VIDEO Útok až na Kursk? Ukrajinci válčí v Rusku a sbírají zajatce

08.08.2024 13:35 | Monitoring

Vojenský analytik Tyler Weaver rozebírá podrobnosti ukrajinské ofenzivy na ruském území a její šance na úspěch. Ukrajinské síly ostřelují pětitisícové město Sudža, obyvatelé prosí o pomoc a řeší se evakuace. Do Kursku je to odsud zhruba sto kilometrů daleko. Exnáměstek ukrajinského ministerstva vnitra Anton Geraščenko si všímá nejednotných zpráv na ruské straně. Postupují Ukrajinci směrem na čtyřsettisícový Kursk? Podle čerstvých videí se některé ruské jednotky vzdaly.

VIDEO Útok až na Kursk? Ukrajinci válčí v Rusku a sbírají zajatce
Foto: Repro: X
Popisek: Nově jmenovaný velitel ozbrojených sil Oleskandr Syrskyj a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Ukrajinská ofenziva na Kursk stále dominuje novinovým titulkům – přikládám mapu, která ukazuje současnou situaci. Minulou noc Ukrajinci údajně postoupili poněkud západněji od svého počátečního úderu lesními pásy (jsem na pochybách, zda se tak skutečně stalo), zatímco většinu dneška se snažili útočit po dálnici severozápadně směrem k městu Koreněvo a pracovali kolem města Sudža na východě, aby na něj zaútočili z jeho jižního křídla. První akce byla neúspěšná, zatímco druhá zaznamenala jistý úspěch – i když s tím, že první hrozila průlomem a druhá je ‚obchvatem do nikam‘ podél hranice,“ píše vojenský analytik Tyler Weaver známý pod přezdívkou Armchair Warlord na síti X. 

 

Weaver k popisu situace přiložil i přehlednou mapku. 

Podle Weavera takový útok nemá přílišný smysl. „Tuplem, pokud se vaše velká ofenziva zavěsí na první významné město pět kilometrů do nepřátelského území, pravděpodobně se nikam rychle nedostanete. Ukrajinci zjevně zamýšleli provést dramatický, rychlý útok v naději, že prorazí a naruší ruské obránce v hloubce – posílali jednotky ve velkých, exponovaných kolonách, aby se pohybovali co nejrychleji – a to se prostě nestalo.  A v tomto druhu bitvy je čas nejcennější komoditou ze všech. Každá minuta, která uplyne bez průlomu, je další minutou, kdy se mohou sbíhat obranné posily a kdy může obranná palba působit na odkryté útočné kolony,“ říká. 

„Rusové použili přístup připomínající leteckou pozemní bitvu americké armády z osmdesátých let, aby narušili ukrajinský útok, zatímco se sbíhají posily, a masivně využívají letadla a taktické rakety k úderům na prvky druhého sledu, které se formují v Sumách, zatímco vysoce mobilní útočné vrtulníky zasahují manévrující nepřátelské koncentrace dále vpředu. Tím se zatím podařilo zabránit průlomu ruských sil kryjících hranici, zatímco se rozmísťují hlavní prvky. Na mapě si také můžete všimnout, že ruské jednotky v oblasti se zřejmě snaží udržet ukrajinskou armádu mimo hlavní silniční síť – je mnohem těžší pohybovat se rychle přes terén, trmácet se přes kopce a údolí, než bleskově sjíždět po zpevněné cestě,“ dodává.

Překvapivého a rychlého průlomu ukrajinské armády na ruské území si všímá i autor populárního účtu OSINT Technical, který se specializuje na analýzu videí a dalších materiálů z bojiště. „Včera brzy ráno byla zahájena rozsáhlá ukrajinská mechanizovaná ofenziva, která postupuje do ruské Kurské oblasti. Podle map, které dnes zveřejnily ruské zdroje, ukrajinské síly postoupily téměř 20 kilometrů na ruské území,“ informuje. 

 

„Ukrajinské síly se zmocnily velkého území přiléhajícího k hranici a neustále se tlačí více než 10 km do ruských linií. Bojuje se ve městech Koreněvo a Sudža,“ uvádí v další zprávě. Z dostupných záběrů lze dovodit, že některé ruské jednotky se ukrajinským ofenzivním silám vzdaly.

 

Podle Antona Geraščenka, bývalého náměstka ukrajinského ministerstva vnitra, existuje rozpor mezi tím, co o situaci na bojišti ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi hlásil náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov, a tím, co o stavu bojů říkají ruští váleční zpravodajové přímo z místa. „Sudža je pod ukrajinskou kontrolou, nepřítel aktivně manévruje a navyšuje zálohy,“ mají hlásit korespondenti, zatímco Gerasimov včera na telekonferenci Putina informoval, že ve směru na Kursk byl postup soupeře zastaven. Geraščenko si také utahuje z již ustálených obratů, jako je „speciální vojenská operace“ a „Kyjev za tři dny“.

Geraščenko také přidává čerstvé video z vojenského dronu, které má údajně zachycovat ruské vojáky, kteří se vzdávají těm ukrajinským. Na záběrech je patrné, kterak jsou poté připravováni na odjezd nákladním vozidlem. Informace o zajetí první ruské skupiny podal bojovník s přezdívkou Osman, velitel 24. jednotky samostatné útočné brigády Ajdar.
 

 

 

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Novotný

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nezlobte se, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 08.08.2024 15:15:52
ale toto jsou informace aktuální včera. Současná situace je již jiná a moc v ukrajinský prospěch neodpovídá. Zaprvé by jste měli napsat, že se jedná o teroristický útok armády proti civilistům. Zadruhé by jste měli také psát jaké ztráty ukrajinská armáda utržila. Mně to připomíná německý útok v roce 1944 proti spojeneckým vojskům v Ardenách. Tam rovněž Němci nejdříve pro svoji převahu postoupili až o 80km. Jenže potom se to obrátilo a Němci pak prohráli svůj poslední pokus o úspěšnou protiofenzívu a otočení výsledku války. To samé bude s Ukrajinou. Je to poslední pokus před ukončením konfliktu!

|  22 |  1

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…