Zelenskyj: Osm sankčních balíků proti Rusku nestačí. Další! Řešení ohledně Běloruska

12.10.2022 8:21 | Ze sítí

Já vás žádám, abyste vypracovali další balík sankcí! Ukrajinský prezident Zelenskyj rázně promluvil k lídrům zemí skupiny G7 a sdělil jim, co by měli dělat. Ale nezůstal jen u toho. Jedno zvláštní přání vznesl v souvislosti s Běloruskem. Prozradil, co za hrůzu napáchaly ruské rakety padající na ukrajinská města. A důrazně žádal o vyřazení Ruska z organizace UNESCO. Teroristé, kteří ostřelují muzea a univerzity, podle něj do takové organizace nepatří.

Zelenskyj: Osm sankčních balíků proti Rusku nestačí. Další! Řešení ohledně Běloruska
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Na jednání skupiny G7, o jejíž svolání žádal německý kancléř Olaf Scholz, Zelenskyj požádal o posílení vzdušné obrany Ukrajiny. S touto prosbou přicházel ukrajinský prezident především na počátku války, kdy ruské rakety dopadaly na Lvov, Kyjev, Charkov, Sumy i Záporoží a další města. Teď je ta doba zpět. Ruské rakety znovu ve velkém dopadají na ukrajinská města a ničí domy i dětská hřiště.  

„Ukrajina již druhým dnem trpí masivními ruskými raketovými údery. A již 230. den - ruskou teroristickou válkou. Počínaje včerejškem nepřítel použil více než sto řízených střel a desítky různých bezpilotních letounů. A každých deset minut dostávám zprávu o tom, že nepřítel použil íránské ,Shahedy'. Jako příklad uvádím jednu hodinu z dnešního rána:

5:01 - ‚Shahed‘ byl sestřelen nad Černým mořem.

5:11 - jeden další sestřelen.

5:13 - ještě jeden.

5:28 - ‚Shahed‘ znovu.

5:30 - ještě jeden ‚Shahed‘.

5:36, 5:49 - další dva ‚Shahedy‘.

A tak je to téměř každou hodinu! Navíc dnes 28 startů ruských raket. A to jen dnes ráno. A včera 84 raket,“ pravil Zelenskyj.

A hned Rusko tvrdě zkritizoval.

„Neomezuje se jen na rakety. Vidíme sabotáže proti plynovodům v Baltském moři a proti kritickým kabelům v Evropě. Vidíme energetickou krizi. Potravinovou krizi a umělou hrozbu hladomoru pro africké a asijské země. A kdo to všechno dělá? Kdo to provokuje a podněcuje? Teroristický stát. A to je Rusko. Dnes je to tak,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Poděkoval všem, kteří Ukrajině pomáhají, a zdůraznil, že je v jejich zájmu podporovat Ukrajinu dál, protože ruský prezident Vladimir Putin má stále prostor k tomu, aby mohl napětí dál eskalovat. Ale pokud bude Ukrajina disponovat dostatečným množstvím systémů protiraketové obrany, Putinův prostor ke zvyšování hladiny teroru by se zmenšil.

„Děkuji všem, kteří nám již pomohli zajistit náš systém protivzdušné obrany, který nám umožňuje neutralizovat některé ruské rakety a drony. Ale! Podle našich zpravodajských informací si Rusko objednalo jen u Íránu 2400 střel Shahed. A proto je, vážený pane kancléři, vážený pane prezidente Spojených států, důležité, abychom měli dostatek raket pro poskytnutou protivzdušnou obranu a protiraketové systémy a aby tyto systémy byly integrovány do našeho obranného systému,“ zdůraznil Zelenskyj.

Konstatoval také, že za zcela zásadní považuje obnovu celistvosti Ukrajiny v její původní podobě a potrestání těch, kteří proti Ukrajině vedou válku.

