Zachránit si kůži za každou cenu? Leyenová zvažuje totální změnu

30.04.2024 9:53

V debatě o budoucnosti Evropské unie v pondělí večer naznačila Ursula von der Leyenová, současná předsedkyně Evropské komise, otevřenost k dohodě se skupinou Evropských konzervativců a reformistů (ECR). Možná aliance mezi ECR a EPP by mohla posunout politiku EU doprava. Spojení s pravicovou frakcí Identita a demokracie von der Leyenová odmítla a varovala nebezpečí ze strany zmocněnců Vladimira Putina, kteří usilují o podkopání demokracie v Evropské unii.

Zachránit si kůži za každou cenu? Leyenová zvažuje totální změnu
Foto: repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

V pondělí večer v debatě o budoucnosti Evropské unie, kterou pořádal server POLITICO a Studio Europa Maastricht, současná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová naznačila, že by po celoevropských volbách byla otevřená dohodě se skupinou Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

Spolupráce s ECR „velmi záleží na tom, jaké bude složení Parlamentu a kdo je v jaké skupině," řekla von der Leyenová. Von der Leyenová stanovila podmínky pro spolupráci s částí ECR a uvedla, že strany, které se připojí k její potenciální koalici, musí být pro NATO, pro EU, pro Ukrajinu a pro právní stát.

Frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) se vyznačuje mírnou euroskepsí, konzervatizmem a nachází se o něco více napravo než Evropská lidová strana (EPP) von der Leyenové. Od roku 2019 bylo součástí frakce 61 europoslanců z 15 členských států. Spřízněnou politickou stranou ECR je česká Občanská demokratická strana s europoslanci Janem Zahradilem, Alexandrem Vondrou, Veronikou Vrecionovou a Evženem Tošenovským. Očekává se, že po červnových volbách se řady ECR rozšíří.

Spojení ECR a EPP by tak mohlo znamenat výrazný posun politiky Evropské unie směrem doprava, ať už se jedná o témata migrace či klimatické legislativy. Zelené směřování politiky Evropské unie již von der Leyenová v posledních měsících oslabila i přes to, že už od roku 2019 volná koalice EPP, Socialistů, liberálů a občasně Zelených přijímala ambiciózní klimatické zákony.

Dohoda mezi ECR a EPP by ovšem mohla rozbít koalici mezi von der Leyenovou a Socialisty a demokraty (S&D), kterou ovšem současná předsedkyně Komise potřebuje udržet pro získání dostatečné podpory pro své druhé funkční období v čele Komise. Nová komise bude jmenována vedoucími představiteli Evropské unie po volbách. K nástupu do funkce bude třeba podpora většiny ze 720 poslanců zvolených do Evropského parlamentu.

„Hodnoty a práva nelze rozdělovat podle nějakých politických dohod," řekl Nicolas Schmit, hlavní kandidát socialistů. „Buď se můžete dohodnout s krajní pravicí, protože ji potřebujete, nebo jasně řeknete, že žádná dohoda není možná, protože nerespektuje základní práva, za která naše Komise bojovala,“ uvedl s tím, že pro program vydán ECR Socialisté nebudou moci hlasovat.

Pakt s frakcí Identita a demokracie von der Leyenová jednoznačně vyloučila. Předsedkyně Evropské komise v debatě ostře zaútočila na krajně pravicové strany, jako je německá AfD, které kandidují ve volbách do Evropského parlamentu, a vzkázala jim, aby se zbavily kremelské propagandy.

„Když vidím, co vaši kolegové z AfD, vedoucí kandidáti, udělali, jsou vyšetřováni, že jsou v kapse (ruského prezidenta Vladimira) Putina…," řekla von der Leyenová v reakci na zatčení asistenta hlavního kandidáta německé AfD Maximiliana Kraha, který byl obviněn ze špionáže.

„Když se podíváte na volební program (krajní pravice), uvidíte, že odráží lži a propagandu Kremlu. Takže si nejdříve udělejte pořádek doma, než nás začnete kritizovat," řekla von der Leyenová, jak ji citovala agentura Reuters.

V debatě se von der Leyenová v celku představila jako sjednocující kandidátka. Varovala, že Evropa čelí nebezpečí v podobě útoků ze strany zmocněnců Vladimira Putina, kteří se snaží podkopat demokracii v Evropské unii. Dodala, že chce bojovat za silnou Evropu kvůli svým dětem a vnoučatům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jakmile vytáhnou děti a vnoučata, je to známka, že jsou na dně, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTen vzadu , 30.04.2024 11:29:44
A neví, jak dál. Von der Leyno zničila Bundeswehr, pak EU a teď by bylo dobré, kdyby se stala hlavou NATO.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v přílo…