruské útočné operace ve směru Toretsk naznačují, že ruské vojenské velení nepovažuje rozsáhlou operaci k postupu na Kosťantynivku z více operačních směrů za proveditelnou,“ uvedl institut.

Plán ruských sil podle ISW odpovídá záměru ruského prezidenta Vladimira Putina postupně zmenšovat ukrajinské území a současně Ukrajincům účinně bránit v provádění jejich vlastních útočných operací tak, aby neosvobodili jednou ztracená území. Jinými slovy, ruští vojáci naplňují plán vedení opotřebovávací války.  

Lze tento plán narušit? Podle ISW ano.

„Západ musí proaktivně poskytnout ukrajinským silám potřebné vybavení a zbraně v rozsahu, načasování a s pravidelností, které ukrajinským silám umožní osvobodit významné části okupované Ukrajiny,“ poznamenal institut.

Mezitím Zelenskyj chystá druhý mírový summit.

„Nemáme mnoho času. Máme mnoho zraněných, zabitých, vojáků i civilistů. Takže nechceme, aby tato válka trvala roky. Proto musíme připravit tento plán a předložit ho na druhém mírovém summitu,“ řekl ukrajinský prezident.

Na jeho vystoupení upozornila agentura Ukrainform. Zprávu převzal i server Kiv Independent.

Kyjev plánuje uspořádat druhý globální mírový summit do konce roku 2024. Ukrajinci doufají, že se na základě Zelenského desetibodového mírového návrhu vypracuje nový společný mírový plán, jsou však otevřeni názorům dalších zemí.

Chce, aby na příštím summitu došlo k vypracování akčního plánu, podle něhož se dospěje k míru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kolik jsou ruské ztráty , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanazuzka , 28.06.2024 11:12:20
vědí přesně a o ukrajinských nevědí nic?Zvláštní

|  11 |  0

Další články z rubriky

Trump a Biden: Vše v USA se rozloží. Hrozba už za pár dní

7:42 Trump a Biden: Vše v USA se rozloží. Hrozba už za pár dní

Demokratická národní komise by mohla z Joea Bidena udělat nominanta strany na post prezidenta už v č…