V Respektu vypustili „návod na aktivní občanství“: Choďte do ulic, podávejte trestní oznámení, podporujte seriózní a veřejnoprávní média, mluvte s příbuznými...

08.02.2018 17:01 | Zprávy

Redaktorka Silvie Lauder přinesla v nejaktuálnějším vydání Respektu návod na aktivní občanství. Jedním z nich je mimo jiné to, aby to lidé nevzdávali. Vyzvala také k tomu, aby se více vycházelo do ulic.

V Respektu vypustili „návod na aktivní občanství“: Choďte do ulic, podávejte trestní oznámení, podporujte seriózní a veřejnoprávní média, mluvte s příbuznými...
Foto: ReproFoto: Facebook
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura.

Lauder se úvodem vyjadřuje k tomu, že by to lidé neměli vzdávat. „Šéfa SPD Tomia Okamuru nic nepotěší víc, než když jindy aktivní lidé, kterým záleží na této zemi, odejdou do reálného nebo vnitřního exilu. Ubude mu oponentů, navíc i zbytek společnosti získá dojem, že jeho nesnášenlivé názory jsou vlastně všeobecně sdílené,“ poznamenala Lauder.

Následně také zkonstatovala, že by se lidé měli zajímat o to, co se děje. „Pokud nebudete vědět, co se děje, jak na to budete účinně reagovat? Součástí tohoto zájmu je podpora seriózních a veřejnoprávních médií. Naposledy u prezidentské volby se ukázalo, jak klíčové jsou kvalitní informace, debaty a zpravodajství,“ nechala se slyšet novinářka.

Důležité je podle ní také podporovat organizace, jejichž činnost je možné považovat za smysluplnou, či dát svým voleným zástupcům najevo, co si myslíte a co chcete, aby prosazovali. „Zvyk ‚úkolovat‘ politiky v Česku nemá příliš tradici, ale pár pokusů z poslední doby (u několika ekologických zákonů) ukázalo, že toto je cesta i v Česku. Navzdory populárnímu přesvědčení si většina poslanců a senátorů nemůže dovolit ignorovat hlas svých voličů, zejména pokud jich bude hodně. Že je dobré chodit k volbám, asi není nutné zdůrazňovat, nicméně na důležitosti nabírají i volby, které obvykle málokoho zajímají. Letos na podzim zejména senátní,“ podotkla jasně Lauder.

  •     Původní text ZDE


Vyzvala i k tomu, aby lidé psali a vyšli do ulic vyjádřit názor demonstracemi či peticemi. „Nebo přímo podáním trestního oznámení, pokud se domníváte, že byl porušen zákon – jako to udělal tento týden třeba aktivista Martin Uhlíř u poslance SPD Miroslava Roznera za jeho skandální výrok o ‚neexistujícím pseudokoncentráku‘ v Letech,“ poznamenala Lauder.

Závěrem pak zdůraznila, aby lidé mluvili se svým okolím, s rodinou a přáteli. „Lidé dají na názor svých blízkých. Ne všichni a ne vždy, ale vyplatí se to zkoušet. Ne svoje příbuzné nutně přemlouvat, ale spíš jim poskytnout informace. Zejména to platí u starší generace zaplavené řetězovými e-maily šířícími nesmysly,“ podotkla Lauder závěrem.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poplach v Německu kvůli viru. Ne, vzduchem se nešíří. Riziko je jinde, říkají odborníci

4:44 Poplach v Německu kvůli viru. Ne, vzduchem se nešíří. Riziko je jinde, říkají odborníci

V sousedním Německu se objevilo podezření na nákazu životu nebezpečnou krvácivou horečkou Marburg. „…