Velké pozdvižení. Poradci Trumpa odhalili mírový plán pro Ukrajinu

25.06.2024 17:55 | Zprávy

Bývalý prezident USA Donald Trump opakovaně prohlásil, že v případě svého opětovného zvolení ukončí válku na Ukrajině. Jeho dva klíčoví bezpečnostní poradci nyní odhalili, jak by Trumpův plán mohl vypadat. Trump by prý Ukrajině přislíbil další americké zbraně pod podmínkou, že začne mírová jednání s Ruskem, ruská strana by zároveň dostala nótu, že pokud bude mírové rozhovory mařit, Spojené státy svou pomoc Ukrajině ještě znásobí. Příměří by se pak mělo vyjednávat na základě aktuální bojové linie.

Velké pozdvižení. Poradci Trumpa odhalili mírový plán pro Ukrajinu
Foto: Archiv
Popisek: Donald Trump

Dva klíčoví poradci Donalda Trumpa Keith Kellogg a Frede Fleitz vypracovali pro Trumpa plán ukončení války na Ukrajině. Trump by podle nich měl v případě svého vítězství v podzimních prezidentských volbách sdělit Ukrajině, že dostane více amerických zbraní, pouze pokud zahájí mírová jednání. Spojené státy by zároveň Moskvu varovaly, že jakékoli odmítnutí vyjednávání by mělo za následek zvýšenou americkou podporu Ukrajině.

Kellogg a Fleitz, kteří oba působili jako náčelníci štábu v Trumpově Národní bezpečnostní radě během jeho prezidentství v letech 2017-2021, zároveň navrhují, aby během mírových rozhovorů došlo k příměří na základě převládající bojové linie.

Svou strategii představili Trumpovi a bývalý prezident na ni reagoval kladně, podotkl Fleitz. „Netvrdím, že s ní souhlasil nebo souhlasil s každým jejím slovem, ale byli jsme rádi, že jsme dostali zpětnou vazbu,“ řekl podle informací agentury Reuters. Trumpův mluvčí Steven Cheung však uvedl, že za oficiální by měla být považována pouze prohlášení Trumpa nebo pověřených členů jeho kampaně.

Anketa

Věříte státním institucím České republiky?

hlasovalo: 20240 lidí
Strategie nastíněná Kelloggem a Fleitzem je zatím nejpodrobnějším plánem spolupracovníků Trumpa, který prohlásil, že by mohl rychle ukončit válku na Ukrajině, pokud ve volbách 5. listopadu porazí prezidenta Joea Bidena.

Návrh by znamenal velký posun v postoji USA k válce a čelil by odporu evropských spojenců i  činitelů uvnitř Trumpovy vlastní Republikánské strany.

Kreml uvedl, že jakýkoli mírový plán navržený případnou budoucí Trumpovou administrativou by musel odrážet realitu na místě, ale že ruský prezident Vladimir Putin je i nadále otevřen rozhovorům. „Hodnota jakéhokoli plánu spočívá v nuancích a v zohlednění skutečného stavu věcí na místě,“ reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Prezident Putin opakovaně prohlásil, že Rusko bylo a zůstává otevřené jednání s přihlédnutím ke skutečnému stavu věcí na místě. Zůstáváme otevřeni jednání,“ dodal Peskov.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí na zprávy o možném Trumpově plánu nereagovalo.

Konkrétní detaily plánu zveřejnil think-tank America First Policy Institute, v němž Kellogg a Fleitz zastávají vedoucí pozice. Kellogg uvedl, že v případě Trumpova volebního vítězství bude klíčové rychle dostat Rusko a Ukrajinu k jednacímu stolu.

„Říkáme Ukrajincům: ‚Musíte zasednout k jednacímu stolu, a pokud k němu nezasednete, podpora ze strany Spojených států opadne. A řekneme Putinovi, že musí přijít ke stolu, a pokud k němu nepřijde, dáme Ukrajincům vše, co potřebují, aby Rusy zničili na bitevním poli‘.“ Zároveň by měl přijít příslib, že členství Ukrajiny v NATO bude na delší dobu odloženo.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
94%
hlasovalo: 16473 lidí
Fleitz dále uvedl, že Ukrajina podle jejich plánu nemusí formálně postoupit území Rusku. Přesto je podle něj nepravděpodobné, že by Ukrajina v nejbližší době získala zpět účinnou kontrolu nad celým svým územím. „Obáváme se, že se z toho stala opotřebovací válka, která zabije celou generaci mladých mužů,“ prohlásil Fleitz. Trvalý mír na Ukrajině by podle poradců pro bezpečnost vyžadoval jisté bezpečnostní záruky pro Ukrajinu s tím, že Ukrajina by měla zůstat „po zuby ozbrojená“.

„Prezident Trump opakovaně prohlásil, že hlavní prioritou v jeho druhém funkčním období bude rychlé vyjednání ukončení rusko-ukrajinské války,“ komentoval Trumpův mluvčí Cheung. „K válce mezi Ruskem a Ukrajinou by nikdy nedošlo, kdyby byl Donald J. Trump prezidentem.“

Bidenova kampaň naopak uvedla, že Trump nemá zájem postavit se Putinovi. „Donald Trump pěje ódy na Vladimira Putina při každé příležitosti a dal jasně najevo, že se Putinovi nepostaví ani se nezastane demokracie,“ sdělil mluvčí kampaně James Singer.

Odvážný plán by mohl narazit na neochotu republikánů platit další velké výdaje na pomoc Ukrajině. USA od invaze Moskvy vydaly na vojenskou pomoc Ukrajině více než 70 miliard dolarů (1,5 bilionu korun). „To, co ve skutečnosti chtějí Trumpovi stoupenci, je snížit pomoc, ne-li úplně zavřít kohoutek,“ prohlásil Charles Kupchan, vedoucí pracovník Rady pro zahraniční vztahy.

Putin tento měsíc prohlásil, že válka by mohla skončit, pokud by Ukrajina souhlasila s tím, že upustí od svých ambicí vstoupit do NATO a předá čtyři východní a jižní provincie, které si nárokuje Rusko.

Během zasedání Rady bezpečnosti OSN minulý týden francouzský a britský velvyslanec zopakovali svůj názor, že o mír lze usilovat pouze tehdy, když se Rusko stáhne z ukrajinského území, což je postoj, který Kyjev sdílí. Několik analytiků rovněž vyjádřilo obavy, že plán Kellogga a Fleitze by mohl dát Moskvě v rozhovorech převahu.

„To, co Kellogg popisuje, je proces směřující k tomu, aby se Ukrajina vzdala veškerého území, které nyní Rusko okupuje,“ řekl Daniel Fried, bývalý náměstek ministra zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Michal Šmarda byl položen dotaz

Sociální služby?

Dobrý večer, pane Šmarda, dnes jsem četla článek, které vyšel na PL o předvolební kampani Sociální Demokracie, která se zaobírá situací v sociálních službách. Chci se Vás na něco zeptat. V době L, kdy byla na MPSV p. Maláčová, nebyla situace dobrá, tím chci říci, ač Vy osobně jste nebyl ve vládě ani...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rusové Ukrajince ubíjejí.“ Profesor Mearsheimer vyvracel „bludy“ z USA

11:33 „Rusové Ukrajince ubíjejí.“ Profesor Mearsheimer vyvracel „bludy“ z USA

Profesor Mearsheimer, který se proslavil svým splněným proroctvím o válce na Ukrajině, byl nedávno h…