Zeman: Nechci, aby velvyslanci byli lidé, kteří ničemu nerozumí

11.07.2019 13:24 | Zprávy

„Nejsem tady poprvé, protože se tady vždy setkávám s velmi zajímavými lidmi,“ uvedl prezident Miloš Zeman na francouzské ambasádě, kde se připomínalo výročí pádu Bastily.

Zeman: Nechci, aby velvyslanci byli lidé, kteří ničemu nerozumí
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Myslím si, že není dobré, abychom česko-francouzské přátelství demonstrovali pouze slovy, ale i činy. Ptejme se tedy, kdo z nás, a měl by to být každý ze zde přítomných, přispěl konkrétními činy k rozvoji úspěšných česko-francouzských vztahů,“ podotkl. 

„Nechci rozdávat knížecí rady, a proto začnu sám u sebe. S pytlíčkem mouky K. H. Borovského. Svého času mi vláda navrhla a já jsem s potěšením jmenoval Michela Fleischmanna velvyslancem České republiky ve Francii, přesně takhle má vypadat spolupráce mezi vládou a prezidentem,“ nechal se slyšet Zeman.

„Michel Fleischmann, který je tady, a těším se, že si s ním popovídám, není politický trafikant. Je to člověk, který je v dobrém slova smyslu frankofilní a nedávno obdržel od prezidenta Macrona Řád čestné legie. Zažíváme ovšem občas i velvyslance, kteří neovládají jazyk země, kam přicházejí, neznají tamní reálie a nemají tam vybudované žádné kontakty. Michel Fleischmann je určitě přesným opakem tohoto typu, chcete-li, kariérních, nebo chcete-li, politických velvyslanců,“ uvedl.

„To je také důvodem, proč nejsem příliš nakloněn, aby se straničtí funkcionáři stávali tu ministry, tu velvyslanci, tu něčím jiným, což spojuje jenom to, že ničemu z toho nerozumí,“ dodal. „A proto čím více odborníků milujících obě země bude budovat přátelství a spolupráci mezi oběma národy tím lépe,“ zakončil myšlenku.

„A na to bych teď chtěl připít: Vivat France, ať žije Česká republika,“ uzavřel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…