Ukrajinci v Kursku vyčerpaní, tvrdí bývalý generál. Zato Rusové na dostřel Pokrovsku

01.09.2024 9:01 | Zprávy

Ukrajinci pravděpodobně doufali, že svým útokem v ruské Kurské oblasti donutí Rusy snížit tlak na Pokrovsk a další místa fronty. Jenže to se podle všeho nedaří. Rusové dál tlačí na Pokrovsk, ale vedle toho postoupili také u Časiv Jaru a na jiných místech. Bývalý australský generál Mick Ryan tvrdí, že síla ukrajinského útoku v Kurské oblasti se vyčerpala. Podle Ryana se potvrzuje, že Putin je skutečně odhodlán Ukrajinu zničit.

Ukrajinci v Kursku vyčerpaní, tvrdí bývalý generál. Zato Rusové na dostřel Pokrovsku
Foto: Repro X
Popisek: Další úprava ruského tanku pro odolnost vůči dronům

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) tvrdí, že ruské velení nechalo stáhnout část jednotek směřujících k Pokrovsku do ruské Kurské oblasti, kde Ukrajinci stále rozvíjí útočné akce. Analytici však upozorňují, že přemístěné ruské jednotky nebyly zapojeny do nejtvrdších bojů o Toretsk a Pokrovsk. Do Kurské oblasti se pravděpodobně přesunuly zálohy, ale i tak se podle ISW ukazuje, že Rusové nedokážou zcela oddělit obranu Kurské oblasti a útok u Pokrovsku. Obě operace se vzájemně ovlivňují.

„Zůstává nejasné, zda ruské vojenské velení již přemístilo nebo přemístí další záložní síly určené pro ruské útočné operace ve směru Pokrovsk a Toretsk k řešení ukrajinské invaze do Kurské oblasti,“ poznamenal institut.

Ale ukrajinské problémy to příliš neumenšilo.

„Geolokační záběry zveřejněné 31. srpna naznačují, že ruské síly nedávno okrajově postoupily do východní oblasti Hryhorivky (severně od Časiv Jaru). Další geolokační záběry zveřejněné 31. srpna naznačují, že ruské síly nedávno postoupily na polích západně od Krasnohorivky během mechanizovaného útoku o velikosti zhruba roty, a ruský proválečný bloger tvrdí, že ruské síly postoupily také na polích jihozápadně od této osady,“ napsal ISW.

Válka na Ukrajině

Bývalý australský generál Mick Ryan tvrdí, že ruská obrana v Kurské oblasti posílila a ukrajinská akce dosáhla svého maxima. Ačkoli nevyloučil, že by Ukrajinci mohli v útocích ještě pokračovat, případně v zájmu obrany vlastního území z Kurské oblasti úplně odejít, za nejpravděpodobnější považuje variantu, že se Ukrajinci stáhnou do dobrých obranných pozic a tam se pokusí odolávat nepříteli co nejdéle. Vyjádřil se takto na sociální síti X.

 

 

Celkové výsledky operace v Kurské oblasi podle Ryana ještě nelze zhodnotit, protože není jasné, zda Ukrajinci tuto svou akci dokážou plně využít při případných vyjednáváních s Ruskem, případně při jiných příležitostech. Australský expert v oblasti obrany v této souvislosti připomněl, že útokem na ruské území Ukrajinci oslabili svou obranu v Doněcké oblasti. Rusové už se v podstatě dostali na dostřel k Pokrovsku a to je podle Ryana problém. Situace se z jeho pohledu nevyvíjí dobře.  

Další otázkou podle něj je, jak se zachovají Američané, zda Ukrajincům povolí využívat americké zbraně k útokům na cíle v hloubi Ruska. Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis k tomu podotkl, že americké omezení představuje solidní obrannou záruku pro ruské síly, zatímco ukrajinští civilisté z ní nemají nic.

A Rusové ukazují, že dokážou ukrajinské civilisty ohrozit opravdu masivně. V končícím týdnu provedli masivní útok za použití 127 raket a 109 útočných dronů. V menším rozsahu letecký útok zopakovali o den později a poté o dalších 24 hodin později.

Ve středu Moskva vypálila přes 200 raket zaměřených na ukrajinskou energetickou síť a vodní elektrárny v důsledku pokračujícího ukrajinského tlaku na ruský Kursk, kde se podle serveru Kyiv Post nachází klíčové ruské vojenské základny.

„Donbas celkově zůstává hlavním úsilím Ruska. Nejde jen o vojenskou orientaci. Ruská kampaň na Donbasu spolu se vzdušnými a raketovými útoky proti ukrajinské infrastruktuře je politickým signálem od Putina, že je mnohem více odhodlán ublížit Ukrajině a jejím občanům a dosáhnout svého strategického cíle zničit ukrajinskou suverenitu, než bránit svůj vlastní lid a ochranu ruské suverenity,“ poznamenal Ryan na sociální síti X.

Ukrajinci tlačí na západní partnery, aby zrušili svá omezení na útoky v hloubi ruského území. „Očekáváme povolení a očekáváme dodávku raket, které lze k tomuto účelu použít," řekl podle serveru Kyiv Post ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba před čtvrtečním (29. srpna) setkáním s evropskými protějšky v Bruselu.

Londýn zakazuje použití střel Storm Shadow s dosahem více než 250 km a Německo odmítá poslat střely Taurus s dosahem 500 km. Navíc stíhačky F-16 vyrobené v USA nejsou určeny pro použití v Rusku.

Právo uplatnit a zrušit omezení používání darovaného vojenského materiálu je vysoce politické.

Generálporučík ve výslužbě Ben Hodges 31. srpna na fóru Globsec v Praze poznamenal, že politika nedovolující Ukrajině udeřit na vojenské cíle v Rusku zbraněmi dlouhého doletu, jako jsou rakety ATACMS, znamená, že Západ nemá žádný „jasně definovaný cíl“. Na jeho výrok upozornil server Kyiv Independent.

„Pokud chceme, aby Ukrajinci zvítězili, musíme je nechat přivést válku na ruské území,“ doplnil náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vždyť Ukrajinci nikdy nedají dohromady armádu, co by mohla okupovat zabraná území., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 01.09.2024 9:36:22
"Pokud chceme, aby Ukrajinci zvítězili, musíme je nechat přivést válku na ruské území,“ doplnil náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka. Nejenom v politice, ale i v armádě máme samé ...., alespoň to tak vypadá.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

7:21 Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

Do měsíce se stáhnou, odhaduje švédský analytik Mikael Valtersson, kdy Ukrajinci přijdou o dlouho dr…