Už i Wall Street Journal vidí v Bílém domě Trumpa

24.10.2024 10:27 | Zprávy

The Wall Street Journal předložil předvolební zúčtování, které naznačuje, kdo má dva týdny před volbami větší šanci stát se příštím nájemníkem Oválné pracovny v Bílém domě. Jedna věc je jasná už teď. Politické klání bude do poslední chvíle velmi napínavé.

Už i Wall Street Journal vidí v Bílém domě Trumpa
Foto: X
Popisek: Donald Trump obsluhoval zákazníky McDrivu

Občané Spojených států si za pár dní zvolí svého prezidenta, nebo prezidentku. Bude jím spíš republikánský kandidát Donald Trump, nebo dosavadní demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová?

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 19255 lidí
Čísla, která zveřejnil The Wall Street Journal, naznačují, že Trump má ke zvolení o fous blíž. Celostátní průzkum ukázal, že o volbě Trumpa uvažuje 47 procent dotázaných, zatímco o volbě Harrisové přemýšlí 45 procent. V průzkumu byla zmíněna i jména nezávislých kandidátů, ale žádný z nich nezískal významnější podporu.

„Donald Trump získal mírný náskok. Voliči začali pozitivněji vnímat jeho program a jeho výsledky v předchozím období. Na Kamalu Harrisovou se začali dívat kritičtěji,“ napsal WSJ hned v úvodu článku.

Tentýž list uveřejnil obdobný průzkum v průběhu srpna a tam se zdálo, že dvouprocentní náskok má naopak Harrisová. Server televize Fox News však upozornil, že dvouprocentní náskok se pohybuje v rámci možné statistické chyby. Letošní prezidentské klání je velmi těsné a jen těžko se odhaduje, kdo má blíž k vítězství. Ve skutečnosti to může být jak Trump, tak Harrisová.

Nový průzkum navazuje na celostátní průzkum Fox News provedený 11. až 14. října a zveřejněný minulý týden, který také přiřkl dvouprocentní náskok na celostátní úrovni. V něm by Trumpa volilo 50 procent dotázaných, zatímco Harrisové by odevzdalo hlas 48 procent lidí.

Průzkumy CBS News, Marist a USA Today/Suffolk dává mírné náskoky Harrisové, ale jde o náskoky, které se pohybují v rámci statistické chyby, což jen dokazuje, jak těsné je letošní prezidentské klání.

Podle průzkumu ABC News chce Harrisovou volit 48,1 procenta voličů. Trumpovi je nakloněno 46,4 procenta.

Na konci srpna a na začátku září, tedy v době po sjezdu demokratů a v čase prezidentské televizní debaty, si Harrisová vedla o něco lépe, ale Trump ukázal, že se nevzdává a o měsíc později je souboj opět vyrovnaný.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 26011 lidí
Publicista Chris Anderson upozornil, že momentální příklon voličů ke Trumpovi může hrát rozhodující roli, zvláště pokud se k němu přikloní část lidí s vysokoškolským vzděláním, ale jedním dechem dodal, že volební klání je skutečně natolik těsné, že v tuto chvíli nelze s jistotu říct, kdo zvítězí.

Skutečností zůstává, že prezidentské volby v USA v konečné fázi rozhodnou volitelé za jednotlivé státy USA. Rozhodující roli tedy opět sehrají tzv. Swings States, tedy státy, u nichž není do poslední chvíle jasné, na čí stranu se jejich obyvatelé přikloní. A tady se zdá, že má Harrisová mírný náskok. V těchto státech bude Harrisovou podle průzkumů volit 52 procent dotázaných, zatímco Trumpa chce volit 46 procent respondentů.  

Harrisové pomáhá skutečnost, že má od dárců na kampaň více peněz. Demokraté na konci září oznámili, že v pokladně měli k dispozici 187 milionů dolarů. Republikáni a Trump měli ve stejné době k dispozici 119 milionů dolarů.

 

 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 7 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

6:02 Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

Téma nerůstu se v poslední době řeší nejen na přednáškách pro mladé zájemce z řad veřejnosti, ale pr…