Zelenskyj ani Putin to nevěděli. Tajemný Orbán skončil u Trumpa: On to vyřeší

13.07.2024 11:45 | Monitoring

Maďarský premiér Viktor Orbán se ve čtvrtek setkal s republikánským kandidátem na prezidenta Donaldem Trumpem a diskutovali o možnostech, jak dosáhnout míru, uvedl podle agentury Reuters mluvčí premiéra, který prosazuje příměří na Ukrajině. „On to vyřeší,“ prohlásil po společném jednání Orbán. Trump ocenil Orbánovu mírovou misi a uvedl, že „mír musí nastat rychle“.

Zelenskyj ani Putin to nevěděli. Tajemný Orbán skončil u Trumpa: On to vyřeší
Foto:
Popisek:

Trump, bývalý republikánský prezident, který se v listopadových volbách znovu uchází o Bílý dům, a Orbán se setkali v Trumpově sídle na Floridě. „Děkuji ti, Viktore. Musí nastat mír, a to rychle. Příliš mnoho lidí zemřelo ve válce, která neměla nikdy začít!" napsal Trump později o půlnoci na své sociální síti bez dalších podrobností. Jeho vyjádření zveřejnil také Orbánův poradce Balázs Orbán.

 

 

Maďarský premiér Orbán po setkání s Trumpem zveřejnil na platformě X společnou fotografii, na ní měli oba dva vztyčený palec. „Diskutovali jsme o způsobech, jak dosáhnout míru. Dobrá zpráva dne: On to vyřeší!" napsal Orbán, který Trumpovi vyjadřuje podporu v amerických prezidentských volbách.

 

 

Maďarský premiér Orbán, který je Trumpovým dlouholetým příznivcem, v uplynulých dvou týdnech nečekaně navštívil Kyjev, Moskvu a Peking v rámci samozvané „mírové mise", čímž rozzlobil spojence v NATO. Zejména jeho setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě rozladilo některé další členy NATO, kteří uvedli, že tato cesta předala Putinovi legitimitu, když ho Západ chce izolovat kvůli válce na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Kreml v pátek uvedl, že Orbán Putinovi o svých plánech na setkání s Trumpem neřekl a že Putin Trumpovi prostřednictvím Orbána žádný vzkaz nepředal.

Orbán před návštěvou Moskvy odcestoval do Kyjeva, ale ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému o své misi do Ruska neřekl, uvedl ve čtvrtek Zelenskyj a odmítl Orbánovy ambice hrát si na mírotvorce.

„Ne všichni lídři mohou vést jednání. K tomu je třeba mít určitou moc," řekl Zelenskyj na tiskové konferenci na summitu NATO ve Washingtonu.

Orbánova samozvaná mírová mise podráždila také mnoho členů Evropské unie.

Maďarsko tento měsíc zahájilo šestiměsíční rotující předsednictví v Radě Evropské unie.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Orbán jedná o míru, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 13.07.2024 11:53:58
a členové NATO jsou vyděšeni.! No proč asi ? Někdo jim bourá bábovičky té jejich celosvětové války ! Tyhle válkychtivé zelené gumy je třeba natřít dehtem ,vyválet v peří a vystavit na náměstích !

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …