Varování: 2 miliony vojáků. Výroba 7 dní v týdnu. To Rusko může hned zařídit

28.05.2024 10:12 | Zprávy

Objevily se zprávy, že Francie bude posílat vojenské instruktory na Ukrajinu, aby vojáky cvičili blíže frontovým liniím. Nicméně, posléze se ukázalo, že celá záležitost je stále ve stadiu diskusí a plánování. Podle Rusů už ale na Ukrajině fungují francouzští žoldáci, dokonce kvůli tomu musel francouzský velvyslanec „na kobereček“. Brazilská bezpečnostní analytička se ale ptá, koho by Francouzi cvičili, když Ukrajincům docházejí lidé. Podle ní se jedná o posouvání Overtonova okna směrem k zásahu NATO. A to je nebezpečné.

Varování: 2 miliony vojáků. Výroba 7 dní v týdnu. To Rusko může hned zařídit
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francoužští vojáci na přehlídce

Jak je známo, francouzský prezident Macron v Evropě do značné míry převzal iniciativu, co se podpory Ukrajiny týče a několikrát nastínil, že by francouzští vojáci mohli nakonec být na Ukrajinu posláni.

Včera vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj prohlásil, že Francie plánuje na Ukrajinu poslat cvičitele, aby pomáhali s výcvikem ukrajinských vojáků. Uvedl to po videohovoru s francouzským ministrem obrany Sebastianem Lecornuem. O vyslání cvičitelů se dle deníku New York Times uvažovalo již dříve a Kyjev požádal, aby USA a země NATO pomohly vycvičit 150 000 vojáků „blíže frontě“. Syrskyj už prý podepsal dokument, podle kterého budou moci francouzští instruktoři navštívit výcviková centra a prohlédnout si infrastrukturu a personál. Vyslovil se, že francouzská odvaha může inspirovat další státy.

Podle agentury Reuters to ale s posíláním vojenských cvičitelů není tak horké. Francouzské ministerstvo obrany uvedlo, že se jedná o jeden z „diskutovaných projektů od konference o podpoře Ukrajiny“, která se konala v únoru. A ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že o této možnosti se s Francií a dalšími partnery nadále jedná. „Ministerstvo obrany spolu s generálním štábem zahájilo interní práci na relevantních dokumentech v této oblasti, aby se neplýtvalo časem na koordinaci byrokratických náležitostí až bude učiněno rozhodnutí,“ cituje ministerstvo obrany deník Kyiv Independant. Estonská premiérka Kaja Kallasová nedávno řekla, že některé země už ukrajinské vojáky na Ukrajině trénují.

Každopádně, pokud by francouzští vojáci na Ukrajině ukrajinské vojáky cvičili, riskovali by zranění či smrt při ruských útocích na výcviková centra. A není jisté, zda by se nezúčastňovali bojů na ukrajinské straně. Je zde precedent z války ve Vietnamu, kdy američtí instruktoři doprovázeli jednotky ARVN.

Již se také objevily fotografie mrtvého vojáka s francouzskou nášivkou. Není ale jasné, zda se jedná o žoldáka. Pravost fotografie nelze ověřit. Záběrů mrtvých vojáků s francouzskou vlaječkou je nicméně více.

V lednu si dokonce Rusko předvolalo francouzského velvyslance kvůli údajné přítomnosti francouzských žoldáků na Ukrajině. „V souvislosti se zásahem ruských ozbrojených sil na místě dočasného rozmístění zahraničních bojovníků v Charkově, mezi nimiž bylo několik desítek Francouzů, byl na ministerstvo zahraničí předvolán francouzský velvyslanec,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Možnost výcviku ukrajinských vojáků okomentovala brazilská bezpečnostní analytička Patricia Marinsová. Ptá se, koho budou francoužští instruktoři cvičit a proč jsou posíláni dva roky po začátku války, kdy Ukrajincům dochází živá síla. „Když tyto instruktory neposlali, když Ukrajina cvičila desetitisíce dobrovolníků a branců, proč by to měli dělat nyní?“ ptá se.

Soudí, že se ze strany spojenců Ukrajiny jedná o snahu posunout Overtonovo okno. A varuje: „Mezinárodní intervence na Ukrajině je naprosto šílená a mohla by Evropu zatáhnout do vleklé války, ale především učinit situaci ještě nebezpečnější.“

Dodala, že když USA nepovolují použití svých zbraní na území Ruska, tak vědí, o čem mluví. Rusové totiž vedou válku bez velké národní mobilizace, která by v krátké době mohla dodat až 2 miliony dalších vojáků. „Ale můžeme jít ještě dál a zmínit, že žádná z ruských vojenských továren není ve stálém provozu 24 hodin sedm dní v týdnu. Fungují dvanáct hodin pět dní v týdnu a v několika sektorech 24 hodin pět dní v týdnu. Ano, můžou od vojáků na místě rychle eskalovat k industriální produkci,“ poznamenala a ptá se, zda je Evropa ochotná udělat to samé.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Někteří státníci Evropy na nízké úrovni... " odkud zná Patricia Marins Fialu?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 28.05.2024 11:31:25
Ono je to složitější i jinak. Například Rus si poradí a vystačí s málem, kdežto rozmazlení žabožrouti budou chtít na frontě lavory bešamelu, žáby, lanýže, suché víno k mořským plodům a absinth. Tohle bych nechtěl týlařit. Mimochodem válku ve Vietnamu prohrála Američanům i neúnosná logistika, v podstatě tři tuny materiálu přepočtené na jednoho am. vojáka za den, kdežto Severovietnamec si vystačil s třiceti kilogramy. Krásně je to vidět ve filmu "Forrest Gump". Pokud mladí francouzští muži odejdou mimo Francii, stane se Francie v tu ránu hořící kůlnou na dřevo, plnou znásilnění, doufám, že je to gerontofilovi jasné. Už teď potřebuje Francie vojenské zálohy na pomoc policii ve VLASTNÍM!! státě, což tak, až bude bojeschopná část mužů na UA. Francie okamžitě jako stát, který tvořil dějiny Evropy, skončí a stane se islámskou. Co se týče našich "hrdinů", ti, co podporují válku (Lipánci) neumí nejen se zbraní, ale i s krumpáčem a lopatou a nedokážou se zakopat, či pokrejt bunkr, budou tam jak na střelnici a dobře jim tak. Ti, co s nářadím dovedou a dovedou i leccos spravit jsou zase dezoláti a Fialovu válku nepodporují. Bude to ještě zajímavé a pokud to hlupáci typu Fialy přešponují, dopadne to špatně.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…