Velká Británie: Žalobci chtějí, aby jim ostatní země vydaly ty, kdo podporovali protesty

07.08.2024 16:55 | Zprávy

Šéf královské prokuratury Stephen Parkinson vzkázal influencerům, že pokud budou podporovat trvající nepokoje ve Velké Británii, vypátrá je, i kdyby byli v zahraničí. Dal jasně najevo, že se před spravedlností britského království nemají kam schovat. Každý, kdo se jakkoli zapojí do rozdmýchávání násilí, musí podle vrchního královského státního zástupce počítat i s těmi nejtvrdšími obviněními. Včetně obvinění z terorismu. Může jít i o Stephena Yaxley-Lennona, známého také jako Tommy Robinson.

Velká Británie: Žalobci chtějí, aby jim ostatní země vydaly ty, kdo podporovali protesty
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Britská vlajka (tzv. Union Jack)

Nejvyšší britský státní zástupce Stephen Parkinson, reprezentant královské spravedlnosti na ostrovním království, poslal jasný vzkaz všem, kteří se zapojili do protestů, které už několik dní sužují Velkou Británii. Každý musí podle Parkinsona počítat s tím, že pokud demonstranty jakkoli podpoří, přijde třeba i obvinění z terorismu.

Zdůraznil přitom, že podporovatelé a organizátoři protestů neujdou trestu, ať už se schovají kamkoliv. A zdůraznil, že se to týká i influencerů prezentujících se na internetu. „Musejí vědět, že nejsou v bezpečí a není se kam schovat,“ řekl podle veřejnoprávní BBC. Novináři mají za to, že královský prokurátor mohl mít na mysli i Stephena Yaxley-Lennona, známého také jako Tommy Robinson. Momentálně je na Kypru. Vrchní soud na něj vydal zatykač poté, co se minulé pondělí nedostavil k soudu. Z Velké Británie odjel 28. července.

Nejvyšší královský státní zástupce upozornil, že přibližně 100 osob ze 400 zadržených v souvislosti s týden trvajícími nepokoji bylo již obviněno.

Žalobci a detektivové prý nyní pracují na případech v týmech po celé Anglii a Walesu, aby co nejrychleji pohnali co nejvíce podezřelých před soud. Některé složité případy by mohly trvat týdny, než budou dořešeny, ale pan Parkinson řekl, že žalobci jsou „absolutně odhodláni“ postavit pachatele před soud.

„Někteří lidé jsou v zahraničí. To neznamená, že jsou v bezpečí. Máme styčné žalobce po celém světě, kteří mají místní spojení s místním soudnictvím. Můžeme spolupracovat s našimi mezinárodními partnery,“ prohlásil nejvyšší britský státní zástupce Stephen Parkinson s tím, že osoby, které se mají vrátit domů a čelit spravedlnosti, jí budou čelit. I kdyby to mělo trvat měsíce.

Server britského deníku The Guardian doplnil, že nově přijatá legislativa umožní ostrovním vyšetřovatelům posvítit si i na ty, kteří šíří dezinformace v britské společnosti ze zahraničí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Šéf Parkinson, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčan-X , 07.08.2024 17:24:48
Má asi Alzheimra. Zapoměl co provádí musilmské a africké gangy migrantů zejména na sevru Británie? Ať udělá pořádek s ilegálníma migrantama a žádné demonstrace a protiakce nespokojených bílých občanů nebudou.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…