Zemřel Alain Delon. Milován publikem, nenáviděn feministkami, píší ve Francii

18.08.2024 10:10 | Monitoring

Ve věku 88 let dnes zemřel slavný francouzský filmový herec Alain Delon. V posledních letech bojoval s nemocemi. FRANCE 24 se ohlíží za oslnivým vzestupem Delona ke slávě až po rozčarování, které jeho osoba vyvolala u části veřejnosti.

Zemřel Alain Delon. Milován publikem, nenáviděn feministkami, píší ve Francii
Foto: Repro Youtube
Popisek: Alain Delon jako nájemný zabiják ve snímku Le Samourai

Filmová legenda Alain Delon si zahrála v téměř stovce filmů, diváci ho znají třeba ze snímků Černý tulipán, Rocco a jeho bratři, Dva muži ve městě či Borsalino.

V roce 1997 Delon oznámil odchod z kinematografie, ačkoli nadále přijímal příležitostné role. Nicméně právě v tomto období byl Delon oceněn některými z nejprestižnějších cen, které politické a kulturní instituce nabízejí. V roce 1991 ho tehdejší francouzský prezident François Mitterrand jmenoval rytířem Řádu čestné legie. O čtrnáct let později jej Mitterrandův nástupce Jacques Chirac povýšil do hodnosti komandéra za „přínos světovému filmovému umění“. 

Delon neušel útoku progresivistů. Když Delonovi v květnu 2019 udělili na filmovém festivalu v Cannes Zlatou palmu za celoživotní dílo, vyvolalo to rozruch zejména ze strany feministických organizací, které ho kritizovaly za to, že veřejně pronesl „rasistické, misogynní a homofobní“ výrok, uvedl server France 24.

Velká část veřejnosti se Delonovi, jehož údajné vazby na zločinecké podsvětí, údajné přátelství s bývalým vůdcem Národní fronty Jeanem-Marie Le Penem a reakcionářské výroky o ženách a homosexuálech značně poškodily jeho pověst, již odcizila.

Přestože byl Delon kontroverzní osobností, zůstává v uměleckých kruzích ikonou, které vzdává hold celá řada významných osobností, včetně Sofie Coppoly, Quentina Tarantina, Madonny a Marianne Faithfull. 

Ve francouzské populární kultuře je stále považován za jednoho z velikánů světové kinematografie, a to díky hypnotické, tajemné kráse jeho hereckých výkonů, které se rovněž staly příčinou komercionalizace jeho image, zejména v případě značky Dior, která používá jeho podobiznu v reklamách na kolínskou, a značky cigaret prodávaných v Kambodži, která již léta nese jeho jméno.

Zdá se, že Delon si byl vědom svého ikonického statusu, vzhledem k jeho občasnému sklonu mluvit o sobě ve třetí osobě. Když se však při přebírání Zlaté palmy v Cannes ohlížel za svou kariérou, mluvil v první osobě: „Když jsem začínal svou kariéru, věděl jsem, že nejtěžší je vydržet, a vydržel jsem 62 let. Teď vím, že nejtěžší je odejít, protože vím, že to udělám,“ řekl v slzách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Byla to zajímavá nevídaná osobnost, magnet pro ženy a vzor pro chlapy, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 18.08.2024 11:16:48
Měl štěstí že žil a hrál svoje role když byl svět ještě normální , sám prohlásil , že ze soudobého světa se mu bude odcházet dobře a já mu to věřím. R.I.P.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Na Krym budou jezdit turisté z Evropy, sní ukrajinský premiér

22:20 Na Krym budou jezdit turisté z Evropy, sní ukrajinský premiér

Ruskem okupovaný ukrajinský poloostrov Krym by se podle předsedy ukrajinské vlády Denyse Šmyhala moh…