Veřejnoprávní platba 457 Kč měsíčně, povinně. Němci se pak dozvěděli, že rasismus proti bělochům neexistuje

23.06.2024 8:55 | Zprávy

Politička Alternativy pro Německo Alice Weidelová pozvedla obočí nad tím, jaké informace šíří jedna z německých veřejnoprávních televizí. Informaci, že lidé bílé pleti vlastně nemohli zažít rasismus, protože to je jejich vlastní nástroj k ovládání druhých lidí. A za takovýto obsah platí veřejnoprávní poplatky i Němci bílé pleti, kteří se stali obětí rasisticky laděných útoků.

Veřejnoprávní platba 457 Kč měsíčně, povinně. Němci se pak dozvěděli, že rasismus proti bělochům neexistuje
Foto: Repro YouTube ZDF
Popisek: Pořad v německé ZDF o rasismu

Zatímco v Česku se mezi veřejnoprávní média dle zákona počítají Česká televize (ČT), Český rozhlas (ČRo) a ČTK, v Německu je veřejnoprávní pole podstatně širší. 

Jedná se o televizi ARD, její kanál Das Erste a zpravodajský pořad Tagesschau. Tato televize je druhým nejsledovanějším veřejnoprávním kanálem. Lépe si vede už jen další veřejnoprávní televize ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen – druh německá televize). ZDF produkuje více zábavních pořadů než ARD. Snad i to přispívá k její větší popularitě.

Na rozhlasových vlnách je veřejnoprávní pole mnohem širší. Je tu Norddeutscher Rundfunk, který vysílá v Dolním Sasku, Meklenbursku-Předním Pomořansku, Hamburku a Šlesvicku-Holštýnsku. V Německu vysílá Radio Bremen, což je stanice vysílající v Brémách. A pak je tu dalších 7 kanálů.

Na prohlášení ZDF upozornila politička Alternativy pro Německo (AfD) Alice Weidelová, která pozvedla obočí nad tím, co se na tomto veřejnoprávním kanálu dozvíte.

„Pokud chcete vědět, za co platíte povinný vysílací poplatek: Například za šíření woke teorií o neexistenci rasismu vůči bílým,“ napsala ke zprávě nejsledovanější veřejnoprávní televize v Německu.

Na instagramovém kanále ZDF se skutečně lze dočíst, že i pokud lidé bílé pleti zažili rasismus vůči sobě, nemohlo v žádném případě jít o rasismus.

„Rozhodně nemohlo jít o milé zážitky. Nicméně je nelze označovat za rasismus. Rasismus je historický a strukturální fenomén, který je založen na rozdílné moci v naší společnosti,“ bylo možné se dočíst na instagramu ZDF. „Rasismus měl ospravedlnit kolonialismus a otroctví a rozšířit jejich dosah až na naši společnost,“ hlásá instagramová zpráva.

Rasismus proti bílým spoluobčanům

Rasismus proti bílým spoluobčanům

Veřejnoprávní poplatek v Německu činí 18,36 eur za domácnost, což je v přepočtu asi 457 korun. V Česku se platí 135 korun za každou domácnost.

Podobné teze se přitom nešíří jen v Německu. Své o tom ví i britská zdravotní sestra Amy Gallagher, která se už v roce 2020 musela účastnit přednášky zdravotního kurzu, která nesla název „Bělost – problém naší doby“. Když se proti tématu přednášky ohradila, dostala padáka. Kauzou se zabýval např. server britského listu The Telegraph.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Copak u nás je to jiný? Za naše peníze nám feťák nebo homosexuál káže dezinformace k podpoře babych drželi huby, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 23.06.2024 9:26:15

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

20:17 „Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

Nejen Ukrajina je v Plzni zastoupena, ale také Bulharsko. V regionu pracují a žijí tisíce jeho přísl…