Výhra Ukrajiny? Bude úspěch, když zastaví současný ruský tlak, říká generál

20.07.2024 16:48 | Monitoring

Generál Jiří Šedivý se vyjádřil k pokračující válce na Ukrajině. Ukrajinu podle něho může ohrozit, když se v listopadu do Bílého domu dostane Donald Trump. „Trump se možná pokusí domluvit s Putinem a zastavit ruskou agresi, což si myslím, že se mu nepodaří,“ myslí si Šedivý. Řeč byla i o vstupu Ukrajiny do NATO. V tom má Ukrajině pomoci i dohoda podepsaná mezi českým premiérem Fialou a ukrajinským prezidentem Zelenským. „Je to něco, co Ukrajině do budoucnosti pomůže, aby proces přijetí Ukrajiny do Evropské unie i do NATO byl rychlejší,“ řekl Šedivý.

Výhra Ukrajiny? Bude úspěch, když zastaví současný ruský tlak, říká generál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generál v záloze Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu české armády

Generál Jiří Šedivý byl hostem podcastu serveru iDnes a přinesl vlastní pohled na válku na Ukrajině. Podle něho se Rusové přizpůsobují a ukazují, že do válečného průmyslu investují nejen peníze, ale snaží se i o technologický vývoj. „Rusové se učí, přinášejí nové technologie na bojiště. Ať už jsou to bezpilotní prostředky všech typů, nebo třeba schopnosti boje proti bezpilotním prostředkům a proti úderům raket, které jsou vypalovány ze systému HIMARS,“ ukazuje generál Šedivý.

Generál byl kritický i k Ukrajině. Pravil, že Ukrajina udělala dílčí chyby, které jí západní spojenci vyčítali. „Ukrajina udělala některé chyby, které jsme kritizovali,“ řekl. Ale zároveň zdůraznil, že chyba je i na straně spojenců, kteří reagují na požadavky bránící se Ukrajiny s příliš velkým zpožděním. „Na jaře začala poměrně intenzivní ruská ofenziva, která využila té slabosti Ukrajiny,“ řekl s tím, že poukázal na rozšířenou mobilizaci, se kterou prezident Zelenskyj příliš dlouho váhal a Rusové toho využili. Zároveň zmínil i chybné rozhodnutí o odvolání náčelníka generálního štábu Valerije Zalužného.

Dotkl se i dohody o spolupráci podepsané mezi českým premiérem Petrem Fialou a prezidentem Zelenským, kde se Česká republika zavazuje poslat Ukrajině ročně 10 miliard korun. Podle Šedivého ovšem dohoda není právně závazná. „Je nutné zdůraznit, že dohoda není právně závazná. Udává politický rozměr vlastní spolupráce a budoucí mantinely,“ upozornil Šedivý a dodal, že dohoda se týká převážně výcviku ukrajinských vojáků na českém území. Nejedná se o krátkodobou smlouvu, ale o smlouvu dlouhodobou, konkrétně na 10 let, zdůraznil generál. Podobné dohody Ukrajina uzavřela i s jinými státy. „Je to něco, co Ukrajině do budoucnosti pomůže, aby proces přijetí Ukrajiny do Evropské unie i do NATO byl rychlejší,“ poukázal na další konotace dohody.

Šedivý zkritizoval váhání USA s dodávkou zbraní na Ukrajinu. Váhání a dohadování v USA trvalo půl roku, zatímco Ukrajina se musela bránit s čím dál menšími zásobami munice. A to Ukrajinu oslabilo a Rusko podle něj motivovalo k většímu náporu. „Nemůže trvat půl roku, než se někdo rozhodne, jako to bylo například v Kongresu USA,“ vyčetl Šedivý zaoceánské velmoci.

Doufá ve vítězství Ukrajiny nad Ruskem? Tady byl generál Šedivý skeptický. Za úspěch bude považovat, když Ukrajina odolá nynějšímu tlaku Ruska. „Pokud se Ukrajincům podaří skutečně zastavit ten současný tlak Rusů, tak to by byl úspěch,“ pronesl Šedivý.

Velké ohrožení pro vítězné tažení Ukrajiny a osvobození okupovaného území vidí ve volbě prezidenta USA, která přijde v listopadu. Pokud by se do Bílého domu dostal Donald Trump, mohl by se chtít s ruským prezidentem Putinem domluvit na ukončení války. „Trump se možná pokusí domluvit s Putinem a zastavit ruskou agresi,“ varoval Šedivý. Ale i k tomu byl skeptický. „Myslím, že se mu to nepodaří,“ dodal vzápětí generál.

Podle generála by s Trumpem v Bílém domě nedošlo ani ke změně politiky podpory Ukrajiny. USA Ukrajinu na holičkách nenechají. „V každém případě si nemyslím, že by došlo k nějakému dramatickému rozhodnutí, že Spojené státy americké přestanou podporovat Ukrajinu,“ řekl generál Jiří Šedivý.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tihle experti jsou nejen hloupí, ale i hluchý..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 20.07.2024 18:45:47
Když jim říkal Putin, aby nepřekračovali ony červené čáry, že bude válka, tak dělali, že ho neslyší. No, tak mají válku... Když jim říká, že Ukrajina nemůže být v NATO, jinak že bude větší válka, tak ze sebe zase dělají blbce. No, tak si vykoledují válku větší...

|  8 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…