„Ochrana územní celistvosti Ukrajiny je ochranou celého mezinárodního právního řádu, počínaje Chartou OSN. Různí potenciální agresoři ve světě nyní sledují reakci demokracií na frašku uspořádanou Ruskem s fingovanými referendy a pokusem o anexi. Rusko musí být zcela izolováno a potrestáno. Potrestáno jak politicky, tak sankcemi,“ pravil ukrajinský prezident.

Poté prohlásil, že dosud přijatých osm sankčních balíčků proti Rusku nestačí, protože Putin má navzdory sankcím sílu dál eskalovat válku, takže je dle Zelenského nutné urychleně přijmout další sankční balíček. „Rusko zahájilo novou etapu eskalace, a proto je zapotřebí nový balíček sankcí - silný balíček. A já vás žádám, abyste jej vypracovali!“ zvolal Zelenskyj s tím, že je třeba zablokovat celý ruský energetický sektor, protože z něj Rusko financuje válku a vyschnutí tohoto zdroje by Rusko dovedlo k jednání o míru.

A až na mírová jednání dojde, musí to být ze Zelenského pohledu jednání bez Putina, protože Putin rozpoutáním teroru proti Ukrajině ukázal, že o jednání nestojí.

„Všichni ve světě bychom si měli uvědomit: jednat lze buď s jiným šéfem Ruska - který bude dodržovat Chartu OSN, základní principy lidskosti a územní celistvosti Ukrajiny -, nebo v jiném uspořádání, aby klíčový terorista neměl možnost ovlivňovat klíčová rozhodnutí prostřednictvím teroru. Nyní blokuje mír jedna osoba - a ta je v Moskvě,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

Než se rozloučil s partnery z G7, vznesl ještě jednu prosbu. Tentokrát spojenou s Běloruskem. Obává se totiž, že běloruský diktátor Alexandr Lukašenko na rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina může na Ukrajinu zaútočit ze severu.

„Ukrajina neplánovala a neplánuje vojenské akce proti Bělorusku. Máme zájem pouze o obnovení naší územní celistvosti. Ale abychom zcela odstranili tuto provokaci, abychom odstranili tyto Lukašenkovy narativy, abychom odstranili i jen domněnku o nějakém údajném ohrožení z naší strany, nabízíme naše řešení. Na hranicích Ukrajiny a Běloruska může být umístěna mise mezinárodních pozorovatelů, kteří budou monitorovat bezpečnostní situaci. Formát mohou vypracovat naši diplomaté. A já vás žádám, abyste na úrovni skupiny sedmi podpořili tuto naši iniciativu,“ pravil Zelenskyj.

Před tradičním pozdravem na rozloučenou „sláva Ukrajině“ ještě jednou zdůraznil, že teroristé, kteří vydírají svět hrozící potravinovou krizí, hrozící jadernou katastrofou v Záporoží a tak podobně, musí být poraženi.

 

 

Ve svém druhém projevu Zelenskyj oznámil, že se připravuje dokumentace pro zapsání Oděsy na seznam UNESCO. Ukrajinský prezident se obrátil na ty, kteří o zápisu Oděsy budou jednat.

„Vážení obránci vzdělávacího, vědeckého a kulturního dědictví lidstva! Ukrajina dnes prožívá 230. den totální války. Jaké bylo vaše dnešní ráno? Povím vám, jaké bylo to naše. V osm hodin ráno už byla většina území Ukrajiny ve stavu letecké pohotovosti. Rusko vypustilo řízené střely z Kaspického a Černého moře,“ upozornil ukrajinský prezident.

„Děti na Ukrajině dnes opět nešly do školek, škol, ani na univerzity. Všude je zavedeno online vzdělávání. V této válce nemůžeme vědět, na koho a na co se zaměří ruské rakety. Vzdělávací zařízení nebo kulturní objekt... Objekt kritické infrastruktury nebo například památník obětem holocaustu. To vše jsou pro Rusko rovnocenné cíle. Dnes v noci zasáhla ruská raketa areál akademie v Chortycji v Záporožské oblasti. Kvůli čemu? To je jejich taktika. Taktika teroristů. V důsledku takových teroristických útoků ze strany Ruska bylo zničeno nebo poškozeno již více než 2 600 vzdělávacích zařízení. Včera v Kyjevě, našem hlavním městě, zasáhla ruská raketa křižovatku v centrální části města. Lidé umírali - doslova uhořeli v autech. A to 700 metrů od zvonice katedrály svaté Sofie, která je na seznamu světového dědictví UNESCO,“ pokračoval.

