Už i Kalouska naštvala pravda o tom, jak nám EU pošle peníze na povodně

26.09.2024 11:15 | Monitoring

Doyen české politické scény Miroslav Kalousek už nevydržel zavádějící informace poskytované premiérem Petrem Fialou ohledně pomoci, která směřuje po povodních do České republiky z Evropské unie. Odmítá přistoupit na Fialou prezentované sdělení, že EU uvolnila pro Českou republiku „peníze navíc“. Podle Kalouska jde o peníze, které nám byly garantovány již v minulosti, jen se změní priority a způsob jejich využití.

Už i Kalouska naštvala pravda o tom, jak nám EU pošle peníze na povodně
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

„Nechápu, proč nám premiér Petr Fiala říkal, že nám EU uvolní 2 mld. eur z fondu soudržnosti. Ty si musíme uvolnit sami z peněz, které už máme,“ podivil se bývalý ministr financí České republiky Miroslav Kalousek na svém účtu sociální sítě X informaci, kterou podle něho premiér prezentoval jako peníze, které dostane ČR od Evropské unie navíc, v rámci katastrofálních povodní, které naši republiku postihly v minulých dnech. „OK, to je férové, to jsou naše priority. Férové ale není neříkat o tom pravdu,“ dodal ještě na vysvětlenou.

Narážel tak na článek, v němž server FinTag.cz upozornil na fakt, že peníze na obnovu po povodních, které Evropská unie přislíbila několika zemím včetně Česka z fondu soudržnosti, bude nutné vzít ze současných programů a že se nejedná o žádné peníze, které nám z EU na povodně přišly navíc, protože tyto peníze Česko už tak jako tak má.

Podle zmíněného článku totiž premiér Petr Fiala (ODS) minulý týden po jednání s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyen řekl, že Česko by mělo z fondu soudržnosti v rámci obnovy po povodních získat dvě miliardy eur.

Jenže podle vyjádření Evropské komise peníze, o kterých mluvila von der Leyen, nejsou nad rámec toho, co už pro jednotlivé státy vyčlenila EU v současném rozpočtovém období. Tedy jinak řečeno – od EU nedostane Česká republika z fondu soudržnosti navíc ani euro. Jedinou výhodou tohoto kroku bude jednodušší čerpání peněz, které nám EU již v minulosti přidělila.

Kalousek zřejmě narážel i na sdělení, které zveřejnil sám premiér Fiala a které skutečně působilo tak, že EU uvolní pro Českou republiku na škody po povodních dvě miliardy eur.

Premiér doslova uvedl, že „navíc dohodl“ uvolnění peněz pro ČR. „Po ničivých povodních budeme muset opravit mosty, silnice, školy, nebo nádraží. Dopoledne už jsem řekl, že přispějeme ze státního rozpočtu. Teď jsme se navíc ve Wroclawi dohodli, že EU uvolní na pomoc pro ČR dvě miliardy eur z kohezních fondů,“ napsal Petr Fiala s tím, že to jsou dobré zprávy.

Zakladatel TOP 09, o němž se stále častěji mluví jako o zakladateli další politické strany, kterou chce představit začátkem příštího roku, pod svým výše zmíněným příspěvkem reagoval i na poznámku jedné z diskutujících, že takto obdržené peníze budou moci státy použít například k obnově poničené infrastruktury, a to bez povinné finanční spoluúčasti.

„To jistě, to je fajn. To ale pořád neznamená ani korunu navíc,“ stál si Kalousek i nadále za tím, že Fialou poskytnuté informace byly zavádějící. Podle Kalouska jde jen o přeskupení našich priorit. „Nic proti tomu, já s tím souhlasím,“ dodal ještě bývalý ministr financí a opět se ohradil proti tomu, aby tyto peníze od EU byly prezentovány jako „peníze navíc“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA



Diskuse obsahuje 55 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Heslipa toto čte Mgr. Šimíček, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 26.09.2024 13:48:50
o svém pravdomluvném géniovi, státníkovi a muži s čistým štítem, superpolitikovi Fialovi? Blbě se to čte, že pane magistře? Nikoli nedostižný politický vzor, ale lhář a kecal. To říká politická scéna. Za mě ještě darebák, co obral penzisty a mladé lidi zakládající rodinu, žvanil a ubožák. A jeho štěstí, že žil celý život ve větších městech, Brně a Práglu, kdyby žil u nás na vsi, tak by to byl ještě obecní ... a místní trouba. Tak jest!

|  10 |  0

Další články z rubriky

Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

14:15 Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Mike Johnson požaduje „okamžitý vyhazov“ …