Zděšení nad Bidenem v debatě: Naprostá katastrofa. Strana řeší, co s ním dál

28.06.2024 9:49 | Zprávy

Američané mohli sledovat první televizní debatu letošních prezidentských kandidátů – Joea Bidena a Donalda Trumpa. Mezi českými pozorovateli vyvolal Bidenův výkon zděšení. I v Americe se začínají rozbíhat debaty o tom, zda Bidena z prezidentského klání raději nevyšachovat.

Zděšení nad Bidenem v debatě: Naprostá katastrofa. Strana řeší, co s ním dál
Foto: Repro CNN
Popisek: Debata Bidena s Trumpem

Rok 2020 se opakuje. Blíží se prezidentské volby a před televizními kamerami v dlouho očekávané debatě stojí republikánský prezidentský kandidát Donald Trump a demokrat Joe Biden. Ale jeden rozdíl tu je. Oba pánové jsou o čtyři roky starší. Bidenovi bude v listopadu 82 let. Trumpovi je 78 let.

Tradiční debata kandidátů dvou hlavních stran je považována za důležitý moment, který už několikrát dokázal velmi významně ovlivnit konečný výsledek. Hned první debata v roce 1960 podle mnohých v těsném souboji získala klíčové hlasy pro fešného Johna Kennedyho proti unavenému Richardu Nixonovi.

Letos se první debata konala nečekaně brzy, obvykle na ni došlo až na podzim, když oba kandidáty potvrdily stranické konference.

Prezident Joe Biden v debatě vykládal, že po Trumpovi v roce 2021 přebíral ekonomiku v totálním chaosu. Trump kontroval, že zemi uvedl do chaosu právě Biden. Stačí se podívat na míru inflace, na imigraci na jižní hranici USA, a tak dále. Biden i trval na tom, že se za čtyři roky jeho prezidentství naopak daří stavět americkou ekonomiku na nohy.

Biden během diskuse několikrát působil dezorientovaně, nedokončoval myšlenky, nebyl schopen reagovat. V jednom místě jej Trump zjevně šokoval, když mu po dlouhém proslovu na téma multikulturní společnosti stručně připomněl jeho někdejší hanlivý výrok o černoších.

Jinak se Biden snažil upozorňovat na Trumpovy soudní procesy, ale občas se do svých slov zamotával.

Joe Biden během prezidentské debaty

Debata byla hodnocena tak, že Trump byl klidnější než obvykle, a na Bidenovi se ještě více, než se čekalo, projevil jeho věk.

Což Bidenovy zastánce šokovalo.

Politolog Tomáš Klvaňa však v rozhovoru pro CNN Prima News poznamenal, že mezi příznivci demokratické strany úřadujícího prezidenta Bidena „zavládlo v podstatě zděšení“.

„Opravdu katastrofa pro prezidenta Bidena, který předvedl velmi slabý výkon v té debatě.  … V komentářích se začíná spekulovat o tom, jestli je vůbec možné, aby prezident Biden v těchto volbách kandidoval. Ale kdybychom to měli rozebírat analyticky, tak Donald Trump opravdu v každé třetí větě lže,“ pravil Klvaňa. „Jenže problém je, že na druhé straně neměl oponenta, který by dokázal účinně reagovat,“ pokračoval Klvaňa s tím, že Biden do sebe sice pravděpodobně dokázal nasát spoustu informací, ale nedokázal je využít. „Na body dnes vyhrál bývalý prezident Trump,“ řekl Klvaňa.

Podle jeho názoru teď mezi demokraty proběhne debata o tom, zda Bidena nevyšachovat z prezidentského klání a přenechat jím získané delegáty někomu energičtějšímu.

Trumpovi podle Klvani nahrávalo i to, že situace na jižní hranici USA je opravdu špatná.  

„Ta jižní hranice s Mexikem je v opravdu nehezké a špatné situaci. Prezident Biden a viceprezidentka Harrisová tady situaci podcenili,“ pravil Klvaňa. „Myslím, že Donald Trump zabodoval, když řekl, že ta jižní hranice v podstatě dnes neexistuje,“ dodal.   

Biden byl podle něj v debatě opravdu  slabý.

„On se do toho zamotával, zadrhával, zdálo se, že nebyl ve své kůži. V jeho táboře se proslýchá, že je možná nemocný, že má možná chřipku, což je samozřejmě možné, ale to se bohužel prezidentům stává a Biden nedokázal přesvědčit voliče, že je tím energickým prezidentem,“ uvedl Klvaňa.

Ten je znám jako zastánce demokratů a oblíbený host ČT24 k americké agendě.

Jeho názor o katastrofě potvrzuje i množství amerických komentátorů.

Podle CNN dokonce propukla v Demokratické straně po debatě panika.

Viceprezidentka Kamala Harrisová se svého šéfa pokusila hájit: „Lidé mohou diskutovat o stylu, ale nakonec tyto volby prezidenta Spojených států musejí být o podstatě. A kontrast je jasný,“ uvedla.

Novináři si povšimli, že zástupci Bidenovy strany po debatě ani nepřišli mezi novináře, jak je obvykle zvykem.

Pehe má strach

Ekonom Lukáš Kovanda označil Bidenův výkon v debatě za katastrofální.

„Katastrofální Bidenův výkon ve včerejší prezidentské debatě vede vyděšené demokraty k zákulisním úvahám, zda jej přece jenom nevymění za jiného kandidáta. Trump je po včerejšku jasným favoritem klání o Bílý dům,“ napsal na sociální síti X.

