Zemřel Miroslav Polreich. Český diplomat, který jako spojka mezi Moskvou a Washingtonem zachraňoval svět

17.03.2019 13:12 | Zprávy

Smutná zpráva dnes dorazila do redakce ParlamentníchListů.cz. V pátek navečer v Čáslavi cestou z debaty o slavném českém špiónovi Františku Moravcovi tragicky zahynul Miroslav Polreich. Zkušený znalec světa tajných služeb, který svými zkušenými postřehy oživoval veřejnou diskusi i na ParlamentníchListech.cz. Především ale diplomat, který se zapsal do světových dějin jako málokdo jiný.

Zemřel Miroslav Polreich. Český diplomat, který jako spojka mezi Moskvou a Washingtonem zachraňoval svět
Foto: Hans Štembera
Popisek: JUDr. Miroslav Polreich

Miroslav Polreich působil v padesátých a šedesátých letech v diplomacii a tajných službách. Poznal zejména USA, kde působil hned dvakrát. Díky svým znalostem z mise ve Vietnamu se stal zajímavým partnerem i pro americké rozvědčíky a nakonec se aktivně podílel i na vyjednáváních, která vedla k ukončení války ve Vietnamu. Působil přitom zejména jako spojka mezi Washingtonem a Moskvou.

Účastnil se též mírových jednání po Šestidenní válce Izraele proti arabským zemím v roce 1967. Podle vzpomínek některých právě jeho diplomatický um zajistil, že jednání byla ukončena bez eskalace napětí mezi USA a SSSR, které reálně hrozilo.

V srpnu 1968 pracoval pro československou misi při OSN v New Yorku. Po 21. srpnu připravoval podklady pro vystoupení československého ministra zahraničí Jiřího Hájka, který do New Yorku přiletěl z dovolené v Jugoslávii a na půdě OSN protestoval proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Nejspíš i proto byl Polreich v roce 1969 z diplomacie i z rozvědky odstaven. Po roce 1989 se vrátil na Ministerstvo zahraničních věcí, vedl československou delegaci při OBSE. Stále se věnoval též psaní o světě tajných služeb. Jeho přehledu a schopnosti líčení s hrdostí využívaly i ParlamentníListy.cz.

Na konci roku 2016 představoval svou knihu o špionech v diplomacii, a při té příležitosti vyprávěl historku, kterou zažil jen pár dní předtím: „Ministerstvo vnitra mi poslalo pozvánku na nějakou konferenci, která se konala v budově ministerstva. Šel jsem tam, poslouchal jsem příspěvky, hlavní slovo tam měli Ukrajinci, kteří tam vyprávěli: nemyslete si, Rusové napadnou Evropu, bude nukleární válka. To byl první den. Nelíbilo se mi, že ministr vnitra organizuje takovou blbost a nechá tam takové lidi vůbec mluvit. No ale přišel jsem na další den konference, došel jsem do sálu a v tu ránu vyskočil nějaký malý mužík a tlačil mě ven se slovy, že tam nemám co dělat, že tam nemám přístup atd. Argumentoval jsem, že mě pozvalo ministerstvo a toto je budova ministerstva. On mi vpálil: mě to nezajímá, ministerstvo jen zajišťuje servis, my to tady řídíme! Zeptal jsem se ho: a vy jste kdo? Odpověděl, že je Jakub Janda. Ten mi dal lekci, že vlastně dnešní ministr vnitra je podřízen Jakubovi Jandovi.“

Ještě vloni v létě komentoval Miroslav Polreich setkání Donalda Trumpa s Vladimírem Putinem a nesmysly, které o jednání zaznívaly z veřejnoprávní České televize.

Svůj poslední komentář, který se zabýval vyhlídkami střetů mezi supervelmocemi v letošním roce, vydal na ParlamentníchListech.cz začátkem ledna. Doktoru Miroslavu Polreichovi bylo 87 let.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…