Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

17.09.2024 7:21 | Analýza

Do měsíce se stáhnou, odhaduje švédský analytik Mikael Valtersson, kdy Ukrajinci přijdou o dlouho držené město Vuhledar, o které se rozbil nejeden ruský útok. Město je totiž už teď v operačním obklíčení a cesty do města se nedají dobře používat pro zásobování. „Bez záložní silnice z Vuhledaru bude město pravděpodobně opuštěno za 2–4 týdny, a to i bez dalšího postupu,“ míní.

Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje
Foto: Repro X
Popisek: Vuhledar - ilustrační foto

Vuhledar je město na východě Ukrajiny a před válkou mělo přibližně 15 tisíc obyvatel. Proslulo tím, že se ho ruští vojáci snažili dobýt velice dlouho a měli přitom značné ztráty, zvláště při útoku v listopadu roku 2022. Podle jednoho z těch, kteří se tehdejšího útoku zúčastnili, byla chyba ve velení a ztratili za 4 dny 300 lidí. Konkrétně operaci veleli generál Rustam Muradov a generálmajor Suchrab Achmedov.

Nyní to ale vypadá, že Ukrajinci o Vuhledar, který držel nápor velmi dlouho, přijdou. A to bez toho, aby se odehrála nějaká větší bitva o město. Švédský analytik Mikael Valtersson popsal, co bude stát za pádem Vuhledaru. Na první mapě zmínil, že přerušení silnice 00532 nebyla taková katastrofa, jak mnozí předpokládali. „Důvod byl jednoduchý. Silnice 00532 a Konstantinivka byly příliš blízko frontě, takže se logistika přesunula na tři cesty z Bohojavlenky a na severní cestu z Jelizavetivky,“ vysvětlil.

Silnice 00532
Zdroj: X/Mikael Valtersson

„Ale když ruský postup pokračoval za silnici 00532, tři z těchto cest jsou v ohrožení. Po obsazení uhelných dolů 1 a 3, cesta z Jelizavetivky a nejvýchodnější cesta z Bohojavlenky byly odříznuty. Prostřední cesta z Bohojavlenky je ohrožena z uhelného dolu 3, kde jsou ruské ozbrojené síly asi 1500 metrů od cesty,  a potom z uhelného dolu 1, kde jsou ruské ozbrojené síly asi 1000 metrů od cesty a mají dobrou vizuální kontrolu z uhelné haldy na západ od dolu,“ pokračoval ve vysvětlování Valtersson.

Třetí cesta z Bohojavlenky je pak vzdálenější a prochází na jihozápad od Vuhledaru, což je ale pouhých 500 metrů od ruských pozic. „Celkově jsou obě zbývající cesty téměř nepoužitelné. Řekl bych, že Vuhledar je již v operačním obklíčení. Severně od Vuhledaru lze stále používat volnou krajinu a některé polní cesty, ale až začnou podzimní deště, budou pole a polní cesty po několika týdnech neprůjezdné,“ shrnul.

Dodal ovšem, že je zde šance, že Ukrajinci zpevnili alternativní cestu na sever od Vuhledaru. „Nejsou o tom zatím žádné důkazy, ale pokud ukrajinské velení má nějakou prozřetelnost, tak cestu (na mapě fialová) zpevnili a vytvořili si tak alternativní cestu do Vuhledaru,“ uvedl. Ovšem s tím, že i tato cesta se nachází pouhé dva kilometry od ruských sil.

Cesty do Vuhledaru
Zdroj: X/Mikael Valtersson

„Bez záložní silnice z Vuhledaru bude město pravděpodobně opuštěno za 2–4 týdny, a to i bez dalšího postupu. S rezervní silnicí by ruské síly měly pokračovat v postupu 1–2 km západně od uhelného dolu 1, aby zajistily rychlý ukrajinský ústup z Vuhledaru,“ odhadl.

„Nejpravděpodobnějším scénářem je, že ukrajinské síly opustí Vuhledar do jednoho měsíce. To bude jednak morální vzpruhou pro Rusko, jednak to zabezpečí železnice a silnice, které se v současnosti nacházejí příliš blízko frontové linie. Po pádu Vuhledaru se boje přesunou do sotva opevněné Bohojavlenky, kterou budou ukrajinské ozbrojené síly těžko bránit. Dále pak na severozápad ke Kurachove,“ doplnil ještě.

Slova Mikaela Valterssona pak potvrzuje i novozélandský účet AMK Mapping. „Podle geolokovaných záběrů ruské jednotky postoupily směrem na Vuhledar a zmocnily se uhelného dolu Pivdennodonbaska 3.

Ruské síly postoupily ze svých nových pozic ve Vodjanech, skrze o malé stromořadí, a v malých skupinách pronikly do dolu. Zjistily, že jedna ze šachet byla silně zaminována ukrajinskými silami, a proto provedly její řízenou detonaci, kterou zachytil na kameru dron.

Poté se jim podařilo postoupit dále do komplexu a obsadit tam ukrajinské pozice. Je také možné, že rozšířili svou oblast kontroly podél nedalekého stromořadí na východ od dolu, aby ochránili své severní křídlo.

Důl byl posledním úsekem místního hřebene, který se podařilo obsadit, a umožní Rusům získat palebnou kontrolu nad nedalekou roklí. Tento postup je také přiblíží k poslední ukrajinské polní zásobovací cestě do samotného Vuhledaru.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 87 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Při čtení podobných článků se nemohu ubránit srovnání, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 17.09.2024 8:13:26
ve vedení války ušlechtilého obranného uskupení NATO a zlovolné krvelačné ruské armády. Po zkušenostech s válčením NATO v Jugoslávii, Iráku, Sýrii, Libanonu, Afghanistánu či Libyi, by už předloni nebylo z Ukrajiny nic jiného než oraniště. Tady se postupuje od stromořadí k potoku, od jedné polní cesty ke druhé... V Libyi se všichni dohodli na bezletovém území nad Libyí, a když naivní Kaddáfí nechal letectvo dosednout na letiště, tak ušlechtilí generálové vyrazili se svým letectvem nad Libyi, a vybombardovali tu zemi do středověku. Tak se to dělá... Když se na severu Afghanistánu opevnil Tálibán, tak se přisunuly jednotky s termobarickými bombami a ty oblasti se bez milosti vypálily. Není třeba zdůrazňovat, že s chirurgickou přesností byli zabíjeni pouze příslušníci Tálibánu. Inu, nikdo nemůže zpochybnit, že NATO je obranný pakt, který do světa přináší jenom demokracii, mír a lásku. Na druhou stranu musím přiznat, že vedení války ze strany Ruska dost dobře nechápu. Pořád si myslím, že ruská armáda má prostředky na to, aby podobná místa získala za mnohem menších obětí svých vlastních vojáků.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …