Začíná olympiáda. A v Paříži útoky zastavily železnice

26.07.2024 13:52 | Monitoring

V pátek byla francouzská vysokorychlostní železniční síť vážně narušena vandalismem a žhářskými útoky, což mělo výrazný dopad na dopravu těsně před začátkem olympijských her v Paříži 2024. Národní dopravce označil útoky za „masivní“, přičemž byly zasaženy linky mezi Paříží a západem, severem a východem, což vedlo ke zrušení mnoha vlaků a odklonění ostatních na alternativní trasy.

Začíná olympiáda. A v Paříži útoky zastavily železnice
Foto: X
Popisek: Íránský žadatel o azyl se sekerou v ruce držel několik hodin cestující ve švýcarském vlaku jako rukojmí

Francouzská vysokorychlostní železniční síť byla v pátek postižena vandalismem a žhářskými útoky, což vedlo k rozsáhlým problémům v dopravě těsně před zahájením olympijských her v Paříži 2024, informuje francouzský zpravodajský server France 24.

 

 

Národní vlakový dopravce SNFC incident označil za „masivní útok s cílem ochromit síť“. „Byly zahájeny žhářské útoky s cílem poškodit naše zařízení,“ uvedla společnost pro agenturu AFP.

„SNCF se v noci stala obětí několika souběžných záškodnických činů,“ uvedla společnost. Útoky zasáhly severní a východní linky, což způsobilo výrazné narušení železničního provozu. Vlaky byly odkloněny na jiné tratě, „ale velký počet z nich budeme muset zrušit“, uvedl v prohlášení SNFC.

Provoz na postižených tratích byl „silně narušen“. SNCF doporučila cestujícím, aby odložili své cesty a vyhnuli se vlakovým nádražím. Jihovýchodní trať byla ochráněna před útoky, které byly v této oblasti včas zmařeny. Útoky přišly v kritické době, kdy Paříž připravuje slavnostní zahájení olympijských her, kterého se zúčastní tisíce sportovců a diváků.

 

 

Očekává se, že problémy budou trvat minimálně do konce víkendu, než budou provedeny opravy. Vlaky byly mezitím odkloněny na jiné tratě.

V současné době neexistuje nic, co by čin spojovalo se zahájením olympijských her, jejichž slavnostní ceremoniál se má v Paříži konat v pátek večer, uvedl deník Le Monde. Týmy SNCF „jsou již na místě, aby diagnostikovaly problém a zahájily opravy“, ale tato „situace by měla trvat přinejmenším přes víkend, zatímco budou prováděny opravy“, uvedl provozovatel.

„Všichni zákazníci budou informováni textovou zprávou, že jejich vlaky jezdí,“ uvedla SNCF pro agenturu France-Presse. Provozovatel doporučuje „všem cestujícím, aby odložili svou cestu a nechodili na nádraží“, a v tiskové zprávě upřesňuje, že všechny jízdenky jsou vyměnitelné a vratné.

Francouzská ministryně sportu Amélie Oudéa-Castérová vandalismus na železničních tratích odsoudila v televizi BFM-TV.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Olympijské hry bývaly sportovním zápolením, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 26.07.2024 16:35:52
ve skutečně sportovních disciplínách a bývaly opravdu krásné pokud byly všem sportovcům otevřené. V poslední době však přibývají tzv. "sporty" šaškovské, cirkusovské. Zřejmě komerce, slaboduchý v řadě cirkusových představeních. Pompa, gigantismus, zvrácenost. Sport na hodně upozaděném místě. Politické manévry. Jedny války nevadí, jiné vadí. Američané válčili léta v Koreji, potom dlouhá léta ve Vietnamu, pak přepad Srbska, teď jednostranná válka v Jemenu. Copak Jemen je schopen zasáhnout území USA? Jemenci umírají, nikomu to nevadí.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…