Další rakety prý dopadly na památník v Babím Jaru, na muzea i na univerzity. Zelenskyj se v této souvislosti zeptal, kolik asi tak raket mají k dispozici učitelé na univerzitě. A odpověděl si, že žádnou. Proto nechápe, proč ruští agresoři ostřelují ukrajinské univerzity.

„540 je celkový počet objektů kulturního dědictví, kulturních institucí a církevních staveb poškozených ruskými údery na Ukrajině během totální války od 24. února. Téměř 200 zničených nebo poškozených chrámů!“ zlobil se ukrajinský prezident.

Na to konto se zeptal, co ještě ruští zástupci dělají v řadách UNESCO, když se představitelé jejich země chovají takto příšerně. UNESCO by podle Zelenského mělo pomáhat dál Ukrajině tak, jak to činilo doposud.

„Věřím, že naše společná síla bude stačit k tomu, aby teror nikdy nemohl zvítězit. Děkuji vám za pozornost! Děkuji vám za možnost vás oslovit! Sláva Ukrajině!“ uzavřel svůj druhý projev.

 

 

Ve třetím a prozatím posledním projevu se Zelenskyj obrátil ke svým spoluobčanům a sdělil jim, že úřady dělají vše pro to, aby se podařilo vrátit život na osvobozená území a obnovit běžný život v místech, kam v posledních hodinách a dnech dopadaly ruské rakety.

„Od dnešního rána bylo odpáleno 28 raket, z nichž 20 bylo sestřeleno. Více než 15 dronů, téměř všechny jsou íránské bojové drony. Většina z nich byla sestřelena. Jsem vděčný všem našim bojovníkům z letectva, pozemních sil a rozvědky, kteří se podílejí na obraně proti těmto ruským úderům,“ zdůraznil Zelenskyj.

„A mimochodem, na žádost vojenského velení chci za včerejšek ocenit vojáka Dmytra Šumského (protiletadlová raketová četa 57. samostatného radiotechnického praporu, Černihivský směr). Dne 10. října Dmytro Šumskij prokázal vynikající schopnosti a reakce a sestřelil dvě řízené střely teroristů s pomocí systémů Stinger MANPADS. Jeden člověk tak zachránil desítky životů. Děkujeme za to!“ pokračoval.

Poděkoval také všem záchranářům, lékařům, pracovníkům komunálních služeb i pracovníkům v energetice za to, co v této obtížné situaci dělají. Jak velký kus práce odvádějí.

„Chtěl bych také poděkovat všem Ukrajincům, kteří včera poslechli a omezili vlastní spotřebu elektřiny v době špičky - od 17:00 do 22:00 hodin. Díky naší svědomitosti se podařilo ušetřit desetinu energie v průměru v zemi, což umožnilo stabilnější fungování systému. A naším cílem by mělo být ušetřit čtvrtinu elektřiny právě v těchto klíčových hodinách. To by se mělo podařit dnes a v blízké budoucnosti. Spotřebu energie spotřebičů, které vyžadují hodně elektřiny, prosím odložte na jiné hodiny dne. Pro jednotlivce to není obtížné a v měřítku celé naší země to přináší skvělý výsledek,“ prozradil ukrajinský prezident.

Prozradil, že z ruského zajetí bylo vysvobozeno dalších 32 Ukrajinců a než přišel s tradičním rozloučením „sláva Ukrajině“, řekl, že lidskost je silnější než zloba teroristů a proto také Ukrajina nad Ruskem vyhraje. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …