Ukrajinec poslal kamsi „prvního muže světa“. Ale nic nenadělá

22.10.2024 9:53 | Zprávy

Na setkání skupiny BRICS v ruské Kazani, které má proběhnout ve dnech 22. až 24. října dorazí i generální tajemník OSN António Guterrés. A Ukrajinci už dávají najevo, co si o tom myslí. „F*ck You, António,“ koluje po sociálních sítích. A mezitím na Ukrajině dál teče krev. A šéf Pentagonu Lloyd Austin se při návštěvě Kyjeva ani slovem nezmínil o Zelenského plánu vítězství. Zvládlo by vůbec NATO vstup Ukrajiny a případnou válku s Ruskem?

Ukrajinec poslal kamsi „prvního muže světa“. Ale nic nenadělá
Foto: Youtube
Popisek: Generální tajemník OSN António Guterres

Server Kyiv Post oznámil, že na summit BRICS přijede mezi desítkami politiků z různých zemí i generální tajemník OSN António Guterrés.

„Generální tajemník OSN Guterrés se podle vedoucího informačního centra organizace v Moskvě zúčastní summitu BRICS v Kazani v Rusku. Akce se bude konat od 22. do 24. října, letos skupině předsedá Rusko,“ napsal Kyiv Post.

A hned přišla reakce. „Fuck You, António Guterrési,“ napsal na sociální síti X zkušený veterán už z bojů na východě Ukrajiny z roku 2014 Constantine.

válka na Ukrajině

Mezitím v pondělí přijel do Kyjeva na návštěvu šéf Pentagonu Lloyod Austin a přislíbil napadené zemi další finanční prostředky.

„Jsem potěšen, že mohu oznámit závazek prezidentské pomoci ve výši 400 milionů dolarů, který poskytne vašim silám další munici, obrněná vozidla a protitankové zbraně,“ řekl Austin na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 16437 lidí
Server Kyiv Post však také připomněl, že Austin se ani slovem nezmínil o plánu vítězství z pera ukrajinského prezidenta. Na druhé straně se v podle serveru v zákulisích mluví o tom, že se rodí tichý souhlas s použitím raket dlouhého doletu proti cílům v Rusku. Ale prozatím nikdo neřekl nic nahlas.

Austin pronesl jiná slova.

„Žijeme ve zlomové době. Můžeme i nadále pevně stát proti Putinově agresi. Nebo můžeme nechat Putina, aby ji dokonal, a odsoudit naše děti a vnoučata, aby žili v daleko krvavějším a nebezpečnějším světě.“

Nakonec ve svém nočním projevu Zelenskyj v pondělí řekl, že Spojené státy kromě 400 milionů dolarů připravují balíček pomoci v hodnotě 800 milionů dolarů na financování výroby ukrajinských dronů.

„Dnes padlo rozhodnutí Spojených států podpořit Ukrajinu – nový obranný balíček v hodnotě 400 milionů dolarů. Kromě toho se připravuje samostatný balíček na financování výroby ukrajinských dronů ve výši 800 milionů dolarů. Ukrajina je za tuto podporu vděčná. Musíme zajistit, aby navzdory jakýmkoli politickým hrozbám ve světě mohla Ukrajina důsledně bránit svou suverenitu a nezávislost. To bude jistě zajištěno. Každé setkání s našimi partnery zahrnuje diskuse o obranně-průmyslovém komplexu,“ pravil Zelenskyj.

A na rozdíl od ministra obrany USA Austina zmínil svůj plán vítězství.

„Dnes jsem také hovořil s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem o realizaci našeho vítězného plánu a konkrétních krocích, které mohou body plánu uvést v život. Potřebujeme rozhodné kroky od našich partnerů, zejména ve světle zpráv o nové roli Severní Koreje při podpoře Ruska. Je zřejmé, že Putin se bojí míru, a proto hledá způsoby, jak eskalovat agresi a zapojit Severní Koreu do první linie. To je jasný signál celému světu, kdo nechce nic jiného než válku. V této situaci jsem vděčný každému vůdci a každému národu, který nyní zvyšuje podporu Ukrajině, který podpořil první, zahajovací mírový summit a pomáhá nám připravit i druhý summit. Připravte si ji tak, aby byla skutečně účinná. Na prvním mírovém summitu s námi bylo více než 100 zemí a mezinárodních organizací. Všechny zásady pro obnovení míru, které jsme navrhli, plně vycházejí z Charty OSN a klíčových mezinárodních dokumentů. Když se v červnu sešlo 100 účastníků, aby podpořili mír pro Ukrajinu a plnou účinnost Charty OSN, mezi všemi národy u stolu panoval skutečný pocit rovnosti. Existovalo skutečné respektování mezinárodního práva. Přesně takový by měl být druhý mírový summit,“ žádal Zelenskyj.

Server Kyiv Independent si v souvislosti se Zelenského plánem položil otázku, zda je NATO připraveno na přijetí Ukrajiny do aliance, po čemž nejhlasitěji volá právě Zelenskyj.

Anketa

Zvrátí Ukrajinci průběh války pomocí nově dodaných západních zbraní?

hlasovalo: 20722 lidí
„NATO v dnešní situaci nemůže porazit Ruskou federaci, aniž by mu vznikly značné náklady v podobě obětí, škod a dočasné ztráty územní suverenity,“ řekl Gordon B. Davis, vedoucí pracovník think-tanku CEPA a bývalý zástupce náměstka generálního tajemníka NATO listu Kyiv Independent.

Základní otázkou prý je, zda má Západ chuť přinášet oběti v nákladné a dlouho trvající válce. Dalším problémem pak je nedostatečná efektivita evropského zbrojního průmyslu a roztříštěnost protivzdušné obrany evropských členů NATO.

Centrum strategických a mezinárodních studií (CSIS) odhaduje, že NATO, nepočítaje USA, má k roku 2024 k dispozici zhruba 1,9 milionu aktivního personálu, 2 400 bojeschopných letadel a 6 650 tanků, Rusko odhaduje na 1,1 milionu aktivních vojáků, 1 370 letadel a 2 000 tanků.

Na rozdíl od Ukrajiny má NATO možnost ničit cíle v hloubi Ruska a svést tvrdou bitvu o kontrolu vzdušného prostoru nad bojištěm. „Kdyby Rusové bojovali tak, jak bojují nyní na Ukrajině, proti silám NATO, byli by velmi rychle zničeni,“ poznamenal Ed Arnold, vedoucí výzkumný pracovník Royal United Services Institute (RUSI) pro Kyiv Independent.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 12 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Jako kdyby USA řídili naši nepřátelé.“ 33 svědectví amerického miliardáře

8:24 „Jako kdyby USA řídili naši nepřátelé.“ 33 svědectví amerického miliardáře

„Přesně toto by prosazovali naši nepřátelé, kdyby chtěli rozvrátit Ameriku.“ Americký investor a mil…