Vášáryová: Voliči Fica, Babiše a Kaczyńského jsou frustrovaní a rozumově nedovyvinutí

06.09.2024 17:17 | Monitoring

Bývalá slovenská herečka a politička Magda Vášáryová tvrdí, že lidé volící „populisty“ jako Robert Fico, Andrej Babiš nebo Jaroslav Kaczyński jsou „nešťastní a frustrovaní lidé“. Ve všech těchto státech je to podle ní kolem 35 % voličů, kteří jsou z nějakého důvodu nešťastní. „Nevím, proč, jsou to většinou lidé ve věku nad 60 let, kognitivně nedovyvinutí,“ říká Vášáryová, podle níž už ale Fico další volby nevyhraje a „vše se otočí k lepšímu“.

Vášáryová: Voliči Fica, Babiše a Kaczyńského jsou frustrovaní a rozumově nedovyvinutí
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Magdaléna Vášáryová, diplomatka, exposlankyně NR SR

Vášáryová už je v politickém i hereckém důchodu, což si podle svých slov užívá. „Jsem důchodkyně, takže já si užívám, píšu, čtu a tak dále, jsem O.K. Ale na Slovensku to není bůhvíco,“ říká Magda Vášáryová s tím, že svoji osobní spokojenost dokáže oddělit od politického dění na Slovensku. „To musíme, jinak bychom se zbláznili. Už jsme zažili všechna ta rozdělení Československa, zažili jsme Mečiarův režim, pana Slotu, různé ožralce, kteří se, nevím proč, lidem líbí. Takže doufám, pevně věřím, že zvládneme i toto,“ prohlásila Vášáryová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Aktuální dění na Slovensku, kde mimo jiné došlo ke zrušení Úřadu speciální prokuratury nebo podřízení Slovenské televize a rozhlasu vládě v rámci mediální novely, považuje Vášáryová za Ficovu pomstu. „Je to pomsta všem, celému světu,“ tvrdí Vášáryová, podle níž se Fico mstí za křivdu, kterou cítí od roku 2018. Tehdy podal demisi po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Robert Fico podle Vášáryové nemá žádnou ideologii, žádné politické myšlenky, což je rozdíl oproti Viktoru Orbánovi, který má dlouhodobě nacionalistické smýšlení. „Fica nemůžeme srovnávat s maďarskou politikou Viktora Orbána, mimochodem mého bývalého kamaráda, když byl ještě liberál. Nedá se to porovnat, protože Orbán naskočil na politiku maďarského nacionalismu ještě z doby uherské říše. Ale Fico nemá žádnou ideologii, nemá žádný cíl, nemá vůbec nic. Absolutně. To je vakuum,“ má jasno Vášáryová.

Bývalá herečka doufá, že Ficova vláda skončí co nejdříve, nejlépe v předčasných volbách. „Jde jen o to, co vše zničí, protože oni jen ničí a odvolávají,“ říká Vášáryová s tím, že v dalších volbách už Fico neuspěje, pokud budou svobodné volby. „Doufejme, že ty příští volby budou svobodné. A je velmi důležité, v jaké atmosféře se budou konat. Doufám, že budou dřív, protože nejsou peníze. Nemůžete si hrát na autokrata, když nemáte peníze. Pokud chcete něco ovládnout, musíte mít lidi, kteří jsou připravení, profesionální, vědí, do čeho jdou, a musíte mít dost peněz. Naše státní kasa je prázdná. A lidé, kteří jsou okolo pana Fica, jsou – jak bych to slušně nazvala – lidé, kteří by se k tomu nikdy v životě nedostali,“ pokračuje Vášáryová v kritice a dodává, že „Slováci se nenechají ovládnout“.

Vášáryová dává dění ve slovenské společnosti do souvislosti s podobnou atmosférou v Česku nebo v Polsku, kde jsou silné „populistické“ strany. „Dodnes má v Polsku v průzkumech veřejného mínění kolem 35 procent Jaroslav Kaczyński, i když dovedl Polsko do prekérní situace. Promiňte, ale i Andrej Babiš u vás má 35 procent v průzkumech a můžete se divit proč. I u nás měl Mečiar 35 procent a i Fico s Hlasem mají těch 35 procent,“ srovnává Vášáryová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vašáryová je vyvinutá, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 06.09.2024 17:38:36
ale úplně jinde než rozumově. I když ani to už není co to bývalo. Proti věku není léku. Nevím, kde na to komediantka přišla, že voliči těch co ona nesnáší, jsou nešťastní a frustrovaní. Já jsem v podstatě šťastný člověk, nechybí mi nic, o čem hérečka mluví. Vadí mi jedině současná pavláda. Spíš bude porucha na její straně

|  20 |  0

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…