Zase vykoukla Nutella, Fiala může jet nakoupit do Itálie. Víc než 100 Kč rozdíl

05.08.2024 11:45 | Monitoring

V Itálii stojí kilogram Nutelly 184 korun. Novinář německého deníku Welt se podíval do spotřebního košíku Německa a zkonstatoval, že Němci mají Nutellu levnější. Za kilogram čokoládové pomazánky dají v přepočtu 156 korun českých. Možná je štěstí, že se nepodíval ke svým východním sousedům, spadl by ze židle. V České republice se prodává kilogram Nutelly za bezmála 300 korun, tj. s rozdílem více než 100 Kč.

Zase vykoukla Nutella, Fiala může jet nakoupit do Itálie. Víc než 100 Kč rozdíl
Foto: Repro Youtube
Popisek: Nechvalně známé video premiéra Fialy s Nutellou

O téma drahých potravin a Nutelly se otřel v závěru minulého roku i český premiér Petr Fiala. „Ceny potravin i díky tlaku naší vlády začaly konečně klesat, ale na druhou stranu mi řada z vás píše, že se stále vyplatí nakupovat v zahraničí, protože tam jsou stejné výrobky pořád levnější. Já jsem se chtěl o tom přesvědčit sám, využil jsem tedy toho, že jsem měl nedávno pracovní program na Karlovarsku a přejel jsem se také podívat přes hranice do sousedního Německa,“ uvedl český premiér na konci minulého roku.

„Mám tady stejných devět druhů potravin, ale ten nákup v České republice je o více než 60 korun dražší, než byl totožný nákup v Německu. Prakticky totožné výrobky od stejných producentů a od stejných výrobců jsou v České republice prostě dražší, ale navíc se zdá, že v Německu mají větší balení,“ dodal premiér.

V kuchyni v Kramářově vile nakonec premiér rozebral nákup podrobněji. „Celkově u všech těch devíti položek byla cena v Německu nižší, než v českém obchodě. Někde ten rozdíl není velký, třeba u vajec, chleba, naopak velký rozdíl byl třeba u másla, kdy máslo u nás stálo o více než třetinu víc, než to máslo, které jsem koupil v Německu. Podobně velký rozdíl byl třeba u ceny Nutelly,“ rozkládal nad nákupem premiér Fiala, díky čemuž se mu později ujala přezdívka „nutelliér“.

A „nutelliér“ Petr Fiala by měl nyní zbystřit. Tématu Nutelly se totiž ujal ekonom a novinář německého deníku Welt Holger Zschaepitz. Porovnal cenu Nutelly v Itálii a v Německu a ukazoval na porovnání různou hladinu hodnoty měny euro v obou zemích.

„V Itálii stojí sklenice Nutelly 7,36 EUR za kilogram, zatímco v Německu stojí 6,52 EUR za kilogram. Tento rozdíl znamená, že za italské euro může zákazník koupit méně Nutelly než za německé euro, což ukazuje na nadhodnocení,“ napsal Zschaepitz a pokračoval.

Fotografie novináře německého deníku Welt Holger Zschaepitz s cenou Nutelly v Itálii a Německu

„Toto nadhodnocení se však v posledních letech snižuje. V roce 2022 bylo italské euro nadhodnoceno o 15 %, v letech 2021 a 2020 kolem 30 % a v roce 2019 asi o 25 %. V roce 2017 bylo nadhodnocení 24 %. Pokles je způsoben především tím, že ceny potravin v Německu rostly rychleji než v Itálii. Od roku 2017 vzrostla cena Nutelly v Německu o 29 % ve srovnání s pouze 11% nárůstem v Itálii,“ zhodnotil nerovnost eura v jednotlivých zemích eurozóny.

V Itálii, která má 34 400 eur HDP na obyvatele, je kilogram Nutelly v přepočtu za 184 korun českých. Německo, které má 41 300 eur HDP na obyvatele, stojí kilogram Nutelly v přepočtu 165 korun českých. A Česká republika, která má 32 000 eur HDP na obyvatele, požívá výhod ceny 299 korun za kilogram čokoládové pomazánky Nutella.

Cena Nutelly v České republice dle řetězce Tesco

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 05.08.2024 12:10:55
Když už je totálně neschopný lhář sloužící místo svojí země kdekomu v zahraničí, proč ze sebe dělá ještě šaška? Tejn v*l si snad ani není schopen uvědomit, že nám všem dělá ostudu.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …