Žaloba se zamítá. Bartošovo ministerstvo vinno manipulací digitalizace stavebního řízení

08.10.2024 8:34 | Zprávy

Krajský soud v Brně potvrdil rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) porušilo zákon při stanovení zadávacích podmínek pro otevřené výběrové řízení na digitalizaci stavebního řízení. Nejasnosti v podmínkách ohledně termínů a akceptace výstupů ztížily dodavatelům možnost účastnit se soutěže. Jiří Havránek z ODS na rozsudek soudu upozornil na X s očekáváním, že Pirátská strana kolem sebe brzy začne kopat. „Kecy o kmotrech za 3, 2, 1…“

Žaloba se zamítá. Bartošovo ministerstvo vinno manipulací digitalizace stavebního řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Otevřené výběrové řízení s názvem Zajištění digitalizace stavebního řízení, které vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v březnu 2023, se stalo předmětem sporu, když firma System Servis podala návrh na přezkoumání zadávacích podmínek, zejména kvůli nereálnosti harmonogramu a nepřiměřeným smluvním podmínkám. Hlavní stížnost se týkala toho, že zadavatel stanovil podmínky, které podle navrhovatele nebyly objektivně splnitelné.

Řízení bylo vedeno Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a u několika dalších nenašel důvod k zásahu. Nicméně ÚOHS identifikoval pochybení MMR ve dvou bodech.

Prvním bylo nejasné stanovení podmínek pro využívání standardního softwaru, což ztěžovalo firmám návrh systému. „Stejně jako Úřad musím konstatovat, že zadavatel nevymezil zadávací podmínky v souladu se zákonem. Nestanovil totiž dostatečně jasné a určité zadávací podmínky tak, aby mohli dodavatelé řádně sestavit nabídku, respektive nabízený předmět plnění, a tím vytvořil bezdůvodné překážky hospodářské soutěže. Zadavatel přenesl velkou část rizika na dodavatele, neboť sám nebyl při stanovení zadávací dokumentace schopen stanovit, který standardní software je pro něj nepřijatelný a který přijme, ale po dodavatelích požadoval, aby počítali s veškerými možnými myslitelnými variantami,“ stojí v rozhodnutí.

Druhým pochybením Ministerstva pro místní rozvoj bylo nedostatečné poskytnutí informací o lhůtách akceptace výstupů v akceptačním řízení, což bylo v rozporu s § 36 odst. 3 zákona. Tato nejasnost ovlivnila schopnost dodavatelů připravit a předložit své nabídky, neboť neměli jasnou představu o termínech, které by museli dodržet.

„Nedostatečným vymezením zadávacích podmínek, pokud jde o termíny předání díla k akceptaci a v návaznosti na to termíny k předání a převzetí plnění dle harmonogramu, při jejichž nedodržení budou dodavatelé v prodlení, se zadavatel dopustil porušení zákona,“ píše se v rozhodnutí ve správním řízení ze dne 20. září 2023.

Ministerstvo místního rozvoje proti rozhodnutí ÚOHS podalo rozklad, v němž se snažilo zpochybnit závěry ÚOHS ohledně porušení zákona a argumentovalo, že zadávací podmínky byly stanoveny v souladu s platnými předpisy. Rozklad byl však zamítnut.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) po projednání rozkladu a posouzení všech souvisejících materiálů potvrdil, že MMR porušilo zákon při stanovení zadávacích podmínek. ÚOHS se postavil za své předchozí rozhodnutí a zamítl argumenty MMR, čímž potvrdil, že zadávací podmínky nebyly dostatečně jasné a transparentní, což mělo negativní dopad na možnost dodavatelů účastnit se soutěže.

Nyní Krajský soud v Brně potvrdil rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozhodnutí je vyvěšeno na úřední desce krajského soudu od 3. října 2024.

Žaloba se zamítá. Žalobce nemá právo na náhradu nákladů řízení. Žalovanému se náhrada nákladů řízení nepřiznává. Osoba zúčastněná na řízení nemá právo na náhradu nákladů řízení,“ rozhodl soud. Proti tomuto rozhodnutí lze ještě ve lhůtě dvou týdnů podat kasační stížnost.

Historie tendru sahá do roku 2021, kdy MMR pod vedením Kláry Dostálové (ANO) zahájilo hledání dodavatele systému pro digitalizaci stavebního řízení s odhadovanou cenou 1,9 miliardy korun. Pod vedením Ivana Bartoše (Piráti) byly předchozí soutěžní dialogy zrušeny a vyhlášen nový tendr, který byl v listopadu 2023 pravomocně zrušen ÚOHS. Vzhledem k blížícímu se termínu platnosti zákona se ministerstvo rozhodlo najít dodavatele bez tendru, a to v jednacím řízení bez uveřejnění, informovaly Seznam Zprávy.

Na v říjnu zveřejněný rozsudek Krajského soudu v Brně na sociální síti X reagovala právě i Klára Dostálová (ANO). „Tak tohle je vrchol!? Soud potvrdil, že MMR pod vedením Ivana Bartoše několikrát PROTIPRÁVNĚ zasáhlo do veřejných zakázek! Místo souzení se s ÚOHS by bylo lepší se z jejich rozhodnutí poučit,“ napsala na X.

„Piráti s malým ‚p‘ kašlali na zákony vždycky, ale u Pirátů s velkým ‚P‘, kteří chtějí vést stát, je to průšvih na druhou!“ vyjádřil se na X též poslanec Jiří Havránek z ODS a již dopředu avizoval „kopání“ Pirátské strany kolem sebe a „kecy o kmotrech“.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 17 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Probíhající spory MMR s ÚOHS a dokonce před soudy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserovnapater , 08.10.2024 10:29:55
měly být pro Fialu jasným signálem (signály to on rád), že něco není s tou digitalizací v pořádku, že hrozí průšvih doprovázený obrovskými hospodářskými škodami. Signálem o blížícím se průšvihu měla být pro Fialu i varování odborníků o nepřipravenosti digitalizace a jaká negativa to při spuštění přinese. Jenže Fiala nedbal těchto signálů (dá se říci, že na ně kašlal) a věřil lehkomyslně (nekontroloval) ujišťováním Bartoše, že je vše v pořádku. Tím porušil zásadu řízení, že kdo řídí kontroluje (důvěřuj, ale prověřuj)! To je jasný důkaz velké viny Fialy na tom průšvihu. Fiala je spoluviníkem na miliardových ztrátách, které ten průšvih znamená. Jakou osobní odpovědnost Fiala vyvodí? Toť řečnická otázka, nelze vyvození očekávat, neboť jak Fiala říká (lže), vláda dělá vše, co je potřeba.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Vyhnal jsem Zaorálka, chlubil se student. Jenže je to jinak

9:53 Vyhnal jsem Zaorálka, chlubil se student. Jenže je to jinak

Hajzle proruský, ulevil si vítězně uživatel sítě X, když informoval, že Filozofická fakulta Univerzi…