Unikl Scholzův plán: Ukrajinci nechají Rusům to, co už mají. Reakce nejsou pozitivní

11.09.2024 17:15 | Zprávy

Německý kancléř Olaf Scholz údajně připravuje mírový plán, který navrhuje, aby se Ukrajina vzdala území okupovaných Ruskem. Ukrajinská strana již vydala prohlášení, že se území rozhodně nevzdá. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že Rusko předem nevylučuje žádný mírový plán, ale o Scholzově iniciativě zatím slyšeli jen z médií.

Unikl Scholzův plán: Ukrajinci nechají Rusům to, co už mají. Reakce nejsou pozitivní
Foto: Kremlin.ru
Popisek: Olaf Scholz v Kremlu

Italské noviny La Repubblica tento týden zveřejnily informaci, že německý kancléř Olaf Scholz údajně připravuje svůj vlastní mírový plán pro ukončení konfliktu na Ukrajině. Podle italského deníku by se ale v rámci tohoto plánu musela Ukrajina vzdát území okupovaných Ruskem.  

Noviny s odvoláním na německé parlamentní zdroje uvádějí, že Scholz spolu s některými stranickými kolegy připravuje plán podobný minským dohodám z let 2014–2015, kdy se postoupením Krymu řešilo rostoucí napětí na tomto poloostrově.

Scholz se podle zdrojů z německého parlamentu chce „zapsat do dějin jako mírový kancléř“, aby získal zpět své politické postavení.

Scholz se k těmto informacím nevyjádřil, nicméně v dřívějším rozhovoru pro německou televizi ZDF uvedl, že druhý mírový summit o Ukrajině musí zahrnovat Rusko. „Domnívám se, že nyní je čas diskutovat o tom, jak z této vojenské situace vyjít a dosáhnout míru dříve, než se nyní zdá možné,“ řekl dříve Scholz.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 6959 lidí
Vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na svém kanálu Telegram konstatoval, že Ukrajina se svého území nevzdá a takový mírový plán určitě nebude podporovat.

„Pouze ukrajinská mírová formule, normy mezinárodního práva, územní celistvost a suverenita Ukrajiny; to je jediná cesta ke spravedlnosti,“ prohlásil Jermak.

Na zprávy reagovala také Moskva. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko je ochotno zvážit jakékoli návrhy, ale nejprve by se podle zprávy rádo dozvědělo více o Scholzově iniciativě.

„Žádné plány předem neodmítáme, ale je třeba pochopit, o co jde,“ poznamenal Dmitrij Peskov podle agentury TASS a dodal, že o mírovém plánu německého kancléře Olafa Scholze se dozvěděl pouze z médií a nezná žádné podrobnosti.

„Nevíme nic víc, než o čem informovaly zpravodajské agentury. Že se na nějakém plánu pracuje. Přesto nevíme, jaké podrobnosti by mohl zahrnovat. Žádné plány předem neodmítáme, ale je třeba pochopit, o co se jedná,“ vysvětlil kremelský představitel.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina bojuje proti všem., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 11.09.2024 17:36:46
Němcům vyhodila plynovody a nám zavře ropovod. Dokud bude dostávat dostatek prostředků z USA, bude takovým místem nestability, který stahuje široké okolí ke dnu.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Skokový nárůst cizinců v ČR. Integrace dopadá na kraje a města, říká publicista

18:27 Skokový nárůst cizinců v ČR. Integrace dopadá na kraje a města, říká publicista

Pojďme před krajskými volbami nahlédnout do statistik o cizincích žijících v Jihomoravském kraji. Os…