Výpověď bez důvodu? Jurečka nechce, ODS ale prý velmi tlačí

26.07.2024 10:14 | Monitoring

Lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka opakovaně uvedl, že výpovědi bez udání důvodu nebude v novele zákoníku práce obsažena. Někteří poslanci však plánují takový návrh podat pomocí pozměňovacího návrhu během projednávání v Poslanecké sněmovně. Pro CNN Prima NEWS to potvrdil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček z ODS, který chce snadnější vyhazov prosadit. Upozornil, že dnes se kvůli tomu zákoník musí ohýbat.

Výpověď bez důvodu? Jurečka nechce, ODS ale prý velmi tlačí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Skopeček

Proti výpovědím bez udání důvodu není jen opozice a odboráři, ale i část koalice. Petici odborářů za poslední tři měsíce podepsalo před 50 tisíc lidí. Lidé se bojí.

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček ujišťuje, že opatření není mířeno proti zaměstnancům, je to jen nástroj na flexibilnější, rychlejší změny na trhu práce, hájí návrh na zavedení výpovědi bez udání důvodu. „Toto opatření pouze povede k rozhýbání trhu. Není namířeno proti zaměstnancům, jak se odbory snaží namluvit. Zaměstnanci by toto opatření přineslo mnohonásobně vyšší odstupné. Takže by nehrozilo, že se lidé budou dostávat do nějaké složité situace,“ zdůraznil Skopeček.

„Alespoň částečně bychom také odstranili obavy na straně zaměstnavatele najímat rychle nové zaměstnance a celé řadě zaměstnanců bychom mohli zajistit větší právní jistotu,“ dodal Skopeček. Připomněl, že máme rekordně nízkou míru nezaměstnanosti. „Žádný zaměstnavatel se přece nebude uměle zbavovat lidí, kteří do jeho firmy přinášejí pozitivní hodnotu a pomáhají mu dosahovat firemního úspěchu,“ poukázal.

„Považuji to za pozitivní věc. Na první pohled to má ale nešťastný název: výpověď bez udání důvodu. Zaměstnavatel totiž důvod má. Buď pro takového zaměstnance nemá práci, nebo je s jeho výkonem nespokojený,“ řekl pro CNN Prima NEWS Skopeček.

V současném zákoníku práce výpověď bez udání důvodu ze strany zaměstnavatele chybí. Někteří zaměstnanci podle Skopečka jsou tak velmi dobře chráněni, i když s jejich prací není firma spokojená. „Dnes se kvůli tomu musí zákoník ohýbat, a zaměstnavatel musí vymýšlet jiné důvody, jako například organizační změny. Přitom ten důvod je úplně jiný,“ dodal Skopeček.

Zdrženlivě se ke Skopečkově návrhu stavějí například exministryně financí Alena Schillerová (ANO), Marcel Kohajda (KDU-ČSL), Věra Kovářová (STAN) nebo Radim Fiala (SPD).

„ANO je proti výpovědi bez udání důvodu,“ sdělila Schillerová s tím, že by na to doplatily akorát matky s nemocnými dětmi nebo studenti. Ani samotný argument, že je potřeba rozpohybovat pracovní trh, prý nechápe: „Vždyť máme nejnižší nezaměstnanost vůbec ze všech zemí Evropské unie,“ zdůraznila.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Výpověď politikům bez důvodu? Politik přijde do parlamentu a občan mu řekne táhni šmejde!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTrashman , 26.07.2024 11:52:26
Tak s tím budu rozhodně souhlasit.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…