Ukrajinci „drží“ ruské území. Ale jen na mapě. Skutečnost je jiná

09.08.2024 12:40 | Monitoring

Pokračuje ukrajinský pokus o vpád do Kurské oblasti. Jaké území Ukrajinci kontrolují? Pravděpodobně mnohem méně, než se ukazuje na mapě. Podcasteři Russians With Attitude varovali, aby ke zprávám lidé přistupovali kriticky. Tedy s vědomím, že Ukrajinci používají hlavně lehkou pěchotu a vozidla. Tedy že nejsou žádné pevné frontové linie, ani pevně držené území.

Ukrajinci „drží“ ruské území. Ale jen na mapě. Skutečnost je jiná
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na místě tvrdých bojů

Válka na Ukrajině trvá už 898 dní. V posledních dnech Ukrajinci odpovídají nejen dronovými útoky na ruském území, ale také fyzickými přechody na ruskou půdu, kde provádějí vojenské operace v ruských obcích.

Ale jak tyto operace vypadají dohromady? Podcast dvou amatérských historiků Russians With Attitude krotí přílišné nadšení fanoušků Ukrajiny. Podcasteři žádají všechny lidi zajímající se o dění na Ukrajině, aby se na situaci dívali s kritickým odstupem.

„Můžete, prosím, zkusit být více... kritičtější?“ padlo.

Podcasteři na sociální síti X upozornili, že Ukrajinci útočící na ruské území už ztratili nemalé množství techniky a teď podnikají rychlé vpády na ruské území s cílem vyvolat chaos.

„Neexistuje žádná frontová linie jako taková a žádné zóny kontroly. Používají taktiky malých jednotek. Tu a tam se objevují a způsobují chaos a paniku, kterou umocňují hysterici na internetu a přispivatelé cklibaitu na Telegramu,“ upozornili podcasteři na sociální síti X.

A hned pokračovali.

„Neexistuje žádný důkaz o tom, že by ukrajinští vojáci zaujali pozice nebo se usadili kdekoli v Kurské oblasti, neexistují žádné známky okupace, existujících logistických struktur, posil, vztyčování vlajek, NIC. Ano, používají velké množství dronů a raketových systémů, aby se zapojili do rozptýleného obtěžování, ale to je úplně jiný postup než při ofenzivě všech vojenských složek s 8 kompletními brigádami,“ upozornili podcasteři s tím, že Ukrajina ani nemá dostatek jednotek, se kterými by mohla podniknout plnohodnotnou ofenzivu.

Válka na Ukrajině

Analytik Tyler Weaver popsal situaci obdobně. Konstatoval, že se žádné velké změny nekonaly. Podle analytika je půda nasáklá ukrajinskou krví a ruští blogeři zveličují ukrajinské snahy, aby upoutali pozornost na situaci na frontě.

„Ruští komentátoři udělali za ukrajinské síly kus práce a vyznačili jejich zisky na vybájených mapách založených na úplné šeptandě o tom, kde všude viděli ukrajinské průzkumníky. Chladnější hlavy – a konzervativnější tvůrci map – zvítězili poté, co skuteční váleční zpravodajové neúspěšně pátrali v ‚dobytých‘ oblastech po ukrajinských jednotkách a ruská vláda pohrozila stíháním lidí šířících nesmysly,“ napsal Weaver.

Rusům totiž dorazily posily a ukrajinské jednotky, které vstoupily na ruské území, chřadnou. Rusové prý přitom neposlali žádné elitní vojáky, ale poslali jen tolik sil, aby situaci vyřešili. A také nepřeveleli jednotky z ostatních směrů. Pokud někde došlo k posílení jednotek, tak je to podle Weavera na některých úsecích fronty na ukrajinském území, kde se v poslední době Rusům daří udržovat tlak.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Celý vpád na ruské území, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 09.08.2024 13:34:13
kopíruje akci Kinky u Chersonu. Propagandistický efekt a snaha získat území na uvažovanou výměnu. Fanfarónská akce dopadne stejně jako Kinky. Obětováním životů nešťastníků, kteří dostali nesmyslný rozkaz.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…