Vy nás nemáte co poučovat, u vás bodají děti. Muž z BBC dostal od Čechů

05.08.2024 9:25 | Monitoring

Kampaň SPD týkající se migrace vyvolala v některých kruzích pohoršení. Například u experta z Masarykovy univerzity nebo u ministra zdravotnictví za TOP 09, Vlastimila Válka. A také u korespondenta BBC v Praze, Roba Camerona. Ten se divil, že je něco takového „v civilizované zemi“ vůbec možné. K tomu se ovšem objevila řada připomínek, že korespondent ze země, kde migranti a potomci migrantů vraždí děti noži, nemá co poučovat.

Vy nás nemáte co poučovat, u vás bodají děti. Muž z BBC dostal od Čechů
Foto: SPD
Popisek: Chirurg z dovozu. Tvář nové kampaně SPD

SPD spustila kampaň pro volby do krajského zastupitelstva a do Senátu. S tradičními tématy, jako je ochrana před migrací a před drahotou. Dále přibyla ochrana například před snahou přidávat hmyz do potravin a také před Green Dealem. „Soudím, že touto kampaní si image strana SPD nezhorší, ani moc nezvýší,“ odhadl pro ParlamentníListy.cz mediální expert Jiří Mikeš.

Kampaně si všimli také na serveru Novinky.cz, kde politolog Otto Eibl z Masarykovy univerzity v Brně prohlásil, že kampaň je nechutná. „Vyvolávají cíleně strach – v tom je to nechutné. Navíc posílené vizuálem,“ řekl a dodal: „Věcně nedává žádný smysl, jen v ohrožených skupinách vyvolává znepokojení a strach.“ Dle expertky na marketing Denisy Hejlové ale u voličů SPD bude mít kampaň úspěch, protože sociologické průzkumy ukazují, že migrace z afrických zemí je téma, kde postoje EU skutečně nemají podporu většiny českých obyvatel.

Z obrázků a hesel nejvíce zaujalo „nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové‘ z dovozu“. Komentátor a dle vlaječky podporovatel Ukrajiny Sváťa Barek k tomu prohlásil: „Tohle je fakt strašně nechutná kampaň. Tonoucí SPD se rasismu chytá.“

Kvůli chirurgům se ozval i ministr zdravotnictví za TOP 09 Vlastimil Válek. „Tak toto je naprosté dno i na už tak minimální standardy okamurovců. Rasismus je odporný ve všech svých podobách a tuto hnusnou kampaň musí každý slušný člověk odsoudit. Až zase bude Okamura pohoršeně deklamovat, že SPD nejsou rasisti a extremisti, tak mu toto připomenu. Že do svých lží a šíření strachu zapojil i české zdravotnictví, je už jen ukázka totálního zoufalství kolabující SPD,“ pravil.

Lehčí mezinárodní přesah pak kampani dal Rob Cameron, korespondent BBC v Praze. „Prostě nemohu uvěřit, že tohle se smí v civilizované zemi,“ zhodnotil. „Můj zesnulý strýc byl kardiochirurg, který přišel do USA jako uprchlík z Haiti. A ten chlápek, co mě nedávno stříhal, je černoch z Londýna, který přišel do Prahy, protože se mu tu líbilo, stejně jako mně. Oba měli v ruce ostré předměty. Takže, ehm, o co vám jde,“ dodal ještě.

Přizvukují mu bývalí europoslanci ANO Ježek a Telička. „Možná to, zda se něco takového smí, rozhoduje o tom, zda je země civilizovaná,“ prohlásil Ježek. „Tak SPD už dělá headliny v zahraničí, u nás celkem ticho. Mě by zajímalo, jestli se touto žumpou už někdo zabývá,“ komentoval Telička. Pohoršených z kampaně bylo více.

Nicméně, dosti silně v komentářích zaznívalo, že Brit je ten poslední, kdo by měl Česko ohledně migrace peskovat a komentovat. Bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer připomenul, že standardy v anglosaském světě také nejsou zrovna vysoké.

„Ano, ten leták je strašný. Přesto od korespondenta BBC zní ta výtka poněkud nemístně. Je to naše věc. A v UK už mají nejen letáky, ale otevřené násilí. Právě proto, že neuměli včas vyřešit ty nože... Čili na jeho místě bych vážil slova o tom, co je možné v ‚civilizované zemi‘,“ vzkázal Cameronovi komentátor Info.cz martin Schmarcz.

Majitel ParlamentníchListů.cz Marek Španěl Cameronovi citoval statistiky ohledně zločinů nožem. „Britská policie zaznamenala 50 510 incidentů s nožem za 12 měsíců do března 2024. Na celkovém nárůstu kriminality se významně podílí ‚pozoruhodný nárůst‘ loupežných přepadení s použitím nožů nebo ostrých nástrojů. Počet těchto konkrétních trestných činů se prudce zvýšil o 13 %, a to z 18 787 v roce 2022/23 na 21 226 v roce 2023/24. Údaje NHS Digital ukazují, že v anglických nemocnicích bylo v roce 2022/23 zaznamenáno neuvěřitelných 3 775 ‚nemocničních případů‘ v důsledku napadení ostrým předmětem.“ A sám dodal: „A vy se snažíte vzdělávat Čechy o civilizaci.“

A kolik zločinů je spácháno nožem, připomínala Cameronovi i řada dalších účastníků diskuse, v češtině i v angličtině.

Po kanonádě Cameron vzkázal: „Děkuju všem trolům a trotlům za názory: jako občan ČR mám i volební právo, určitě vaše připomínky mi budou příště pomáhat hodit správně. Ale hlavně že můžeme civilně diskutovat ve veřejném prostoru. Že jo.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama
Marek Španěl a Slavomír Pavlíček vlastní 80% podíl ve společnosti Naše Média a.s., která provozuje server Parlamentní Listy.

autor: Karel Šebesta

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestliže se něco nelíbí Teličkovi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 05.08.2024 11:09:47
tak je to pozitivní pro celý národ.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …