Vondráček: Zelené podmínky brzdí stavební řízení v České republice

03.07.2024 8:46 | Monitoring

Od 1. července platí v České republice nový stavební zákon, který byl prezentován jako největší změna ve stavební legislativě, jejímž hlavním cílem je zrychlit stavební řízení. Ministerstvo pro místní rozvoj, vedené Ivanem Bartošem, si od nové legislativy slibuje zlepšení pozice České republiky v mezinárodním srovnání rychlosti stavebních řízení, kde dlouhodobě zaostává.

Vondráček: Zelené podmínky brzdí stavební řízení v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

Libor Vondráček, předseda strany Svobodní, však nový zákon kritizuje a tvrdí, že řeší jen povrchní problémy a neodstraňuje základní překážky pro zrychlení stavebních procesů. „Příčinou nedostatku bytů v České republice jsou ostudné stavební předpisy a vyvlastňování opravdu nic neřeší,“ uvedl Vondráček. Podle něj politici, včetně ministra Bartoše, promarnili šanci na skutečnou pomoc lidem prostřednictvím novelizace stavebního zákona.
 
Vondráček kritizuje zejména „zelené podmínky“ pro kolaudaci, které podle něj komplikují další výstavbu. „Ani Babišova vláda, ani Fialova vláda nedokázaly dostatečně snížit vliv ekologických předpisů i aktivistů na stavební řízení,“ dodal. 
 
 
Svobodní plánují provést zásadní změny ve stavebním zákoně, které by měly podle Vondráčka přilákat developery a omezit možnosti ekologických aktivistů blokovat důležité stavby. „Navrhujeme například, aby se v rámci řízení tyto politické neziskovky nemohly odvolávat vícekrát než jednou a jedině v prvním stupni,“ uvedl předseda Svobodných.
 
Změny navrhované Svobodnými by měly podle Vondráčka zajistit plynulejší průběh stavebních řízení a přispět k rychlejšímu řešení nedostatku bytů v České republice. Jak bude nový stavební zákon fungovat v praxi a zda přinese očekávané zlepšení, ukáže až čas.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Pekarovou natočili, jak „paří“ ve Varech. Lidé to nevydrželi

12:05 Pekarovou natočili, jak „paří“ ve Varech. Lidé to nevydrželi

To se slaví, když všichni platíme. Šéfka Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová A…