Veleba: Přátelé mi říkají věci, za které by si před třemi lety ťukali na čelo

23.10.2024 8:07 | Komentář

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Hlavní problém dnešní doby? Vláda, v čele s premiérem Fialou,“ říká exprezident Agrární komory ČR a člen Klubu 2019 Jan Veleba a přidává i „předvolební“ čísla. Vrátil se i k nedávnému sjezdu KDU-ČSL a nešetřil ministra Výborného. Zmínil také „ochotné podřizování se Bruselu a Zeleným“. Vzpomenul i úhory v době, než je zrušila Marie Terezie, a vysvětlil rozdíl mezi úhory dnešními. Ministru Výbornému na závěr poslal jasný vzkaz.

Veleba: Přátelé mi říkají věci, za které by si před třemi lety ťukali na čelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Je těžké psát o dnešní době a zachovat si zdravý selský rozum. A je to ještě těžší, když se zaměřím na Českou republiku a věnuji se tomu, co trápí minimálně 80 % jejich obyvatel. Co to je? Dnes už vám to řeknou bez většího zaváhání známí, kteří by se před takovými dvěma, třemi roky při stejné otázce tvářili nechápavě anebo si rovnou ťukali na čelo. Ale vraťme se do dnešní doby a k věci. Hlavním problémem dnešní doby v naší zemi není nikdo jiný než naše vláda, v čele s předsedou Fialou. Zůstanu-li v oboru, tedy zemědělství, pak se musím znovu vyjádřit zcela jasně. Je to ministr Výborný, kvalifikací teolog, a od soboty minulého týdne navíc předseda KDU-ČSL. S nejnižším mandátem v historii, dostal pouhých 55 % hlasů a bez statutárního místopředsedy, kterého si přál, ministra Hladíka. Ten už před sněmem vystupoval jako Výborného zástupce a potvrzení volbou brali oba dva jako formální a jasnou záležitost. Vždyť kandidoval sám, ale staré české přísloví, které se zde potvrdilo, říká „pýcha předchází pád“. 

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 238 lidí

Fiala chce pokračovat v premiérování... a tady jsou čísla... 

Na olomoucký sjezd lidovců přijel i premiér Fiala, aby podpořil Jurečku, který chtěl v předsednické funkci KDU pokračovat. Hodně zvláštní snaha rok před volbami, když KDU je členem vládní čtyřkoalice, která s hnutím ANO Andreje Babiše momentálně ve volebních preferencích jasně prohrává 35 : 15 %, přičemž tato propast není nic nového. Jde víceméně o stálý stav, který vystoupení Pirátů z pětikoalice a vlády jenom potvrdilo. Už minule jsem zde psal, že Fiala chce pokračovat v premiérování, což nakonec potvrdil. Bez ohledu na realitu ve společnosti a na předvolební průzkumy volebních preferencí. Pro představu ten poslední agentury STEM z 21. 10. 2024 je následující: 

· ANO – 32,1 %    Přísaha – 4,6 % 

· ODS – 14,2 %    TOP 09 – 3,7 % 

· STAN – 10,6 %  Motoristé sobě – 3,2 % 

· SPD – 9,4 %      KDU-ČSL – 2,7 % 

· Piráti – 5,9 %     SOCDEM – 2,6 % 

Za ochotného podřizování se Bruselu a Zeleným 

Nutno dodat, že pro současnou vládní čtyřkoalici je tento předvolební průzkum velmi příznivý. Existují také podstatně horší, třeba 35 : 15 procentům, ty ale neuvádím. Myslím si ale, že pokud bude premiér Fiala komentovat vítězství Babiše se slovenským soudem, že byl evidován jako agent STB neoprávněně, že „Smír slovenského ministerstva s Babišem ve sporu o evidenci šéfa ANO u StB je handl a dohoda Babiše se spřátelenými politiky“ (uvedl Fiala na síti X), že to není hodno českého premiéra a že by měl skončit. Tak či onak, měli bychom mít premiéra na určité úrovni, s určitými vyjadřovacími schopnostmi a s určitou morální úrovní. Profesor sociologie Petr Fiala tyto základní atributy nemá a České republice škodí. Kauza Babiš, chybná podpora Mariana Jurečky na volebním sněmu KDU-ČSL, jsou v rozmezí pouhého týdne jenom další v řadě. 

Vrátím se ale k zemědělství a chci varovat. Tady, v našich zeměpisných šířkách, v novodobých dějinách, nikdy nebylo zaostávající a špatné zemědělství. Opakuji, nikdy! Až tento resort dá pan Jurečka, zemědělský inženýr a dříve ministr zemědělství, na starost stranickému kolegovi teologovi Marku Výbornému, když sám si vezme ministra práce a sociálních věcí plus místopředsedu vlády. No a ministr Výborný oživuje tezi o malých rodinných farmách, prodeji ze dvora a boj s Babišem. To vše za ochotného podřizování se Bruselu a Zeleným.  

Úhory i dříve... ALE! 

V zemědělství ale platí víc než v jiných oborech staré úsloví, že když dva dělají totéž, tak to nikdy není ve svém výsledku totéž. Proč? Jednoduše, je to továrna pod širým nebem, platí po staletí a nikdy se na tom ani – v dnešní době umělých inteligencí – nic nezmění. Ani ministr a nově zvolený předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Vezměme si úhory, jak byly dříve, ještě než je zrušila Marie Terezie. Ano, tehdy se jednou za tři, čtyři roky pole neoselo, nechalo zatravnit, ale tu trávu na podzim spásl dobytek, tedy skot a hlavně krávy. No a ty půdu, tedy spasenou část, zároveň hnojily svými výkaly. Říkalo se jim kravince. Bylo to takové přírodní perpetuum mobile – nedokonalé, nerovnoměrné hnojení. Ale hnojení, které bylo a ne pole, které v 21. století připomíná množitelskou plochu šťovíku a bodláku, nechané ladem, a ještě k tomu dotace a pochvala. Mimo jiné od toho, kdo nám chybějící potraviny do naší země naveze! Pane ministře Výborný, toto je úpadek, který bude spojen s vaším jménem.  

Jan Veleba 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

SPD nebo Piráti

Kdo je pro vás přijatelnější partner? Přijde mi, že byste radši spolupracovali se SPD než s Piráty, je to tak? A proč je tak důležité, kdo má nebo nemá ve sněmovně post místopředsedy, k čemu nám lidem tato funkce je?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 12 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poděkovaní, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIva67 , 23.10.2024 8:31:09
Pane Velebo, děkuji, že jste

|  5 |  0

Další články z rubriky

Fialovi se vrací nadávání Slovensku. Se soudem je to jinak

4:44 Fialovi se vrací nadávání Slovensku. Se soudem je to jinak

Soud v Bratislavě definitivně ukončil dlouholetý spor, ve kterém Andrej Babiš žaloval slovenský stát…