Prezidentská debata v USA

„Díval jsem se na debatu Biden–Trump živě. Napřed chvilku na ČTv, ale tam mluvu obou kandidátů přehlušovala překladatelka. A to byl zásadní problém. Pravdivý obraz mohl poskytnout jen originál – a ten dal Bidenovým příznivcům důvod k… panice. Bylo to… prostě smutné,“ přidal se někdejší prezidentský kandidát Michal Horáček.

Prezidentská debata v USA

Agentura Bloomberg k debatě poznamenala, že Trump sice pronesl spoustu lží, ale vnášel do debaty energii a Bidena zatlačoval do obrany. „Bidenův katastrofální výkon v debatě urychluje debaty o oprávněnosti jeho kandidatury,“ uvedla agentura. Pokud Biden sázel na to, že debata s Trumpem zvýší jeho šance na uhájení úřadu, pak podle agentury Bloomberg tato úvaha zcela zkrachovala.

„Unavený prezident opravdu vypadal na svých 81 let. Místo toho, aby voličům ukázal, že bude schopen v úřadu vydržet i další čtyři roky, pokazil všechno, co se pokazit dalo,“ uvedla agentura Bloomberg.

Biden prý občas nesprávně pracoval s daty, když Trump útočil, tak prezident jen hledíval kamsi do dáli a při jedné ze svých odpovědí dokonce nečekaně ztuhnul.

Politolog Jiří Pehe má rovněž obavy, nezasahující jen do USA. Při pohledu na americkou prezidentskou debatu varoval před Babišem.

„Přestárlí, často nemocní politici se zasloužili o katastrofy. Německý prezident Hindenburg v 83 letech po nátlaku jmenoval Hitlera kancléřem, nemocný Jelcin stvořil Putina, nemocný Beneš ustoupil komunistům.  Biden prohraje s Trumpem. Babišovi bude po volbách 71, chce se mstít,“ poznamenal Pehe.

„Bidenův výkon během debaty s Trumpem naplnil ta nejhorší očekávání. Nekoherentní, místy nesrozumitelný. Vitálnější kandidát by musel Trumpa smést. Biden je příliš poznamenán vysokým věkem. Za zvolení Trumpa ponese odpovědnost – svojí kandidaturou zavřel dveře mladším demokratům,“ doplnil k tématu.

Prezidentská debata v USA

Prezidentská debata v USA

Mezi českými komentátora na Aktuálně.cz také padlo, že přišla chvíle pro první dámu, aby Joea Bidena přesvědčila, že má svou druhou kandidaturu položit.

Biden však dává najevo, že hodlá v boji o Bílý dům pokračovat a hodlá Trumpa porazit. Z jednoho prostého důvodu: „Ten chlap nemá smysl pro americkou demokracii,“ řekl Biden o Trumpovi během diskuse o útoku 6. ledna 2021.

Bleskový průzkum CNN ukázal, že jasným vítězem prezidentské debaty byl Donald Trump. Většina dotázaných diváků televizní debaty uvedla, že Trump Bidena předčil a že Biden nemá dost sil na další prezidentské období, ale zároveň uvedli, že debata měla jen malý vliv na jejich rozhodnutí, koho budou v listopadu volit. Jen 3 procenta příznivců Trumpa a 3 procenta příznivců Bidena naznačují, že výkon v této debatě může změnit jejich příklon k jednomu či ke druhému kandidátovi.

Řeč čísel říká, že pro 67 procent lidí byl vítězem debaty Trump. Pro 33 procent diváků se stal vítězem Biden. V roce 2020 byl Biden pozorovateli debat vnímán jako lepší než Trump v obou svých prezidentských debatách.

96 procent příznivců republikánského kandidáta Trumpa má za to, že v debatě vyhrál. Mezi demokraty si totéž o Bidenovi myslí 69 procent voličů. Mezi republikány se 85 procent diváků domnívá, že Trump další prezidentské období zvládne. U Bidena si to podle průzkumu CNN myslí jen 53 procent příznivců demokratické strany.

Agentura Reuters upozornila, že se Bidenovi příznivci hned po debatě snažili v maximální možné míře napravit škody, které Biden způsobil svým slabým výkonem v debatě. Jeden z Bidenových podporovatelů pod podmínkou anonymity konstatoval, že Bidenův výkon byl v podstatě „diskvalifikující“.

Jeden vysoce postavený demokratický stratég řekl, že by bylo bezprecedentní, kdyby úřadující představitel odstoupil tak pozdě ve volebním cyklu. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom – který by mohl být vedoucí demokratickou alternativou, kdyby Biden ustoupil stranou – odmítl myšlenku, že by Biden mohl být nahrazen.

Viceprezidentka Kamala Harrisová připustila, že Biden měl „pomalý začátek“, ale dodala, že jeho činy za 3,5 roku prezidentství předčí výkon v jedné devadesátiminutové debatě.

Ale bývalý kandidát na prezidenta z roku 2020 Andrew Yang bije na poplach, že prezident Biden je „v roce 2024 jiný člověk“. „Podívejte, v roce 2020 jsem s Joem sedmkrát debatoval,“ napsal Yang v příspěvku na sociální síti X. „V roce 2024 je to jiný člověk.“

„Je to podstatný a úspěšný prezident. Vedl jsem pro něj kampaň v roce 2020. Podpořil jsem ho,“ řekl Yang o Bidenovi na předvolebním mítinku Phillipse v lednu 2024. „Je to dobrý člověk, skutečný veřejný činitel a skvělý Američan. Před čtyřmi lety byl tím správným kandidátem. Pro rok 2024 však není tím správným kandidátem.“

Na Yangova slova upozornila televize Fox News.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 170 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pehe nezklamal-zatáhl do toho Babiše, zcela nesmyslně, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel Musil , 28.06.2024 10:44:52

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

17:25 „Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

Někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý hovořil s moderátorkou Alex Mynářovou v pořadu XTV.cz Podt…