Vládní plukovník Foltýn: Jedničky a nuly, pravda a lež. Ječení o cenzuře z pochybných kruhů

15.07.2024 19:53 | Monitoring

Plukovník Otakar Foltýn je koordinátorem strategické komunikace státu. „Cenzuru dělat nebudu. Kdo říká, že ano, je ruským kolaborantem,“ řekl nedávno výrok, který byl mnohými rozebírán. V rozhovoru pro Seznam Zprávy nyní vysvětluje, proč je to pravda. Mimo jiné zmiňuje, že cenzura státu je u nás zakázána.

Vládní plukovník Foltýn: Jedničky a nuly, pravda a lež. Ječení o cenzuře z pochybných kruhů
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Otakar Foltýn hostem Událostí, komentářů

Mnozí experti současnému kabinetu Petra Fialy (ODS) vyčítají nepříliš dobrou komunikaci. Přišel to změnit? „Samozřejmě, kritika nebyla jenom od odborné komunity, byla poměrně velmi explicitní od pana prezidenta a nejenom od něj. To ovšem není problém pouze české vlády. Pokud se podíváte na komunikaci různých vlád v Evropě, máte celou škálu toho, jak komunikovat dobře, nebo špatně,“ poznamenal nyní v rozhovoru Foltýn, který v komunikaci vyzdvihl pobaltské státy a Velkou Británii. 

Dále se rozhovořil ke svému výroku, který pronesl nedávno, že nebude dělat cenzuru, a kdo říká, že ano, je ruským kolaborantem. „Cenzura státu je u nás zakázána. Zákonné výjimky, které tam jsou, rozhodně nespadají do mé kompetence. Určitě nebudu strategickou komunikaci překrucovat v neprospěch pravdy. Výrok, který jste citoval, je pravdivý. Já ho klidně znovu zopakuju, pakliže někdo tvrdí, že dělám cenzuru nebo jsem cenzor, tak lže. A vzhledem k tomu, že tento narativ je velmi častý v proruské scéně, tak tím opravdu nahrává ruské propagandě,“ zopakoval Foltýn a dodal, že tím však nikomu nevyhrožuje, pouze konstatuje.

Rozhovořil se také o dezinformacích, kdy se podle něj tady roky beztrestně šíří. „Představa, že několik jednotlivců změní diskurz ve společnosti, je naivní,“ poznamenal Foltýn s tím, že i tak se o to chce pokusit. „Co je to dezinformace, je samozřejmě dlouhodobě známo, je to úmyslná manipulace částí či celé populace směrem, který má změnit vnímání reality, anebo přístup k chápání nějakého problému. Pak je tu druhý pojem z angličtiny, misinformace neboli česky omyl. Ten se může stát každému, mně i vám, ale není záměrný. Problém spočívá v tom, že jsme akceptovali rétoriku, kdy v momentě, kdy řeknete slovo dezinformace, tak se automaticky ozve z různých pochybných kruhů ječení o cenzuře. V době největšího rozsahu svobody projevu, jaký v české kotlině kdy byl,“ doplnil Foltýn.

Ten mimo jiné také mluvil o sociálních sítích a o tom, že je potřeba vzdělávat lidi. „Sociální sítě algoritmicky zvýhodňují negativní emoce jako strach, naštvání, hnus, znechucení a frustraci. Když se přistihnete, že už jste dvacet minut v nějaké debatě, kde se čím dál víc vytáčíte, nemusejí to být vaši protihráči v diskusi, ale může to být algoritmus, který vás prostě chce udržet u té aplikace, aby vám mohl doručit reklamu,“ podotkl.

Vyjádřil se i k nedávnému průzkumu, podle něhož by třetině Čechů nevadil návrat k totalitě. „Kdysi to dobře řekla Agnieszka Hollandová. V Evropě přestává fungovat očkování druhé světové války a v historické paměti začínáme zapomínat, že totalita je opravdu něco mimořádně odporného. Je děsivé zjištění, že to takto významné části občanů přestává vadit. Nemyslím si, že by byli příznivci totality. U většiny z nich je to podle mě frustrace a zjednodušení. Kromě debat a vzdělávání je řešením podle me jednoznačná, autentická, pravdivá, ale i silná komunikace státu,“ zakončil Foltýn.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Referendum

Tvrdíte, že chcete celostátní referendum. Proč takový zákon nepředložíte nebo jste o jeho přijetí neusilovali, když jste byli ve vládě? A jaké by podle vás mělo mít parametry. Kdo a za jakých podmínek by ho podle vás mohl vyvolat? Byl by jeho výsledek pro politiky závazný? A jste pro, aby se mohlo h...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

kdyby byla demokratická diskuze svobodná,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseasspan , 15.07.2024 20:06:17
nebylo by třeba úřadu pro strategickou komunikaci. Cenzor obhajuje cenzuru. Lže, aby porazil pravdu.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Fiala na Zemi živitelce: Slíbili jsme zlevnění potravin. A zlevňují tu nejvíce z OECD

21:45 Fiala na Zemi živitelce: Slíbili jsme zlevnění potravin. A zlevňují tu nejvíce z OECD

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve čtvrtek účastnil 50. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka.…